Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 42. Στο νέο Πανεπιστήμιο γίνονται 26, μέσω εκτεταμένων συγχωνεύσεων.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η ψήφισή του τις επόμενες μέρες σηματοδοτούν την έναρξη των διαδικασιών για τη λειτουργία του. Το σχέδιο πρέπει να γίνει πράξη μέσα σε μόλις 6 μήνες. Κτίρια, εργαστήρια, προσωπικό, προγράμματα σπουδών πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ας δούμε τι αλλάζει.
Τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 42. Στο νέο Πανεπιστήμιο γίνονται 26, μέσω εκτεταμένων συγχωνεύσεων. Την αντιστοιχία των τμημάτων μπορείτε να δείτε στο σχήμα. Βλέπουμε ότι στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας εντάσσονται 11 τμήματα των ΤΕΙ, που συγκροτούν 6 νέα τμήματα. Για παράδειγμα τα τμήματα Αισθητικής, Ακτινολογίας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής και Οπτομετρίας εντάσσονται σε ένα και μοναδικό τμήμα το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Φυσικά τα γνωστικά αντικείμενα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η μόνη σχέση που έχει η Αισθητική με την Ακτινολογία και την Ακτινοθεραπεία είναι ότι… αρχίζουν από Α. Συνεπώς θα αποτελούν διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στο ίδιο τμήμα και με κοινά μαθήματα στο πρώτο έτος. Φυσικά στο πτυχίο θα αναγράφεται η κατεύθυνση για να ξεχωρίζουν οι μεν από τους δε. Το ερώτημα είναι πως θα εισάγονται οι φοιτητές σ’ αυτές τις κατευθύνσεις. Θα εισάγονται στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών και μετά θα επιλέγουν κατεύθυνση στο τέλος του πρώτου έτους ή θα εισάγονται εξαρχής στην κατεύθυνση. Στο μηχανογραφικό δελτίο, δηλαδή, θα υπάρχει ένα ή 5 τμήματα; Αν η επιλογή γίνεται μετά το πρώτο έτος δεν θα είναι μόνο επιλογή από τη μεριά του φοιτητή αλλά θα είναι και από τη μεριά του τμήματος, που θα πει ότι τόσες θέσεις διαθέτω σε κάθε κατεύθυνση συνεπώς δεν μπορούν να πάνε όσοι θέλουν στη μία κατεύθυνση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ένα φοιτητή που θα επιθυμούσε να εισαχθεί στην κατεύθυνση της Ακτινολογίας να βρεθεί στα Ιατρικά Εργαστήρια. Σε ένα μήνα είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου, να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων. Τότε θα δούμε αν θα δώσει αριθμό εισακτέων για κάθε κατεύθυνση ή θα δώσει έναν αριθμό εισακτέων για το τμήμα. Η περίπτωση του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών δεν είναι η μοναδική όπου έχουμε συγχωνεύσεις τμημάτων του ΤΕΙ, αλλά είναι η πιο χαρακτηριστική λόγω των ετερόκλητων επιστημονικών αντικειμένων που θεράπευαν τα συγχωνευόμενα τμήματα των ΤΕΙ.

ΣΤΡΆΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΆΚΗΣ
Στη σχολή Μηχανικών έχουμε, για παράδειγμα, τη συγχώνευση δύο τμημάτων Ηλεκτρολόγων και ενός Ηλεκτρονικών στο νέο τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Υποθέτουμε και εδώ ότι θα λειτουργούν δύο κατευθύνσεις, πράγμα απαραίτητο για να υπάρχει κάποια αντιστοιχία με τις ειδικότητες Μηχανικών που έχει ορίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οι σπουδές, όμως, θα είναι τετραετούς διάρκειας για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συνεπώς και για τους Μηχανικούς. Το Υπουργείο Παιδείας λέει ότι στα επαγγελματικά δικαιώματα δεν θα αλλάξει τίποτα και θα ισχύει ότι και για τους αποφοίτους των ΤΕΙ. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι οι Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν θα εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο και συνεπώς δεν θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Διπλωματούχου Μηχανικού, όπως αναφέρει και το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του. Απλά συγκροτείται επιτροπή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ και των μελλοντικών αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Πιστεύω ότι είναι λάθος η αντιμετώπιση. Από τη στιγμή που ιδρύεται σχολή Μηχανικών πρέπει τα τμήματά της να είναι πενταετούς φοίτησης σε πλήρη αντιστοιχία με τα υπόλοιπα τμήματα Μηχανικών στη χώρα. Επειδή αυτό είναι δυσκολότερο από το σημερινό εγχείρημα πιστεύω ότι έπρεπε να ξεκινήσει από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ελπίζω με ένα μεταπτυχιακό να μπορούν να κερδίσουν την ισοτιμία με τους υπόλοιπους Μηχανικούς διαφορετικά φοβάμαι ότι φτιάχνουμε πάλι δεύτερης κατηγορίας Μηχανικούς. Αν οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να γίνουν ισότιμοι με τους υπόλοιπους Μηχανικούς δεν θα προτιμούν αυτές τις σχολές οι υποψήφιοι στις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό Δελτίο, γιατί ποιος θέλει να είναι πολίτης Β κατηγορίας; Οι πενταετείς σπουδές Μηχανικών θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν και τις υπερφορτωμένες από φοιτητές τις σχολές του ΕΜΠ, που φέρνει το διδακτικό του προσωπικό σε αδυναμία διδασκαλίας, όπως πολλές φορές έχουν πει οι διδάσκοντες.
Τα παιδιά που θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπορεί να μη γίνουν μέλη του ΤΕΕ όταν αποφοιτήσουν, αφού το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι απόφοιτοι των πενταετών σχολών παίρνουν πτυχίο επιπέδου 7 και έχουν τον τίτλο του Διπλωματούχου Μηχανικού (και εγγράφονται στο ΤΕΕ, συμπληρώνουμε), ενώ οι απόφοιτοι των τετραετών θα παίρνουν πτυχίο επιπέδου 6 και θα έχουν τον τίτλο του Πτυχιούχου Μηχανικού. Θα έχουμε δηλαδή Μηχανικούς με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου