Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τα δύσκολα των φορολογικών παραδείσων

economia

The Economist
THE ECONOMIST BLOGS
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πολυεθνικές εταιρίες είναι πολύ καλές στην αποφυγή εταιρικών φόρων. Αλλά, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι φόροι που πληρώνουν θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα πολύ χαμηλοί και περίπου στο ίδιο ύψος, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους. Θα μπορούσαν να αποφεύγουν τον τοπικό εφοριακό – και θα διένειμαν τα εισοδήματά τους μέσω φορολογικών παραδείσων.
Όμως μια πρόσφατη μελέτη* από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ δείχνει ότι οι πολυεθνικές στην πραγματικότητα βρίσκουν πολύ δύσκολη την αποφυγή εθνικών φόρων: καταλήγουν να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα στην εφορία σε κάποιες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται από ότι σε άλλες.
Με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία φορολογίας 9 χιλιάδων και πλέον πολυεθνικών – με άλλα λόγια στοιχεία που αφορούν στα ποσά που πλήρωσαν στην πραγματικότητα οι εταιρείες, συγγραφείς πρόσφατης μελέτης προσάρμοσαν τα στοιχεία για διάφορα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα οι συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών να είναι πιο αξιόπιστες. Από τα παραπάνω οι μελετητές έφτιαξαν μια παλινδρόμηση που δείχνει τις πιθανές διαφορές στη φορολογία που θα είχε σαν αποτέλεσμα η εγκατάσταση σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ένα υποθετικό σενάριο όπου η εταιρεία μεταφέρει τη βάση της από την Σιγκαπούρη (μια οικονομία με πολύ χαμηλούς φόρους) σε μια άλλη χώρα, μας επιτρέπει να δούμε πως διαφέρουν οι εταιρικοί φόροι στον πλανήτη. Η τοποθεσία έχει μεγάλη σημασία για το ύψος των φόρων που πληρώνει μια επιχείρηση.
Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους ομόλογούς τους στη Σιγκαπούρη, οι εταιρίες στην Αμερική πληρώνουν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους σε φόρους. Μια Σιγκαπουριανή εταιρεία που θα μετέφερε τη φορολογική της βάση στις ΗΠΑ (αν όλα τα άλλα παρέμεναν σταθερά) θα έχανε $0.09 για κάθε δολάριο προ φόρων κέρδους. Και οι βρετανικές εταιρείες πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο από ότι αυτές στη Γερμανία.
Έτσι, παρά την σημαντική επένδυση σε στρατηγικές αποφυγής φόρων – και μια καταιγίδα αρνητικών δημοσιευμάτων- υπάρχει ακόμα μεγάλη διαφορά στο ποσό που πληρώνουν στην πραγματικότητα σε φόρους οι πολυεθνικές. Οι κυβερνήσεις φαίνεται πως είναι αρκετά καλές στη συλλογή φόρων από εταιρείες-κολοσσούς. Το τελευταίο είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο νέο για τους πολιτικούς. Το ερώτημα που αφορά το ύψος των φόρων στο οποίο θα έπρεπε να στοχεύει μια κυβέρνηση είναι άλλο θέμα…

* Markle, K. S., & Shackelford, D. A. (2013). The Impact of Headquarter and Subsidiary Locations on Multinationals’ Effective Tax Rates (Working Paper 19621). National Bureau of Economic Research


© The Economist, 21/11/2013. Μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε από τις Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε. έπειτα από ειδική άδεια.
Το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο βρίσκεται στο www.economist.com/blogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου