Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας- «Μη σκοτίζεσαι τόσο για ηρωισμούς, για αξιώματα και δόξες. Τί να τα κάνεις;»

taxheaven



Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος
Εφήμεροι ταξιδιώτες του σύμπαντος, διανύουμε τη σύντομη πορεία μας μέσα στη μικρή διαστημική μας «κάψουλα» αφήνοντας ταυτόχρονα το δικό μας στίγμα που χάνεται πάνω στην καμπύλη του χωροχρόνου. Το πόσο σύντομο είναι αυτό το ταξίδι κάποια στιγμή το συνειδητοποιούμε, άλλοτε απότομα, με έναν κόλαφο από αυτούς που μας επιφυλάσσει η ζωή κι άλλες φορές στο πέρασμα του χρόνου, όταν πλέον έχουμε πάρει την τέλεια απόσταση από τα πράγματα. 

Η ανθρώπινη απληστία και ο αποπροσανατολισμός από την ουσία της ίδιας της ζωής, μας παρασύρουν σε άλλα μονοπάτια κι εμείς εκόντες άκοντες βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε ένα τέλμα, αλλοτριωμένοι, χωρίς να απολαμβάνουμε τη διαδρομή ούτε τις μικρές χαρές του ομολογουμένως μικρού ταξιδιού. Κλείνοντας τα μάτια, η Ελένη του ποιητή σου ψιθυρίζει στο αυτί «[…] Αλήθεια, πόσα πράγματα άχρηστα, με πόση απληστία συναγμένα· –φράζαν το χώρο – δε μπορούσαμε να σαλέψουμε· τα γόνατά μας χτυπούσαν σε ξύλινα, πέτρινα, μετάλλινα γόνατα. Ω, βέβαια, θα πρέπει πολύ να γεράσουμε, πολύ, ώσπου να γίνουμε δίκαιοι, να φτάσουμε εκείνη την ήμερη αμεροληψία, τη γλυκιά ανιδιοτέλεια στις συγκρίσεις, στις κρίσεις, όταν δικό μας πια μερτικό δεν υπάρχει σε τίποτα πάρεξ σ’ αυτή την ησυχία. Α, ναι, πόσες ανόητες μάχες, ηρωισμοί, φιλοδοξίες, υπεροψίες, θυσίες και ήττες και ήττες, κι άλλες μάχες, για πράγματα που κιόλας ήταν από άλλους αποφασισμένα, όταν λείπαμε εμείς […]». Πως να σε αφήσουν αδιάφορο αυτά τα σοφά λόγια της Ελένης, αλλά κι αυτά επίσης «Μη σκοτίζεσαι τόσο για ηρωισμούς, για αξιώματα και δόξες. Τί να τα κάνεις;»….

Αν κλωτσήσουμε όλα αυτά τα εμπόδια που φράζουν το διάβα μας θα μπορέσουμε να ζήσουμε αληθινά, χωρίς αυταπάτες, μακριά από πράγματα και καταστάσεις που μας αποπροσανατολίζουν. Ας αντισταθούμε γιατί όπως μας λέει και πάλι η Ελένη του ποιητή, «[…] Ωστόσο - ποιος ξέρει - ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι η ομορφιά του ανθρώπου ανάμεσα σε σκουριασμένα σίδερα και κόκκαλα ταύρων και αλόγων, ανάμεσα σε πανάρχαιους τρίποδες όπου καίγεται ακόμα λίγη δάφνη κι ο καπνός ανεβαίνει ξεφτώντας στο λιόγερμα σα χρυσόμαλλο δέρας […]».

ΙΙ. Βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb, κ.λπ.)
α) οι Διαχειριστές Ακινήτων δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κοινώς «τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια») για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών.β) για το φορολογικό έτος 2017 δεν προβλέπεται υποχρέωση δήλωσης των επιμέρους βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Το συνολικό εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλώνεται διακριτά και συγκεντρωτικά στο έντυπο Ε2.
Για το έτος 2018 λοιπόν, αναμένουμε ακόμη την πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα σας ενημερώσουμε πάραυτα! Μέχρι τότε δεν πρέπει να κάνουμε κάτι σε τέτοιες περιπτώσεις (δηλαδή δεν υποβάλλουμε τα «ηλεκτρονικά» μισθωτήρια), παρά μόνο θα διατηρούμε στο αρχείο μας τις όποιες συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών έτσι ώστε όταν ανοίξει η πλατφόρμα να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες με βάση και τις οδηγίες που θα δοθούν.
Η κα Παπανάτσιου ανέφερε τα ακόλουθα αναφορικά με το θέμα: Θα δηλωθούν όλα τα έσοδα από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόλις ανοίξει η πλατφόρμα

ΙΙΙ. Αδήλωτη εργασία, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, επισημάνσεις
Ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία
● ΔΕΝ: «Ο Νέος Νόμος» για την αδήλωτη εργασία [δείτε την ανάλυση της επιστημονικής ομάδας του περιοδικού Δ.Ε.Ν.]
Επίσης, δείτε και μια ανάρτηση της υπουργού Εργασίας κας Αχτσιόγλου σχετικά με τη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σε περίπτωση καθυστέρηση της καταβολής των αποδοχών: Απόφαση εφετείου με βάση το νόμο 4487/2017, που ορίζει ότι η ουσιώδης καθυστέρηση καταβολής αποδοχών συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

           Αν ένας εργοδότης προβεί σε πρόσληψη του ανασφάλιστου εργαζόμενου, δύναται να επωφεληθεί των διατάξεων —εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις— του άρθρου 71Δ του Κ.Φ.Ε. (Κίνητρα για την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης);

Σημείωση: Στις 23/7/2018 έχουμε προγραμματίσει επίκαιρο εργατικό σεμινάριο σε συνεργασία με το έγκριτο περιοδικό Δ.Ε.Ν. Είναι καλό να το παρακολουθήσετε.

ΙV. Επισημάνσεις
● Ασφάλιση μελών και διαχειριστών Ε.Π.Ε. - έκπτωση εισφορών, Α.Π.Δ, λάθη, κ.λπ. [της επιστημονικής ομάδας της υπηρεσίας ΕΠΙΛΥΣΙΣ ]
Σημαντικό: Μέχρι και σήμερα, 16.7.2018 δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση του ΕΦΚΑ αναφορικά με τη διαδικασία της ασφάλισης μέσω Α.Π.Δ. των διαχειριστών (Ο.Ε. και Ε.Π.Ε.)  για τις περιπτώσεις που λαμβάνουν αμοιβές διαχείρισης. Δείτε κι ένα παλαιότερο άρθρο για το το ζήτημα αυτό Όλες οι περιπτώσεις ασφάλισης διαχειριστών και εταίρων για ΟΕ-ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ. 

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑΣ

Θὰ καλλιεργήσω τὸ ὡραιότερο ἄνθος. Στὶς καρδιὲς τῶν ἀνθρώπων θὰ φυτέψω τὴν Ἀχαριστία. Εὐνοϊκοὶ εἶναι οἱ καιροί, κατάλληλος ὁ τόπος. Ὁ ἄνεμος τσακίζει τὰ δέντρα. Στὴ νοσηρὴ ἀτμόσφαιρα ὀρθώνονται φίδια. Οἱ ἐγκέφαλοι, ἐργαστήρια κιβδηλοποιῶν. Τερατώδη νήπια τὰ ἔργα, ὑπάρχουν στὶς γυάλες. Καὶ μέσα σὲ δάσος ἀπὸ μάσκες, ζήτησε νὰ ζήσεις. Ἐγὼ θὰ καλλιεργήσω τὴν Ἀχαριστία.
Ὅταν ἔρθει ἡ τελευταία ἄνοιξις, ὁ κῆπος μου θά ῾ναι γεμάτος ἀπὸ θεσπέσια δείγματα τοῦ εἴδους. Τὰ σεληνοφώτιστα βράδια, μονάχος θὰ περπατῶ στοὺς καμπυλωτοὺς δρόμους, μετρώντας αὐτὰ τὰ λουλούδια. Πλησιάζοντας μὲ κλειστὰ μάτια τὴ βελούδινη, σκοτεινὴ στεφάνη τους, θὰ νιώθω στὸ ἀπρόσωπο τοὺς αἰχμηρούς των στημόνες καὶ θ᾿ ἀναπνέω τ᾿ ἄρωμά τους.
Οἱ ὧρες θὰ περνοῦν, θὰ γυρίζουν τ᾿ ἄστρα, καὶ οἱ αὖρες θὰ πνέουν, ἀλλὰ ἐγώ, γέρνοντας ὁλοένα περσότερο, θὰ θυμᾶμαι.
Θὰ θυμᾶμαι τὶς σφιγμένες γροθιές, τὰ παραπλανητικὰ χαμόγελα καὶ τὴν προδοτικὴ ἀδιαφορία.
Θὰ μένω ἀκίνητος ἡμέρες καὶ χρόνια, χωρὶς νὰ σκέπτομαι, χωρὶς νὰ βλέπω, χωρὶς νὰ ἐκφράζω τίποτε ἄλλο. Θὰ εἶμαι ὁλόκληρος μία πικρὴ ἀνάμνησις, ἕνα ἄγαλμα ποὺ γύρω του θὰ μεγαλώνουν τροπικὰ φυτά, θὰ πυκνώνουν, θὰ μπερδεύονται μεταξύ τους, θὰ κερδίζουν τὴ γῆ καὶ τὸν ἀέρα. Σιγὰ σιγὰ οἱ κλῶνοι τους θὰ περισφίγγουν τὸ λαιμό μου, θὰ πλέκονται στὰ μαλλιά μου, θὰ μὲ τυλίγουν μὲ ἀνθρώπινη περίσκεψη.
Κάτου ἀπὸ τὴ σταθερή τους ὤθηση, θὰ βυθίζομαι στὸ χῶμα.
Καὶ ὁ κῆπος μου θὰ εἶναι ὁ κῆπος τῆς Ἀχαριστίας.

Κώστας Καρυωτάκης : Με αφορμή τη συμπλήρωση σε λίγες μέρες των 90 ετών από το θάνατό του (αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα στις 21.7.1928)

V. Αρθρογραφία - μελέτες

VI. Φορολογική μεταχείριση των Δ.Ε.Υ.Α.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι από τις διατάξεις του ν. 1069/1980, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τον ν. 4483/2017, προκύπτει σαφώς ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των Δ.Ε.Υ.Α., οι εν λόγω επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ' του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών (ΠΟΛ.1044/10.2.2015 εγκύκλιος).Για τον σκοπό αυτό, οι Δ.Ε.Υ.Α υποχρεούνται να ενημερώσουν τη Φορολογική Διοίκηση, για τη μεταβολή της νομικής μορφής σε «ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», υποβάλλοντας το έντυπο Μ3.

Όσον αφορά στην υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017, οι Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να υποβάλουν δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εκ των οποίων η πρώτη για το χρονικό διάστημα 1.1.2017 - 30.7.2017 ως νομικές οντότητες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με το αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1004412 ΕΞ 2016/8.1.2016 έγγραφό μας, ενώ η δεύτερη για το χρονικό διάστημα 31.7.2017 - 31.12.2017 ως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (συμπληρώνοντας τον Πίνακα 2 του εντύπου Ν).

Η υποβολή του εντύπου Μ3 και των δύο δηλώσεων ΦΕΝΠ θα γίνει χειρόγραφα στην αρμόδια για τη φορολόγησή τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, μέχρι 10 Αυγούστου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4483/2017 δεν επιβάλλεται στις Δ.Ε.Υ.Α. το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, λόγω της νομική μορφής τους ως νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Κάθε άλλο έγγραφο που έχει εκδοθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4483/2017 με περιεχόμενο αντίθετο προς τα ανωτέρω παύει να ισχύει.
Δείτε και πρόσφατο άρθρο της κας Βιβής Τσίρκα (σ.σ. είχε αναρτηθεί πριν τη δημοσίευση του ανωτέρω εγγράφου της Α.Α.Δ.Ε) με θέμα Φορολογικό πλαίσιο των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, μετά την έναρξη ισχύος του νέου ΚΦΕ (ν. 4172/2013). 

VIΙΤα νέα από την Α.Α.Δ.Ε.
► ΑΑΔΕ: Επιστροφές φόρου εισοδήματος [Η εντολή πληρωμής αφορά φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 μέχρι την 27/06/2018, με αποτέλεσμα εκκαθάρισης πιστωτικό και κατά τον έλεγχο βρέθηκαν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.Η πληρωμή μέσω των τραπεζών αφορά269.459 δικαιούχους επιστροφής με συνολικό ποσό πληρωμής 80.927.040,08 ευρώ ].
► Τοποθετήσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. α) Γ.Πιτσιλής: Ενδοομιλικές συναλλαγές, transfer pricing, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικό τιμολόγιο και δελτίο αποστολής, οι επόμενες δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγήςβ) Γ. Πιτσιλής: Μέτρα για οφειλές κάτω από 500 ευρώ δεν παίρνουμε - Πρωτόκολλο επισκέψεων στις Δ.Ο.Υ.γ) Γ.Πιτσιλής - Έχουμε καταθέσει πλαίσιο προστασίας για τους ελεγκτές - Η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ - Το πρόβλημα της ΑΑΔΕ είναι η έλλειψη στελεχών πληροφορικής
► ΑΑΔΕ: Υπηρεσία αναζήτησης βασικών στοιχείων μητρώου επιχειρήσεων [Πρόκειται για ουσιαστική αναβάθμιση προϊσχύουσας παρεμφερούς υπηρεσίας, που συνίσταται στην επικαιροποίηση των Όρων Χρήσης της και στον εμπλουτισμό της με νέες δυνατότητες, όπως το καθεστώς Φ.Π.Α. και η προβολή ιστορικού, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQs) για την υποβοήθηση των χρηστών]

VIΑσφαλιστικό

ΙΧΜουσικό διάλειμμα
Στις 23.7.2011 έφυγε σε ηλικία μόλις 27 ετών η Amy Winehouse. Με αφορμή τη συμπλήρωση 7 ετών από το θάνατό της, μοιράζομαι μαζί σας ένα αγαπημένο μου τραγούδι

Χ. Λοιπές ενδιαφέρουσες αποφάσειςειδήσεις
● Στατιστικά νομικών προσώπων - Οι φόροι που κατέβαλαν τα νομικά πρόσωπα από το 2011-2015, οι ζημιές οι μη εκπιπτόμενες δαπάνες κ.α. [Αν έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά στα ενδιαφέροντα στατιστικά που παρουσίασε ο κόμβος]

XI. Αποφάσεις Δ.Ε.Δ. - νομολογία

XΙIΜικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας
Ο φίλος Κ. Νιφορόπουλος μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα». Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο με θέμα [1948-1949 ] : Υποχρέωση τήρησης «Λογιστικών Βιβλίων» (πρώτη φορά), οι πρώτες « Μ.Υ.Φ» , οι αντιδράσεις Εμπόρων και Επαγγελματιών και η «επανάληψη της Ιστορίας».

XΙΙI. Συνήθη ερωτήματα κατά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Συχνή ερώτηση: Στις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα εξαιτίας λάθους του εργοδότη ή του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των αποδοχών ή συντάξεων επιβάλλονται κυρώσεις;

Απάντηση:Οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον εκκαθαριστή οι διορθωτικές βεβαιώσεις αποδοχών - συντάξεων. Κατά την εκκαθάριση λαμβάνονται υπόψη προς συμψηφισμό παρακρατούμενοι και προκαταβληθέντες φόροι, καθόσον στην προκειμένη περίπτωση η προθεσμία παραγραφής για τον συμψηφισμό αυτών άρχεται από το τέλος του έτους χορήγησης της διορθωτικής βεβαίωσης αποδοχών και όχι από το τέλος του έτους εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης, δεδομένου ότι πριν από την έκδοση της διορθωτικής βεβαίωσης δεν ήταν δυνατή η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης (βλ. ΠΟΛ.1083/2018).

Τα ίδια ισχύουν και για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από συνταξιούχους στις περιπτώσεις που υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ποσών συντάξεων που είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο E1 και των ποσών που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών (βλ.Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1090818 ΕΞ 2018).

ΧΙV. Επίλογος
Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού κι άλλο ένα σχόλιο της Δευτέρας φθάνει στο τέλος του, μάλλον το τελευταίο. Καθισμένος σε μια παλιά ξύλινη καρέκλα σκηνοθέτη με ξεφτισμένο πράσινο καραβόπανο, αναλογίζομαι. Το μονότονο τραγούδι του γρύλου σπάει λιγάκι τη σιωπή της καλοκαιρινής βραδιάς. Ξαφνικά, στο κινηματογραφικό πανί του οπτικού μου πεδίου προβάλλεται μια παλιά ταινία που μοιάζει καταπληκτικά με βωβό κινηματογράφο. Ανθρώπινες φιγούρες που κινούνται νευρικά, διάλογοι χωρίς ηχόχρωμα, με παντομίμα, ασπρόμαυρα ρούχα κι έπιπλα, ήλιος χλομός, ουρανός γκρίζος. Ανθρώπινα συναισθήματα που εκφράζονται μέσα από κάρτες διαλόγων που διακόπτουν συχνά την πλοκή. Ένα «γιατί» τριβελίζει το μυαλό μου. Γιατί έμεινε μόνο το γκρίζο στην παλέτα των χρωμάτων της ζωής μας; Που πήγαν τα θέλω μας; Πώς έγιναν όλα έτσι; Που είναι η ανθρωπιά μας, η αλληλεγγύη, η φιλία, το φιλότιμο, εμείς δεν ήμασταν έτσι. Ξεχάσαμε να προσφέρουμε και εθιστήκαμε στο να παίρνουμε, ηδονιζόμαστε θαρρείς μ' αυτό, λησμονώντας πως όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, μα όταν δίνεις γεμίζει η ψυχή σου. Θάψαμε ακόμη και τα όνειρά μας, απεμπολήσαμε την ανθρώπινή μας διάσταση και όλα αυτά γιατί; Στο βωμό της επαγγελματικής καταξίωσης και της απόκτησης των υλικών αγαθών τα θυσιάσαμε όλα! Ξεχυνόμαστε καθημερινά σαν ορδές μυρμηγκιών κυνηγώντας τις χίμαιρες της ευτυχίας, ενώ η ψυχή μας ασφυκτιά μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα. Πόσο ανόητοι είμαστε τελικά... 
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.



Πηγή: Taxheaven © 

Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41425


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου