Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Η Τουρκία απορρίπτει ξανά το Δίκαιο της Θάλασσας

ardin-rixi



Η διαρκής τουρκική εισβολή 
και η ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου
του Αλέκου Μιχαηλίδη από την Ρήξη 
Μια «δεύτερη τουρκική εισβολή», κατά πως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πραγματοποιείται από τις αρχές Μαΐου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τουρκικό σεισμογραφικό «Πορθητής», αναχώρησε το πρωί της 3ης Μαΐου από την Αττάλεια και εγκαταστάθηκε στα δυτικά της Πάφου, περιοχή για την οποία η Τουρκία εξέδωσε Navtex (οδηγίες προς ναυτιλομένους) για μια γεώτρηση που θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Εν μέσω της παγωμάρας που επικρατεί στα του Κυπριακού, η Τουρκία κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Παραβίαση κάθε είδους Δικαίου. Τωόντι, παραβιάζει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που βέβαια δεν υπέγραψε το 1982.


Η γεώτρηση, αναμένεται να γίνει από το τουρκικό γεωτρύπανο «Fatih» σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, παρουσία τριών πλοίων υποστήριξης και εν αναμονή πολεμικών πλοίων που θα στείλει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Επί τούτου, παρά τις ιδιαίτερα αυστηρές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και τη Μόσχα, η Άγκυρα συντηρεί την ένταση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι τον «Πορθητή» θα πλαισιώσει και δεύτερο γεωτρύπανο.

Με τη δικαιολογία των δικαιωμάτων που αξιώνουν οι Τουρκοκύπριοι στην ΑΟΖ, ακόμα και χωρίς λύση του Κυπριακού, η Τουρκία αποδεικνύει ξανά την «πειρατική» αντίληψη περί θαλάσσιων συνόρων και υποχρεώνει την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδράσει. Το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε μια ανακοίνωση στις 9 Μαΐου, ωστόσο η αντίδραση παραμένει σε επίπεδο ανακοινώσεων. Υπό έκδοση είναι το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον «Πορθητή» αλλά η ουσία παραμένει στο ότι η Τουρκία δεν ακούει κανέναν και δεν φοβάται κανέναν, ειδικά στα θέματα της Κύπρου.

Εν ολίγοις, οι αντιδράσεις τόσον κρατών δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον αρχικό σχεδιασμό της Τουρκίας για γεωτρήσεις όπου της καπνίσει και αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαίνεται δε, πως οι παλιές και συνεχιζόμενες αμαρτίες των ισχυρών (και της ΕΕ), σε σχέση με την αντιμετώπιση του πειρατικού τουρκικού καθεστώτος, καταδεικνύουν τον μάλλον πρόσκαιρο χαρακτήρα των ανακοινώσεων και των διαβημάτων.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, η μουδιασμένη πολιτική των Αθηνών σχετικά με τη θάλασσα, την υφαλοκρυπίδα και την ΑΟΖ, συντηρεί την αβεβαιότητα. Η εκκωφαντική απροθυμία να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο –και την Αίγυπτο– προσφέρει και το «δικαίωμα» στην Τουρκία να λειτουργεί σαν κράτος-πειρατής και να αγνοεί επιδεικτικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά, η οριοθέτηση δεν θα υποχρεώσει την Τουρκία να μετατραπεί σε αγία, καθώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα που έχουν τα νησιά για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους με μία ηπειρωτική χώρα, ωστόσο θα αποτελέσει ένα αποτρεπτικό μέτρο για τη λαιμαργία του Ερντογάν και των επιγόνων του.

Η Κύπρος κήρυξηε την ΑΟΖ της το 2004 και συμφώνησε την οριοθέτηση με την Αίγυπτο το 2003, το Ισραήλ το 2010 και τον Λίβανο το 2007. Μάλιστα, στις αρχές Μαΐου κατέθεσε τις συντεταγμένες του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα βόρεια και βορειοδυτικά. Η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ και έχει υφαλοκρηπίδα, χωρίς όμως συντεταγμένες.

Ασφαλώς, η Τουρκία χαράζει την πολιτική της, γνωρίζοντας ότι Λευκωσία και Αθήνα δεν έχουν μέχρι σήμερα καθορίζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης ενάντια στη διαρκή εισβολή της Άγκυρας. Γνωρίζει δε πως έχει απέναντί της ηγεσίες που επενδύουν στη «συνεργασία» με τη γείτονα χώρα, μια χώρα που ασελγεί εις βάρος κάθε Δικαίου, σε γη και θάλασσα, στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Κύπρο, στη Συρία, μα και εντός των συνόρων της. 

Πού θα οδηγήσει αυτό; Άγνωστο. Διότι, την ώρα που η Ε.Έ. θέτει και ξαναθέτει κυρώσεις στη Ρωσία για την Κριμαία, δεν είναι δυνατόν να μη συζητά καν κυρώσεις για την Τουρκία, η οποία ολοκλήρωσε τις σεισμογραφικές έρευνες και ετοιμάζεται να τρυπήσει εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και προφανώς, δεν θα κάτσει στα βραστά της η Τουρκία όταν η ηγεσία του νησιού επιμένει να συζητά για μια λύση του Κυπριακού που θα νομιμοποιεί την παρουσία της στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου