Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Reuters: Έχασε ο Τσίπρας, κέρδισε η οικονομία


Το ότι έχασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να είναι κέρδος για την οικονομία, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters Breakingviews.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τα χαμηλά αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν τον Α. Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τις οποίες το κόμμα του είναι πιθανό να χάσει από τη Νέα Δημοκρατία.
Εάν περίμενε λίγους μήνες ακόμη, πιθανώς δεν θα είχε διαφορά για το αποτέλεσμα, αλλά θα είχε αυξήσει τον κίνδυνο για περισσότερα σφάλματα πολιτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει σειρά μέτρων με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους. Στα μέσα Μαΐου, οι βουλευτές ενέκριναν μείωση του ΦΠΑ, παροχή συντάξεων σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, καθώς και χαμηλότερες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια και αέριο.
Ο Α. Τσίπρας επιμένει ότι η Ελλάδα, θα τηρήσει την υπόσχεσή της να εμφανίσει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. 

"Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο και ίσως πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο φέτος. Αλλά οι παροχές συνοδεύονται επίσης και από την στασιμότητα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις".
Η κυβέρνηση έχει ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό το 2018, και έκθεση του ΔΝΤ τον Μάρτιο εξέφραζε τις ανησυχίες του Ταμείου για τη μειωμένη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και τις πιέσεις από την αύξηση των μισθών.
Όπως επισήμανε το ΔΝΤ, η κυβέρνηση ανέτρεψε τις μεταρρυθμίσεις για τις συμβάσεις συλλογικής εργασίας που συνάφθηκαν το 2012 και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 11% στις αρχές του 2019.
Οι πρόωρες εκλογές θα βάλουν τέλος στον βαθμό στον οποίο η πολιτική απομακρύνεται από την πορεία την οποία η Αθήνα είχε υποσχεθεί να ακολουθήσει. Η φιλοεπιχειρηματική πλατφόρμα του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί γιατί οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και το χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, ο Μητσοτάκης ίσως δεν έχει παρά μόνο μια μικρή περίοδο χάριτος. Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί και οι εμπορικές εντάσεις είναι κακά νέα για μια χώρα που θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.
Για τους επενδυτές, αυτά είναι προβλήματα με τα οποία θα ασχοληθούν αργότερα.


Πηγή capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου