Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η ελβετική ευκαιρία

analyst


Οι επενδυτές προβλέπουν μία άνοδο του ελβετικού χρηματιστηρίου κατά 7% – ενώ φυσικά το ελληνικό είναι ξεγραμμένο από τους πάντες, τεκμηριώνοντας πως τα σενάρια περί εξυγίανσης και εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι μάλλον επιστημονικής φαντασίας.

.

του Άρη Οικονόμου

Επενδύσεις & Αγορές

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανάλυση, το χρηματιστήριο της Ελβετίας είναι το πιο φθηνό των ανεπτυγμένων οικονομιών (γράφημα) – παρά το ότι οι ελβετικές εταιρείες είναι σε διεθνές επίπεδο πολύ σωστά τοποθετημένες, με ισχυρά μεγέθη, θυγατρικές και μεγάλες εξαγωγές. Το γεγονός αυτό αντικατοπτριζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στις μετοχές των εισηγμένων επιχειρήσεων της, εκτός από το 2018 – ενδεχομένως λόγω των συνεχών προειδοποιήσεων της BIS, σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος ενός παγκοσμίου κραχεξαιτίας της υπερχρέωσης του πλανήτη, σε συνδυασμό με τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί, είναι πολύ μεγάλος.

Επόμενη πιο φθηνή χώρα είναι η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Μ. Βρετανία κυρίως λόγω των φόβων του BREXIT, καθώς επίσης από τη Γερμανία – οι κίνδυνοι για την οποία προέρχονται από τα τεράστια προβλήματα του τραπεζικού της τομέα που διατηρούνται κρυφά, καθώς επίσης από τον εμπορικό πόλεμο με τις Η.Π.Α. που ευρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον τομέα τώρα των κόκκινων δανείων, όπου προηγούνται η Ελλάδα και η Κύπρος, εκτός από την Ιταλία, πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ινδία (γράφημα) – γεγονός που σημαίνει ότι, θα είναι πιθανότατα η επόμενη αναπτυσσόμενη οικονομία που θα πληγεί το νόμισμα της, μετά την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Τουρκία.
Εάν η κρίση των αναπτυσσομένων οικονομιών όμως διευρυνθεί, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες ενός παγκοσμίου κραχ – οπότε λογικά είναι επιφυλακτικοί οι Ελβετοί. Εν τούτοις, οι επενδυτές προβλέπουν μία άνοδο του χρηματιστηρίου της κατά 7% – ενώ φυσικά το ελληνικό είναι ξεγραμμένο από τους πάντες, τεκμηριώνοντας πως τα σενάρια περί εξυγίανσης και εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι μάλλον επιστημονικής φαντασίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου