Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Υπέρ της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας τάσσονται οι έμποροι

Επικοινωνία



Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης (φωτό) ανέφερε ότι «η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με την μορφή ενός Ενιαίου Φορέα μικρών επιχειρήσεων, θα έχει πρωτεύοντα ρόλο και όχι συμπληρωματικό.
Στην ανάγκη δημιουργίας μιας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιμένουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Το θέμα αυτό απασχόλησε το Σαββατοκύριακο την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ενώ το τελευταίο δεκαπενθήμερο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εκπροσωπών της ΕΣΕΕ , της ΓΣΕΒΕΕ, της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ΜΜΕ (UEAPME) αλλά και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ ενημέρωσαν για την πρόθεση τους αυτή και τον επικεφαλή της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ .
Προς την κατεύθυνση αυτή την ερχόμενη Τετάρτη οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ( ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος θα παρουσιάσουν την κοινή τους πρόταση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από τις δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Η πρόταση αυτή αφορά την μετεξέλιξη και την αξιοποίηση του δικτύου των 200 καταστημάτων των Συνεταιριστικών Τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω η σύνδεση των επιχειρήσεων με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, ενώ παράλληλα οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα πλήρως εξειδικευμένο για την κάλυψη των αναγκών τους συνεργάτη.
Βασικός στόχος της τράπεζας αυτής θα είναι η συγκέντρωση - συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης και η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο καθώς επίσης η άμεση παροχή εγγυημένων μικρό-δανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βασίλης Κορκίδης «η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με την μορφή ενός Ενιαίου Φορέα μικρών επιχειρήσεων, θα έχει πρωτεύοντα ρόλο και όχι συμπληρωματικό. Επιπλέον, ο νέος φορέας θα μπορέσει να δημιουργήσει τα δικά του νέα κριτήρια, ώστε όσοι μικρομεσαίοι στο παρελθόν έχουν περάσει από την επώδυνη διαδικασία και τη μαύρη λίστα της "Τειρεσίας ΑΕ" να μην αποκλείονται πλέον από κάθε νέα προσπάθεια να ξεπεράσουν το προσωρινό έλλειμμα ρευστότητας τους».
Σύμφωνα με τους μικρομεσαίους η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ αριθμούν πάνω από 700.000 μέλη τα οποία είναι πρόθυμα να καταβάλλουν το ποσό αγοράς μερίδων από έναν τέτοιο φορέα ο οποίος θα λειτουργεί με κριτήρια και αυστηρή εποπτεία. «Το εγχείρημα αυτό θέλουμε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βιώσιμο» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι των μικρομεσαίων έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν και ο κ. Ράιχεμπαχ, ο επικεφαλής της Task Force, φάνηκε ν θετικός σε αυτή την πρόταση και πρότεινε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την επεξεργασία του μοντέλου διαχείρισης ενός τέτοιου φορέα. Τη σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου φορέα είχαν επισημάνει πρόσφατα και οι εξαγωγείς.
Ωστόσο αντίθετο στην υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας φαίνεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την επίσπευση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τα Μικρό-δάνεια (micro-finance) από εξωτραπεζικούς φορείς ώστε να εκσυγχρονιστεί το ισχύον πλαίσιο και να διευρυνθεί η αγορά πέρα από τα στενά περιθώρια των εμπορικών τραπεζών. Ο θεσμός αυτός των εξωτραπεζικών φορέων λειτουργεί ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου