Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Σάββας Ρομπόλης: Αλλάζουν και πάλι τον ασφαλιστικό Χάρτη


Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων -για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες- που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.

Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης. Χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Για τον σχεδιασμό των αλλαγών θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων), ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Παράλληλα, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξει η συζήτηση και για το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να ενοποιηθούν (όπως έγινε πρόσφατα και με το ενιαίο επικουρικό).

Εντυπωσιακός σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη είναι και ο αριθμός αύξησης των συνταξιοδοτούμενων. Όπως είπε ενδεικτικά στο Ράδιο 9,84 αιτία είναι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου