Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Η απόφαση των πολιτών


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Δημήτρη Η. Χατζηδημητρίου

Όπως συμβαίνει κάθε φορά στις εκλογές, από την κάλπη αναδύεται η τελική απάντηση στα διλήμματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες. Και η απάντηση αυτή έχει χαρακτήρα άμεσο, αδιαμεσολάβητο και αναμφισβήτητο, όσες ερμηνείες κι αν επιχειρηθούν να δοθούν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τα γεγονότα, δηλούν: Τυπικά, οι κάλπες αφορούσαν την εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών, των επικεφαλής των Περιφερειών και των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας.
Η προεκλογική περίοδος χρωματίσθηκε από την έντονη πόλωση και τα σκληρά διλήμματα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πολιτικό σώμα, δημιουργώντας συνθήκες που προσέδωσαν στις ευρωπαϊκές-αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα εθνικών-βουλευτικών εκλογών.  Οι πολίτες αποφάσισαν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Έκριναν ότι καταλληλότερο κόμμα να επιβάλει αυτή την αλλαγή, είναι η Ν.Δ. Το πολιτικό σώμα αποφάσισε να τιμωρήσει σκληρά τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την τετραετή διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας όσο και για τις μεθόδους ακραίου παλαιοκομματισμού που η ηγεσία του υιοθέτησε το τελευταίο διάστημα, βαπτίζοντας μια πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά απόπειρα εξαγοράς της ψήφου των πολιτών -και διαφθοράς της συνείδησής τους- ως πολιτική μέριμνας υπέρ όσων επλήγησαν από την κρίση, σωρευτικά, αποσιωπώντας τις δικές του ευθύνες για το 3ο Μνημόνιο και την παράταση της κρίσης.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στις 13 Περιφέρειες της χώρας αποτυπώνει εναργέστατα την πολιτική αλλαγή που συντελείται στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι, παρά την κατοχή της κυβερνητικής εξουσίας και τα πλεονεκτήματα που αντλούσε από την τετραετή άσκησή της, δεν μπόρεσε να οικοδομήσει στέρεες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

Το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές: Υπάρχει ένας καθαρός και μεγάλος νικητής, η Ν.Δ. Υπάρχει ένας αναμφισβήτητα ηττημένος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα των περιφερόμενων, ανά τα τηλεοπτικά δίκτυα, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να επιχαίρουν επειδή το κόμμα τους αναδεικνύεται ως «βασικός πόλος» της Αριστεράς, ενώ το Κίνημα Αλλαγής παρέμεινε καθηλωμένο στα ποσοστά του 2014, βιάζει την πολιτική λογική, καθώς διακηρυγμένος στόχος του κ. Αλέξη Τσίπρα ήταν η, υπό τύπον δημοψηφίσματος, έγκριση της πολιτικής του.
Η παραδοχή, από τον κ. Τσίπρα ότι απέτυχε στη μείζονα επιδίωξη του και η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τον Ιούνιο ήταν μονόδρομος για έναν πολιτικό κι ένα κόμμα που δεν θέλουν να βουλιάξουν στην πλήρη πολιτική ανυποληψία, παραμένοντας στην κυβέρνηση παρά τη λαϊκή βούληση. Στους νικητές της εκλογικής διαδικασίας -χθες- και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, που μετά από πολλαπλές αστοχίες -και τις λοιδορίες εις βάρος τους-πέτυχαν απολύτως στην αποτύπωση των τάσεων στο πολιτικό σώμα.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου