Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Από πού πάνε για την Ευρώπη;


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Όταν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα, πρέπει να αρχίσεις από τον εαυτό σου. Έτσι όπως μιλάμε, με τις συντομεύσεις που χρησιμοποιούμε, είναι σαν να κρατάμε κάποιο μυστικό που δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε. Πέρυσι είχαμε περάσει οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα, την οποία αποκαλούμε GDPR. Πώς να ενθουσιαστεί ο άλλος με κάτι τέτοιο; Πρέπει να μιλήσουμε διαφορετικά».

Δεν μίλησαν όμως. Η τηλεμαχία των έξι για του Γιούνκερ τη θέση ήταν πιο άτονη κι από διάλεξη για την οξεοβασική ισορροπία. Λίγο άντεξα, λίγα συγκράτησα. Σαφείς απαντήσεις για το πώς η Ε.Ε. πρέπει να απαντήσει στον εθνικισμό, τις νέες προκλήσεις και να δώσει στέρεες λύσεις δεν άκουσα. Μόνο τ’ αναμενόμενα και κάτι σκόρπια από τα συμφραζόμενα.

Γι’ αυτό και την επόμενη ημέρα, πιο ενδιαφέρον είχε των αναλυτών η κρυστάλλινη σφαίρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico, μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Πρασίνων και της Αριστεράς θα λάβει 250 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν εμφανίστηκε βέβαιος «ότι θα πείσουμε πολλούς στη φιλελεύθερη οικογένεια για μια συμμαχία από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν»-ενώ το ΕΛΚ και οι συντηρητικοί σύμμαχοί του θα λάβουν 219. Άλλες 116 έδρες θα κατανεμηθούν μεταξύ των ακροδεξιών και των οπαδών του Brexit και 104 στους Φιλελεύθερους.

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα θα ξεπεράσουν το 30%, αλλά στην εξίσωση μπαίνουν και τα σχέδια του Μακρόν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, φαίνεται ότι η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεν κινδυνεύει από τα «πειρατικά». Κατ’ εξοχήν στις ευρωπαϊκές εκλογές ενισχύονται τα αντιευρωπαϊκά. Αξιοποιούν το ευρωπαϊκό βήμα, για να προωθήσουν το δικό τους φοβικό ή κυνικό ποίημα. 

Δεν είναι το μόνο παράδοξο. Οι Βρετανοί έχουν μπλέξει το διαζύγιο με τον γάμο και έχουν κάνει τις Βρυξέλλες αεροπλάνο. 
Θα εκλέξουν εκπροσώπους, μέχρι να φύγουν (;), σ’ ένα σκηνικό καθαρά σουρεαλιστικό. Παίζει να είναι και η μόνη χώρα στην οποία γίνεται συζήτηση για την Ευρώπη τώρα. Έστω και μ’ αυτούς τους όρους. 
Η Ευρώπη αλλού δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο στο όνομα της κάλπης.    


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου