Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο με απόδοση 3,60%


Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο λήξης Απριλίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ ενώ αρχικά αναμενόταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ.
Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,45% και η απόδοση στο 3,60.
"Ξεπέρασε κάθε προσδοκία" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της έκδοσης. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό ότι μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι "πραγματικοί" μεσοπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη ο ΥΠΟΙΚ λίγο αργότερα και από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%.
Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να επιλέξει να αντλήσει περισσότερα σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καθώς η έκδοση πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 4,02% σήμερα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.
Σημειώνεται ότι εγκαίρως το Capital.gr είχε μεταδώσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να βγει στις αγορές έως την Τρίτη για μία έκδοση περιορισμένου ποσού από 2 δισ. ευρώ έως 2,5-3 δις ευρώ, ενώ η απόδοσή του εκτιμάται ανάμεσα στο 3,5% με 3,75%.
Η κίνηση και οι κίνδυνοι
 
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την συγκυρία των επιτυχών εκδόσεων σε Ιταλία και Ισπανία για να επιστρέψει στις αγορές. Ο λόγος για μία κίνηση που θεωρείται από αναλυτές απολύτως αναγκαία (για να υπάρξει ένα "διάλειμμα" στην πολύμηνη απουσία της χώρας από τις αγορές).
Λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 (4,625%), ένα σημείο σύγκρισης το οποίο αναμένεται να επιχειρήσει να "αναδείξει" επικοινωνιακά η κυβέρνηση.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, η Ελλάδα επιχειρεί να επιστρέψει στις αγορές με μία ελεγχόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου (αντί για 10ετές που ήταν στα αρχικά σενάρια με στόχο την διαμόρφωση καμπύλης αποδόσεων) μικρής αξίας.  Και παρ όλα αυτά το εύρος απόδοσης της τάξης του 3,5%-3,75% που επιδιώκεται είναι κατά μία μονάδα και πάνω υψηλότερο από αυτό του 10ετούς της Ιταλίας.  
Εξηγούν ότι η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί και από την μελλοντική πορεία των αποδόσεων, η οποία συνδέεται και με την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Συνδέεται με την πορεία των αποφάσεων για τις τράπεζες, το "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης και με την υπόλοιπη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Δηλαδή θα πρέπει να φανεί αν θα υπάρξει μία επανάληψη της αύξησης των αποδόσεων που σημειώθηκε με την έκδοση του 2017 και οδήγησαν σε ζημίες στους επενδυτές.
Η κυβέρνηση σε μοχλό στήριξης επιχειρεί να ανάγει το πολύ μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων λόγω του ESM αλλά και των repos που "μαζεύει" από το ευρύτερο δημόσιο (σ.σ. ένα θέμα που αναδείχθηκε επικοινωνιακά εκ νέου χθες). Επιχειρεί επίσης να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες εκδόσεις από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν "ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα". Πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα "δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της "Μακεδονίας" τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος", σημειώνεται στο δημοσίευμα.


Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου