Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Το σχόλιο της Δευτέρας - Έτος 2039

taxheaven


Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».

Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.
 

Συντόνισε το αυτοκίνητο στην «ασύρματη φόρτιση (wireless charging) »,  τοποθέτησε  την «multi card » στην ειδική υποδοχή και αφού όλες οι ενδείξεις ήταν σωστές ( κλίμα, μικρόβια, κλοπές, κ.λπ )   η  πόρτα του γραφείου της, άνοιξε. 

Ήταν από τις τελευταίες λογίστριες, που διατηρούσαν γραφείο με φυσικό χώρο, οι περισσότεροι λογιστές είχαν πια «virtual » γραφεία. Το κρατούσε κυρίως για να θυμάται τις αναμνήσεις που είχε μικρό παιδί, από τον Λογιστή Παππού της.

Βέβαια άνηκε, όπως όλοι  σε μία από τις 4 μεγάλες « Εταιρείες »  (3 παγκόσμιες και 1 « Ελληνική » ) ,  που δραστηριοποιούνταν στο «Ολικό σέρβις Επιχειρήσεων ( Total Business Service ) ».

Αφού του έκανε «update », στην βάση «ηλεκτρονικών δεδομένων»,  έβαλε το «Ψηφιακό λογιστή», να ενημερώσει τα ψηφιακά  συστήματα που ήταν συνδεδεμένα ( «global tax», «Health», «pension»,  «security», «energy», «Communication», κ.λπ )

Υπήρχε την τελευταία περίοδο ένα έντονο πρόβλημα, με την μεγάλη διακύμανση του « Bitcoin », που άλλαζε τα δεδομένα του υπολογισμού του «global tax» και πολλές φορές το μηνιαίο αποτέλεσμα άλλαζε πρόσημο από μήνα σε μήνα ( από κέρδος σε ζημιές ). Η « οικονομική ηλεκτρονική διακυβέρνηση ( economic eGovernment ) », σκέφτονταν να επιβάλει ένα πρωτόγονο σύστημα υπολογισμού, που χρησιμοποιούσαν αρκετά παλιά και το ονόμαζαν «τεκμαρτό υπολογισμό » . Επίσης στο σύστημα «energy», είχε μεγάλες διαρροές από χάκερς, που έκλεβαν και χρέωναν άλλους λογαριασμούς.


Θα περίμεναν για μισή ώρα περίπου ώστε να ενημερωθούν οι πελάτες της και να επικυρώσουν την ενημέρωση ( τελευταία άλλαξαν το χρόνο που το σύστημα δεχόταν «ενστάσεις», απ΄μισή ώρα σε ένα τέταρτο ) , στον «personal number» ( παλιά τα λέγαν «κινητά» και ήταν πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων ) για τα αποτελέσματα.

Η μικρή της κόρη ( 10 ετών περίπου, ήταν στο c’  education level ), με έκδηλη απορία έτρεξε  κρατώντας ένα σκονισμένο «κλασέρ», που είχε βρει στην παλιά μικρή αποθήκη, που υπήρχε στο πίσω μέρος του γραφείου.
-          Μαμά, μαμά τι είναι αυτό ;
Το άνοιξαν και άρχισαν να το ξεφυλλίζουνε :
« Το Σχόλιο της Δευτέρας »  28-1-2019, κάποιου Νικηφορόπουλου , όχι Νιφορόπουλου , διόρθωσε, τι παράξενο όνομα είπε .
Διάβασαν ορισμένα από τα πολλά, που έγραφε………


⥢⥤

 


⥢⥤



Η ΑΑΔΕ πιστεύει/νομίζει,/ελπίζει, ότι  θα ανοίξει η πλατοφόρμα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή περίπου δύο μήνες νωρίτερα από ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. 

Όλα τα σχετικά θα τα δείτε στο Βοήθημα :  Βεβαιώσεις αποδοχών φορολογικού έτους 2018

⥢⥤

2) « «Φοροχήρες» και «Φοροχήροι» – Συμφέρει ; »

Αν σκοπεύετε να χωρίσετε φορολογικά, τότε πρέπει να :
 Για την υποβολή χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων γνωστοποιεί την επιλογή του αυτή, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, (επιλέγοντας Πολίτες // Εισόδημα // Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης), μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή φοροτεχνικού με ειδική εξουσιοδότηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για την γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του TAXISnet.

 

Η επιλογή της υποβολής χωριστών δηλώσεων γεννά μια σειρά προβληματισμών και αποριών αναφορικά με το χειρισμό ορισμένων θεμάτων όπως ενδεικτικά τα κάτωθι:
α) Τι γίνει με τις αιτήσεις μιας σειράς επιδομάτων (σ.σ. επίδομα  τέκνων Α21, κοινωνικό μέρισμα, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, Κ.Ε.Α., επίδομα ενοικίου, κ.λπ.);
β) Ο υπολογισμός της ανάλωσης κεφαλαίου θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσους επιλέξουν την υποβολή ξεχωριστής δήλωσης, οπότε αποτελεί τροχοπέδη για τους περισσότερους που επιθυμούν να «χωρίσουν» φορολογικά.
γ) Η δήλωση των εξαρτώμενων τέκνων.
Σημείωση: Η επιλογή της υποβολής ξεχωριστής δήλωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αβασάνιστα από τους φορολογούμενους, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί συζήτηση με τους φοροτεχνικούς τους και να σταθμιστούν όλα τα δεδομένα, τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούν χωριστή δήλωση. Εικάζουμε ότι τελικά λίγοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν το φορολογικό «διαζύγιο».


Και κάτι τελευταίο, για την αμοιβή των Λογιστών : Η «κοινή δήλωση » Χ ευρώ, οι δύο «ξεχωριστές » πόσο ;


⥢⥤


Επισημαίνουμε τα σημαντικότερα σημεία. … [ Η  μικρή  γύρισε στην επόμενη σελίδα ….. ]


⥢⥤


4) « Μεταφορικό Ισοδύναμο » .
Με το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μετακίνησης, που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς, με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.
Ο δικαιούχος λαμβάνει το Αντιστάθμισμα του Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.), το οποίο είναι το ποσό που προκύπτει ως η διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους της ωφελούμενης μονάδας από το ποσό που θα κατέβαλλε η ίδια ωφελούμενη μονάδα εάν μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αντίστοιχες αποστάσεις.
Δικαιούχοι του Α.ΝΗ.ΚΟ. είναι νοικοκυριά, ……
Δείτε ολόκληρη την κ.υ.α. 4796/2018 από το αρχείο του κόμβου

Επίσης δείτε :



⥢⥤

  
5) Φορολογικά Θέματα και Αποφάσεις.

 [ Πολύ χρήσιμο και με αρκετά παραδείγματα ]



Το Σ.τ.Ε. έκρινε ότι, για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος δεν αρκεί μόνη η πάροδος πενταετίας από την έναρξη εργασιών σε οποιοδήποτε επάγγελμα, όπως εσφαλμένα υποστηρίζει η διοίκηση, αλλά θα πρέπει η άσκηση αυτή να είναι  κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότηταςΣε αντίθετη περίπτωση τούτο θα είχε ως αποτέλεσμα να τίθενται σε αδικαιολόγητα δυσμενή μεταχείριση, εν συγκρίσει με τους λοιπούς νέους επιτηδευματίες προς τους οποίους τελούν υπό τις αυτές οικονομικές συνθήκες ασκήσεως του επαγγέλματός τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, όπως ο προσφεύγων δικηγόρος, έχουν μεν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος πέντε έτη προ της επιβολής του ένδικου φορολογικού βάρους, πλην, όμως, προέβησαν, εν συνεχεία, σε διακοπή εργασιών.
Το ΣτΕ στη συγκεκριμένη πιλοτική δίκη, δικαίωσε δικηγόρο ο οποίος προέβη το 2015 σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο τη δικηγορία - παροχή νομικών συμβουλών ενώ παλαιότερα (το 2007) είχε προβεί επίσης σε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, με διαφορετικό αντικείμενο όμως (την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών) για έξι περίπου μήνες.

 Αποφάσεις ΔΕΔ



Κάπου, κάπως, κάτι δεν πάει καλά με αυτή την απόφαση.....



Επειδή, στην υπό κρίση περίπτωση ο προσφεύγων τυγχάνει μέλος και διαχειριστής στην εταιρεία «........» με Α.Φ.Μ , ενώ δεν δηλώνει αμοιβές από την εν λόγω εταιρεία σαν μέλος ή διαχειριστής, για να θεωρηθεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, συνεπώς δεν δύναται να εκπέσει το ποσό που κατέβαλλε στον Ε.Φ.Κ.Α. (Δ/ΝΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ) από τις αποδοχές που έλαβε για μισθωτές υπηρεσίες που παρείχε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εν προκειμένω ο προσφεύγων, στον κωδ. 291 του εντύπου Ε1, δηλώνει έσοδα από μερίσματα (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης (Ν.Π. και Νομ. Οντότητες με διπλογραφικά βιβλία), που έλαβε από την συμμετοχή του στην εταιρεία «......».





Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ζητά να δοθεί εκ νέου παράταση για τις υποβολές δηλώσεων παύσης των ΦΗΜ προς απόσυρση μέχρι και τις 31/5/2019 καθώς και την μη επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για το διάστημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαραίτητη την αποστολή με email σχετικής ειδοποίησης στους κατόχους των προς απόσυρση μοντέλων των ΦΗΜ από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών …


Με τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 3 και 4 της αριθμ. Δ.245/11/1.3.1988 νομοθετικά κυρωθείσας ΑΥΟ (εφεξής «η Απόφαση») απαλλάσσονται από δασμούς και λοιπούς φόρους τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς, τα οποία εισάγονται από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν πραγματικά τη συνήθη κατοικία τους από άλλη χώρα στην Ελλάδα. Τα φυσικά αυτά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα δύο (2) δωδεκάμηνα, πριν από τη μεταφορά της στην Ελλάδα.

Επιπλέον, όσον αφορά ειδικότερα τη χορήγηση απαλλαγής στα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1α) της Απόφασης το δικαιούχο πρόσωπο θα πρέπει να είχε το μέσο μεταφοράς στην κυριότητά του και να το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου στις περιπτώσεις όπου τα μέλη μιας οικογένειας μεταφέρουν μαζί τη συνήθη κατοικία τους, η προϋπόθεση της εξάμηνης κυριότητας και χρήσης του αυτοκινήτου στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας, μπορεί να συντρέχει είτε στο σύνολό της, είτε αθροιστικά, σε οποιοδήποτε από τα μέλη της οικογένειας που μετοικούν μαζί.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ο/η ενδιαφερόμενος/-η ήταν συγκύριος/-α του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου κατά την χρονική διάρκεια του υπό κρίση εξαμήνου, με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν μετοικεί μαζί του/της στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί στις απαλλακτικές διατάξεις της Απόφασης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την χρονική στιγμή της αίτησης μεταφοράς συνήθους κατοικίας, το αυτοκίνητο θα έχει περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητά του/της (ποσοστό 100%).
 



⥢⥤


 



6) Εργατικά - Ασφαλιστικά.


► Για την παράταση στο Ε11 δείτε παρακάτω την ενότητα με τις προθεσμίες


• Η άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους. 

• Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017. 



Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Εργασίας, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. 



Στο λεξικό της θείας μου, της Κονδύλως, ο όρος «risk analysis» σημαίνει : « Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει ».

⥢⥤
  
7) Σ.ΛΟ.Τ – Ε.Λ.Τ.Ε  

Προσοχή [ Δείτε τον διαχωρισμό ]  :

[ Με αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού. Υπενθυμίζω οι κρίσιμοι αριθμοί ( όρια ) εργαζομένων είναι : 10, 50 και 250 ]
[Χρονική τακτοποίηση του εσόδου, στα απλογραφικά βιβλία ]
[ Αποτίμηση με βάση την  παράγραφο 2.2.112 του Π.Δ. 205/1998 «Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» ]

⥢⥤


8) Αρθρογραφία  

  Επιστημονική ομάδα Επίλυσις  του taxheaven





« … θεωρού­με ότι στην έκθεση ελέγχου μίας ΔΕΥΑ δεν θα πρέ­πει να συμπεριλαμβάνεται η ειδική παράγραφος για την συνέχιση της δραστηριότητάς της».



 Φορολογικός έλεγχος μέσω νέων τεχνικών (Του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιάννη Αρτσίτα )

Σύμφωνα με το νόμο (ΠΟΛ.1050/17.2.2014), στον έλεγχο υπάγονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων, για τις οποίες (υποθέσεις) ισχύει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω περιπτώσεις όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της εγκυκλίου αυτής:
1. προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις)
2. παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά) ή/και της επιχείρησης στην οποία μπορεί να συμμετέχει,
3. τα φυσικά πρόσωπα είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.
4. δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/ΚΦΑΣ,
5. υφίστανται πληροφορίες για παράνομα ή/και αδήλωτα εισοδήματα/αγορές/δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).

Δηλαδή : « Κοντός ψαλμός αλληλούια …»





⥢⥤


9) Οι προθεσμίες στη ζωή μας... [ Τις «μετατάξεις» μην ξεχάσετε …. ]

Επισημαίνουμε ορισμένες :
[ Μετατάξεις ]
  •  έως τις 30.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής αγροτών, για την υποχρεωτική μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ή την προαιρετική μετάταξή τους στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.,

Δείτε σχετικά :
  • έως τις 30.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής μικρών επιχειρήσεων για τη μετάταξη στο απαλλασσόμενο καθεστώς του άρθ. 39 του Κ.Φ.Π.Α.,

Δείτε σχετικά : 

[ Φόροι πλοίων ]
  • έως τις 31.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή της ετήσιας συγκεντρωτικής δήλωσης για τον υπολογισμό του φόρου πλοίων από τις ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες που διαχειρίζονται πλοία με ξένη σημαία και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα βάσει άρθ. 25 του ν. 27/1975,


[ Φ.Π.Α και Αλιείς ]
  • έως τις 31.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή της έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και η καταβολή του φόρου, για τους εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι δώδεκα (12) μέτρων μεταξύ καθέτων, τους σπογγαλιείς, τους εκμεταλλευτές σκαφών στη λίμνη των Ιωαννίνων και τους εκμεταλλευτές ιππήλατων οχημάτων,

[ Πλαστικές σακούλες ]
  • έως τις 31.1.2019 πραγματοποιείται η υποβολή στην Α.Α.Δ.Ε. της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικών σακουλών μεταφοράς, για το τρίμηνο Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος (σ.σ. από 1.1.2019 το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς αναπροσαρμόζεται στα 9 λεπτά του ευρώ).

Επίσης μην ξεχάσετε :
Και Άρθρο του Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη  Ε11 - Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας
και
Σε συνέχεια της εγκυκλίου 11/2018 του ΕΔΟΕΑΠ, σας γνωρίζουμε ότι παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής της ΑΚΕΕΔ (Αναλυτική Κατάσταση Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου), περιόδου 11/2017-12/2018 (ανά μήνα) μέχρι τις 15/02/2019, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΔΟΕΑΠ.


Οι υπάλληλοι, για τους οποίους επιβάλλεται για πρώτη φορά η υποχρέωση υποβολής δήλωσης με το παρόν άρθρο, υποβάλλουν τη δήλωση της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος.
Εντάσσονται στα υπόχρεα πρόσωπα:

  1. Οι διοικητικοί, αναπληρωτές διοικητικοί, τομεακοί και ειδικοί τομεακοί γραμματείς,
  2. Οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται από μονομελές ή συλλογικό κυβερνητικό όργανο,
  3. Οι υπάλληλοι που αποσπώνται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διατίθενται σε βουλευτές και κόμματα της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


     
⥢⥤

Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής  ( « Η μόνη περιουσία είναι η μνήμη μας » )

Η μικρή είπε με απορία, μαμά γιατί έγραφαν όλα αυτά τότε και  πως τα θυμόνταν ; 

Η μάνα, γέλασε με νοσταλγία, γιατί της ήρθε έντονα η μορφή του παππού της, που έλεγε στους πελάτες, « Είναι ακόμα μπερδεμένα. Περιμένουμε να βγει η ΠΟΛ … » .
Εκείνη την στιγμή ένα χαρτί, έπεσε από το κλασέρ,
 

Έφυγαν βιαστικά, για να προλάβουν να συνδεθούν με την πλατφόρμα « maintaining the Greek language ( Διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας)», προκειμένου να διαδηλώσουν ηλεκτρονικά, υπέρ της διατήρησης της Ελληνικής Γλώσσας…….
[ Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στο βιβλίο του, «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ. Αλφάβητο - γραφή - ορθογραφία» ,εξηγεί τι προσέφερε η δημιουργία τού ελληνικού αλφαβήτου στην αποτύπωση, τη διάδοση και τη διατήρηση τού ελληνικού πολιτισμού μέσω τού γραπτού λόγου, μέσω των κειμένων ] https://www.protagon.gr/epikairotita/politismos/to-elliniko-alfavito-kathe-gramma-kai-mia-istoria-44341762082

Πάνω στην βιασύνη τους ξέχασαν να πάρουν και ένα παλιό πίνακα, που κάποτε κοσμούσε το γραφείο.

 


Μαρία Πωπ (Νέο Φάληρο, 1925; – Αθήνα 2009) - Απογεματάκι σ΄ ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας. Τέμπερα, 25 x 35 εκ Πηγή:  https://www.lifo.gr/team/pinakothiki/42607


Καλή Δύναμη και Καλή συνέχεια.



Πηγή: Taxheaven © 

Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43565


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου