Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Γιάνης Βαρουφάκης, σε νέες περιπέτειες (Α)


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Πάμε κατευθείαν στην καρδιά του θέματος: Κάθε πρωτοβουλία, δημόσια και σαφής και διαφανής , για δημιουργία πολιτικής κίνησης - και, προκειμένου να ακολουθήσει προσφυγή στις κάλπες, για δημιουργία κόμματος - είναι θετική. Πρέπει να καλωσορίζεται, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για την ιδεολογία της, για τις επιλογές της, ακόμη-ακόμη για τον τρόπο της παρουσίασης ή για την εκφορά πολιτικού λόγου της.
Γι αυτό, την Τρίτη 20/2, ημέρα βροχερή και μετά από διαδρομή ομιχλώδη, πορευθήκαμε στην Καλαμάτα - στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου συγκεκριμένα - προκειμένου να δούμε από κοντά την πρώτη παρουσία του Ελληνικού τμήματος του DiEM 25, του Ευρωπαϊκού πολιτικού σχηματισμού περί τον Γιάνη (με ένα «ν», πάντα) Βαρουφάκη. Που, ως ΜέΡΑ 25, δηλαδή Μέτωπο Ρεαλιστικής Ανυπακοής, θα μετάσχει στην Ελληνική πολιτική ζωή (Κατά τα άλλα DiEM και ΜέΡΑ έχουν, λέει, να κάνουν με φως, με έξοδο από το σκοτάδι κλπ.).
Λειτούργησε η συνάντηση στην Καλαμάτα σαν ενα είδος sneak preview - που θάλεγαν και οι άνθρωποι του θεάματος - της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του ΜέΡΑ, που προβλέπεται για τις 26 Μαρτίου, αυτήν την φορά στην Αθήνα, ημέρα με άλλες ελπιζόμενες/φιλόδοξες πολιτικοϊστορικές συμπαραδηλώσεις λόγω 25ης Μαρτίου κλπ. Μέχρι τότε, όμως, Καλαμάτα! Την προγραμματισμένη ώρα έναρξης (19.30, Ευρωπαϊκά πράγματα), το αμφιθέατρο σχεδόν γεμάτο – ο εξώστης πάντως ήδη ανοιχτός. Νεαρόκοσμος στα οργανωτικά, ευγενικός. Μουσική υπόκρουση ηπίως συνεγερτική. Τα σήματα, κόκκινα τουDiEM 25. Ο μέσος ηλικιακός όρος των συμμετεχόντων αρκετά προχωρημένος – μεσόκοποι αστοί θάλεγε κανείς. Ντόπιοι, ή πάντως κοντινοί – τώρα γιατί Πελοπόννησος, Μεσσηνία, Καλαμάτα; Πάντως αφίξεις με πούλμαν, μην αποζητήσετε! Συνολικά στα 250-300 άτομα.

Το κόμμα των «ρεαλιστικά ανυπάκουων Ευρωπαϊστών» κατά Βαρουφάκη ξεκίνησε να παρουσιάζεται μ’ ένα φιλμάκι νέων, που διακόπηκε από μαυρόασπρη εικόνα παλιοκαιρινής τηλεόρασης, με ΓΑΠ στο Καστελλόριζο, ύστερα με διαδοχικά όλους όσοι ως ηγέτες ταυητίσθηκαν με την μνημονιακή εποχή. Κλείσιμο της «προθέρμανσης» με Γιάνη (ένα «ν») στο βήμα της Βουλής, να περιγράφει το αδιέξοδο του χρέους, την δουλοπαροικία χρέους κατά την διατύπωση που τόσο του αρέσει ώστε να την επαναλαμβάνει κάθε τόσο.
Στην ζωντανή, εύληπτη, χρονικά κάπως τραβηγμένη εισήγησή του, ο Βαρουφάκης – ένα το κρατούμενο! – απέφυγε κάθε ακρότητα λόγου. μίλησε κυρίως απολογιστικά (όχι όμως και απολογητικά) για το «τι συνέβη στην Ελλάδα» .  δεν προσέβαλε, ούτε καν ειρωνεύθηκε δαγκωτά. επεδίωξε να απευθυνθεί σε έναν μέσο ακροατή, σχεδόν διδακτικά. Κωδικές λέξεις οι αναμενόμενες: Πέρα από την χρεοδουλοπαροικία (άλλη εκδοχή), αδιέξοδο, απογοήτευση, εξευτελισμός, αναξιοπρέπεια, καταδυνάστευση, μακριά μνημονιακή νύχτα. Α, ναι, και φαρσοκωμωδία σε Κοινοβούλιο και Δικαιοσύνη (μέρες που ζούμε…) Κύρια καταγγελία του, «ζούμε την αίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σ’ αυτό που μας γονατίζει». Κύρια υπόσχεση/προσδοκία, «να τερματισθεί η τυφλή υπακοή σε ανίκανους ψευτο-τεχνοκράτες».
Απεκήρυξε «κάθε διάθεση πολιτικής καριέρας», την ώρα πάντως που προανήγγειλε και ίδρυση κόμματος – άσχετα αν θα επονομάζεται Μέτωπο με κινηματική λογική – και κάθοδο στις Ευρωεκλογές του 2019. Α, ναι! Κατέβασε και πλατφόρμα με «7 τομές», που έχουν κάτι από προγραμματικό λόγο (πέραν της ανυπακοής). Γι αυτό, λίγα περισσότερα αύριο.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου