Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Συμφέρει να μεταβιβάσω τώρα το σπίτι με γονική παροχή;

money-money


Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μείωση στο αφορολόγητο των γονικών παροχών. Δείτε τι σημαίνει αυτό και υπολογίστε πόσα θα πληρώσετε αν σπεύσετε τώρα στο συμβολαιογράφο για να προλάβετε τις εξελίξεις
Ο φόρος γονικών παροχών, υπολογίζεται με κλίμακα. Η κλίμακα αυτή προβλέπει αφορολόγητο της τάξεως των 150.000 ευρώ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωσή του κατά 50% δηλαδή στα 75.000 ευρώ. Αν αυτό συμβεί –και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στην κλίμακα, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο τουλάχιστον 750 ευρώ ενώ τώρα δεν πληρώνει τίποτα.
Υπάρχει ένα άλλο ενδεχόμενο. Το παιδί, να αποκτά το ακίνητο στο όνομά του ως πρώτη κατοικία. Σε μια τέτοια περίπτωση –όπως θα δείτε και από τις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν- το αφορολόγητο δεν είναι 150.000 αλλά 200.000 ευρώ. Αν αυτό το αφορολόγητο μειωθεί στα 100.000 ευρώ όπως ακούγεται, τότε η επιβάρυνση που θα προκύψει θα είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ.
Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα: Αξίζει κάποιος να σπεύσει εδώ και τώρα στο συμβολαιογράφο. Με το εργαλείο του mycalc.gr θα καταλάβετε πολύ εύκολα ότι ο φόρος δεν είναι το μοναδικό κόστος που θα πέσει στους ώμους σας. Θα πρέπει να πληρωθεί ο συμβολαιογράφος, το ταμείο νομικών κλπ. Ο φόρος μπροστά στα υπόλοιπα έξοδα δεν είναι τίποτα. Ειδικά αν το ακίνητο που θέλετε να μεταβιβάσετε είναι μικρής αξίας (δηλαδή της τάξεως των 40-50.000 ευρώ) δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπεύσετε.
Χρήσιμες θα σας φανούν και οι ακόλουθες οδηγίες για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας γονικής παροχής.


Ποια είναι αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή της δήλωσης φόρου γονικής παροχής;
Αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της κατοικίας του δωρητή, δηλαδή του γονιού.

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου γονικής παροχής;
Η δήλωση υποβάλλεται πριν από την κατάρτιση του συμβολαίου, το οποίο συντάσσεται με βάση θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο γονικών παροχών για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας;
Ο κληρονόμος (σύζυγος ή τέκνο του κληρονομουμένου) ή το τέκνο που αποκτά τη γονική παροχή ή ο σύζυγος αυτού ή τα ανήλικα τέκνα τους, να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

Ποια είναι σήμερα τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας γονικής παροχής;
Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 € για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 € για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 € για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ. μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 € για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 € για κάθε έγγαμο κληρονόμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 € για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στο δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου. Αντίστοιχη απαλλαγή παρέχεται και κατά τη γονική παροχή πρώτης κατοικίας

Σε πόσες δόσεις καταβάλλεται ο φόρος γονικών παροχών;
α) Σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 €, αν η βεβαίωση έγινε με βάση τη δήλωση του υποχρέου ή την έκδοση οριστικής πράξης ή μετά από συμβιβασμό και την καταβολή του 1/5 ή ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή από δικαστικό συμβιβασμό.
β) Σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις των 500 €, αν η βεβαίωση του 50% του φόρου έγινε μετά από άσκηση προσφυγής.

Πότε παραγράφεται το δικαίωμα του δημοσίου για επιβολή φόρου γονικής παροχής;
Παραγράφεται μετά την πάροδο 10 ετών αν υποβλήθηκε δήλωση, ή 15 ετών αν δεν υποβλήθηκε δήλωση. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω το δικαίωμα του δημοσίου είναι παραγραμμένο για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31-12-1994.
Πως φορολογείται η γονική παροχή μετρητών;
Η αιτία γονικής παροχής κτήση μετρητών φορολογείται αυτοτελώς, με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%)

Πόσο κοστίζει η γονική παροχή ακινήτου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου