Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

NYT : Αλλάζει γραμμή το ΔΝΤ, μετά το ελληνικό «φιάσκο» - Ζητά άμεση εφαρμογή του PSI στις μελλοντικές διασώσεις - Αντιδρά η Γερμανία

bankingnews



Τα λάθη του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, οδηγούν στην πρόταση για άμεση εφαρμογή του PSI στις μελλοντικές διασώσεις
Σε αλλαγή γραμμής για τις διασώσεις χωρών, προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη λάθος συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρεί λάθος τη συνταγή που εφαρμόστηκε και ανάγκασε τις υπερχρεωμένες χώρες να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της διάσωσης, για αυτό ασκεί πιέσεις να εφαρμοστεί ένα σχέδιο, το οποίο θα επιβάλει εξαρχής ζημιές στους κατόχους ομολόγων.
Στην αλλαγή γραμμής από το ΔΝΤ, έχουν συντελέσει καθοριστικά τα λάθη του Ταμείου σχετικά με την ελληνική διάσωση και οι λανθασμένες εκτιμήσεις για την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, το ΔΝΤ, βρήκε κλειστές τις πόρτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στην προσπάθειά του να πιέσει για απομείωση των δανείων τους προς την Ελλάδα.
Με στόχο να περιοριστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην ευρωζώνη, λόγω της πολιτικής λιτότητας που επιβάλει το Βερολίνο, το ΔΝΤ πλέον προωθεί μια πιο επιθετική πολιτική σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Αντιδρούν τράπεζες, Ευρωπαίοι και ΗΠΑ

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή δεν βρίσκει ευήκοα ώτα, καθώς προκαλεί αντιδράσεις, τόσο στους κόλπους του ΔΝΤ, αλλά και στο πανίσχυρο παγκόσμιο λόμπι των τραπεζών. Επίσης, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αλλά και η κυβέρνηση Obama, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, απέναντι στην πρόταση του Ταμείου.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί τις ενστάσεις επενδυτών και τραπεζιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η «μοιρασιά» του βάρους των διασώσεων των υπερχρεωμένων χωρών με τους ομολογιούχους, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις πιστωτικές αγορές της Ευρώπης.
Μπορεί ΗΠΑ και Ευρώπη να διαμηνύουν ότι οι ομολογιούχοι θα αναγκαστούν να μοιραστούν το βάρος, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.
 Όπως αναφέρουν οι New York Times, ηγέτης της αντίδρασης είναι η Γερμανία, όπως είναι αναμενόμενοι.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «μεμονωμένη περίπτωση».
Όπως επισημαίνουν, η όποια απόκλιση από την βασική αρχή τους, δηλαδή ότι τα υπέρογκα χρέη θα μειώνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων στους φόρους, αποτελεί προσπάθεια για αποφυγή της δημοσιονομικής ευθύνης.


Οι υποστηρικτές του σχεδίου
Πάντως το σχέδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρίσκει στήριξης σε μια σειρά ανώτατων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο υπ’αριθμόν 2 στην ιεραρχία, αναπληρωτής γενικός διευθυντής,  David Lipton.
Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων, το σχέδιο του ΔΝΤ, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου