iskra
ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ, ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΗΠΑ-ΕΕ, ΣΠΕΡΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗ «ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Όλα δείχνουν ότι οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναιέτοιμες, μετά την πρόσκλησητου πρωθυπουργού τηςΚριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, να προχωρήσουν εντός της Κριμαίας, παλιού ρωσικού εδάφους, με ρώσικο στη συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμού, όπου η Ρωσία διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση.
Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει τα Ρωσικά Συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις,σπέρνοντας παντού τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο.
Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας όπως το Ντόνιετς, το Χάρκοβο κλπ., οι τοπικές αρχέςέχουν εξαγγείλει δημοψηφίσματα με τα οποία προτίθενται να απευθύνουν πρόσκληση στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για προστασία.
Ενώπιον αυτών των εξελίξεων σφοδρή είναι η αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, με τις πρώτες να προκαλούν το Σάββατο (1/3) στις 21:00 έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη δεύτερη μέσα σε δύο μέρες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, πιέζοντας ασφυκτικά τον Πρόεδρο της Γεωργίας, ενδέχεται να ανακοινώσουν εσπευσμένα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αν και έγκυροι παρατηρητές τόνιζαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου και το μόνο που θα δείξουν είναι πανικός.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Ρωσία σκέφτεται ναανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία μελετά εσπευσμένα πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται και ενδεχόμενες Νατοϊκές στρατιωτικές αντιδράσεις.
Το βέβαιον είναι ότι η νέο-ψυχορπολεμική αντιρωσική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με εσωτερική δύναμη κρούσης ένα συρφετό νεοναζιστικών και φιλοχιτλερικών δυνάμεων, οδηγεί την Ουκρανία στη διχοτόμηση και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο «τείχος» στην Ευρώπη, ενώ, ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει μια πολεμική ανάφλεξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία μεεφιαλτικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Τα επόμενα 24-ωρα θα είναι πολύ κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Ελλάδα αντί να σύρεται πίσω από τις αντιδραστικές και προκλητικές ιμπεριαλιστικές επιλογές τωνΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα όφειλε να αναλάβει έναν αδέσμευτο φιλειρηνικό ρόλο για μια πραγματικά ανεξάρτητη Ουκρανία, φιλική με τους γείτονες της, γέφυρα συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία και όχι μεταψυχροπολεμικής διαίρεσης τους.
Ο "ΟΥΚΡΑΝΟΣ"
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία από διάφορες ιστοσελίδες και πρακτορεία:
ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΥΣΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα (3/3), στις Βρυξέλλες εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ώρα που οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία κινούνται σε τεντωμένοι σχοινί.
Η Μόσχα, που δεν αναγνωρίζει την προσωρινή "μαϊμού" κυβέρνηση της Ουκρανίας, χαρακτηρίζει αναγκαία τη δράση στη χερσόνησο λόγω της απειλής των υπερεθνικιστών - φασιστών της Ουκρανίας.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, όμως, εντείνουν τις πιέσεις τους προς το Κρεμλίνο και απειλούν τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις και αποπομπή από τη G8.
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα έχει τη Δευτέρα στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΡΩΣΟΣ ΥΦ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και το πράσινο φως του ρωσικού Κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση έχει στόχο πρωτίστως να δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.
«Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας» δήλωσε ο Καρασίν σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.
Ο ίδιος επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8. «Υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, πολλώ δε μάλλον όταν από τις σχέσεις αυτές εξαρτάται η σταθερότητα στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί της Δύσης πρέπει να το κατανοήσουν αυτό» είπε.
Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τις χώρες της Δύσης να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς και να σκεφτούν τον ουκρανικό λαό.
«Ζητούμε μία υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και πάνω από όλα να μπουν τα συμφέροντα των Ουκρανών», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών από τη Γενεύη.
«Ζητούμε μία υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και πάνω από όλα να μπουν τα συμφέροντα των Ουκρανών», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών από τη Γενεύη.
Όσον αφορά στην απόφαση της Ανω Βουλής να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην Κριμαία, ο Καρασίν τόνισε πως «η απόφαση αυτή θα επαναφέρει τη λογική σε πολλά πρόσωπα καιθα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».
Το ενδεχόμενο πολέμου απέρριψε και η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο. «Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί» είπε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ
Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Ουκρανίας Ντενίς Μπερεζόφσκι ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας, ενώ κάλεσε τους ναυτικούς να μην υπακούουν στην παράνομη ηγεσία Κιέβου.
Η δήλωση του Ντενίς Μπερεζόφσκι, όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, έγινε στα πλαίσιασυνέντευξης τύπου στη Σεβαστούπολη.
Σημειώνεται ότι ο αντιναύαρχος Ντενις Μπερεζόφσκι είχε διοριστεί το περασμένο Σάββατο στη θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από την μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.
ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΕΡΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, και του Βλάντιμιρ Πούτιν προσωπικά, χρησιμοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απειλώντας με κυρώσεις όπως η εκδίωξη της Ρωσίας από την G8 και το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε μέσω του αμερικανικού δικτύου CBC τη Ρωσία ότι θα μπορούσε να «εκδιωχθεί» από την Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων εθνών λόγω της στάσης της στην Ουκρανία.
«Απλώς στον 21ο αιώνα δεν συμπεριφέρεσαι με λογικές 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε άλλη χώρα με εντελώς χαλκευμένο πρόσχημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ο Κέρι, μπορεί να μην έχει μια (σύνοδο) των G8 στο Σότσι, μπορεί να μην παραμείνει καν στην G8, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στη Ρωσία τον Ιούνιο.
«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».
«Μπορεί να βρεθεί ενώπιον παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικές επιχειρήσεις. Οιαμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να αποσυρθούν (σ.σ από τη Ρωσία) μπορεί να υπάρχουν πολύπερισσότερες επιπτώσεις» υπογράμμισε.
ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΜΑΪΜΟΥ" ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ - ΣΕ ¨ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ
Η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε πόλεμο και θα βάλει τέλος στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η "εγκάθετη" κυβέρνηση του Κιέβου στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει τη χρήση στρατευμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας. Στη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης του λεγόμενου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποφασίστηκε και ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση μάχης οι ένοπλες δυνάμεις, αν και είναι πολύ αμφίβολο το κατά πόσον αυτές ελέγχονται από την ιδιόμορφη κυβέρνηση του Κιέβου.
Σε διάγγελμά του ο μεταβατικός πρόεδρος της κυβέρνησης στο Κίεβο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως τίποτα δεν δικαιολογεί επίθεση της Ρωσίας στη χώρα του. Δίπλα του στεκόταν ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος ανάφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ τού είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση στην Κριμαία.
«Η στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την αρχή του πολέμου και το τέλος στις σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας» είπε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους.
Ταυτόχρονα ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.
Παρατηρητές στην Ουκρανία σημείωναν ότι η κυβέρνηση του Κιέβου είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να ομιλεί εκ μέρους της Ουκρανίας, αφού είναι προβληματικό το κατά πόσον ελέγχει την κατάστασηκαι αναγνωρίζεται στην ουκρανική επικράτεια.
ΣΕ "ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΛΕΙ Η ΟΥΡΑΝΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
Το ουκρανικό εθνικιστικό-φασιστικό κόμμα Σβόμποντα και το νεοναζιστικό κόμμα Δεξιός Τομέας, τα οποία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, κάλεσαν το Σάββατο σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση του ρωσικού Κοινοβουλίου στην πρόταση Πούτιν για χρήση στρατευμάτων στην Κριμαία.
«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβόμποντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση». Ο Δεξιός Τομέας, νεοναζιστικό κόμμα που πρωταγωνίστησε στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στο Κίεβο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να «κινητοποιηθούν και να πάρουν επειγόντως τα όπλα» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.
ΝΑΤΟ: Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, «ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία πως με τις στρατιωτικές της κινήσεις στην Ουκρανία «απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη» και καλεί τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση.
Οι πρέσβεις των χωρών της συμμαχίας συνεδριάζουν εκτάκτως την Κυριακή στις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσει σύγκληση της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
«Αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ και απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» είπε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πριν την συνεδρίαση των πρέσβεων.
Ο Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση και όλες τις πλευρές «να συνεχίσουν τις προσπάθειες για απομάκρυνση από αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση».
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στην Μαριούπολη, παρόλο που είχε ως στόχο να "καθησυχάσει" τους έλληνες της Διασποράς, δεν έκανε καμιά αναφορά στην λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα, και η οποία, με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε, κατάργησε όλα τα δικαιώματα των τεσσάρων μειονοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ελλήνων.
Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας κυβέρνησης από την ελληνική πλευρά ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, η άκρως επικίνδυνη γεωστρατηγική αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών με την Μόσχα φέρνει την Ευρώπη ένα βήμα πριν από έναν κλιμακούμενο νέο «ψυχρό πόλεμο», με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ειρήνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ανάγκη να μην γίνει ουραγός η ελληνική κυβέρνηση σε επικίνδυνους σχεδιασμούς».
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τονκάλεσε να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση.
Η συνομιλία των δύο ηγετών κράτησε 90 λεπτά!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε για μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε απειλητικά ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στιςπροπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, συμπεριφερόμενος ως λαγός των ΗΠΑ, πράγμα σύνηθες για τον Καναδά, προειδοποήσε ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής στο Σότσι, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα!
Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει στρατεύματα στην Κριμαία απειλεί «την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσια.
Ο Κέρι, επίσης, ενημέρωσε για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών, κυρίως ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους».
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, με τη σειρά του, τόνισε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια.
Η απάντηση του Πούτιν
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
"ΦΩΤΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία της Συνόδου της G8 στο ρωσικό Σότσι. Η Γαλλία από την πλευρά της, κινούμενη με απαράδεκτο τρόπο,κάλεσε σε αναστολή των εργασιών προετοιμασίας για την G8 «μέχρι η Ρωσία να επιστρέψει στις αρχές που διέπουν τη Σύνοδο των G8 και G7», όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς την Κυριακή.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί τον πρέσβη του στη Ρωσία για διαβουλεύσεις ενώ η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο.
O βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ συνομίλησε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ενώ τη Δευτέρα συγκαλείται εκτάκτως ξανά το συμβούλιο ΥΠΕΞ των «28» για την Ουκρανία.
Ο ίδιος ο Χέιγκ θα βρεθεί την Κυριακή στο Κίεβο, όπως και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευ.Βενιζέλος σε ένα ρόλοδορυφόρου των βρώμικων σχεδιασμών ΗΠΑ και ΕΕ. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον θα βρεθεί στο Κίεβο την Τετάρτη, ενώ εξέφρασε την καταδίκη των «28» στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ως κλιμάκωση της έντασης.
ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στην Ουκρανία μετέβει εκτάκτως την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ΕξωτερικώνΕυάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει άμεσα έπειτα από την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία.
Ο κ. Βενιζέλος επισκέφτηκε αρχικά τη Μαριούπολη, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των περίπου 100.000 Ελλήνων που ζουν στην περιοχή, και στη συνέχεια μετέβει στο Κίεβο.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο κ. Βενιζέλος, ως "πρεσβευτής" της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ,είχε επαφές με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου και τα φασιστικά στοιχεία που καλύπτει.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Το Βήμα, η αρχική σκέψη ήταν να μεταβεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ουκρανία την προσεχή Τρίτη, ωστόσο λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων αποφασίστηκε να επισπευτεί η επίσκεψη.
Η κ. Άστον επρόκειτο να μεταβεί στο Κίεβο τη Δευτέρα, σύμφωνα όμως με τις τρέχουσες πληροφορίες θα ταξιδέψει τελικά την Τρίτη.
ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΝΤ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί η κυβέρνηση του Κιέβου την Ουκρανία, που έχει ήδη ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 15 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να φτάσουν στην χώρα πριν από τον Απρίλιο.
«Η Ουκρανία είναι απίθανο να λάβει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ πριν από τον Απρίλιο» δήλωσε ο Αλεξάντρ Σλάπακ.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα δεν βλέπει τον λόγο επέκτασης συμφωνίας που προέβλεπε έκπτωση στα χρέη της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με την Gazprom, το χρέος της Ουκρανίας για το 2013 και τους πρώτους μήνες του 2014 φτάνει το 1,55 δισ. δολάρια.
«Αν αυτό συνεχίσει να συμβαίνει, υπάρχει κάποιος λόγος να συνεχίσουμε την υπάρχουσα συμφωνία για έκπτωση στις προμήθειες φυσικού αερίου; Όχι» δήλωσε ρώσος υπουργός που δεν κατονομάζεται από το Interfax.
Ο διοικητής της ουκρανικής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους δανειστές, ενώ λίγη ώρα αργότερα η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έθεσε ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης από τις ουκρανικές τράπεζες τα 15.000 γρίβνα (1.095 ευρώ).
Το Κίεβο μόνο για φέτος καλείται να αποπληρώσει δάνεια 6 δισ. δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου