Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Το σχόλιο της Δευτέρας - Στη σκακιέρα της ζωής κερδίζουν οι ρομαντικοί, εκείνοι που δεν προδίδουν τα όνειρά τους

taxheaven



Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος

Μόλις είχε χάσει ακόμη μια παρτίδα, όμως χωρίς να χρονοτριβεί στήνει ξανά τα πιόνια στην ξύλινη ασπρόμαυρη σκακιέρα. Διαλέγει πάλι τα λευκά, εκείνη τα μαύρα. Πλημμυρισμένος από πείσμα πιστεύει πως αυτή τη φορά θα κερδίσει, άλλωστε έχει την πολυτέλεια της ελευθερίας των κινήσεων. Σκέφτεται μεθοδικά, έχει σχέδιο —τουλάχιστον έτσι νομίζει— θυσιάζει μερικούς στρατιώτες, όμως η αντίπαλος είναι απρόβλεπτη κι έκανε κίνηση «ματ» δίχως να το καταλάβει. Σαστίζει, αδυνατεί να αντιληφθεί πως δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει ούτε ένα από τα δυνατά του πιόνια που έστεκαν ακίνητα στην πίσω γραμμή της σκακιέρας σαν να μη μπορούσαν κι αυτά να καταλάβουν όσα έγιναν. Η ζωή τον «τσαλάκωσε» για πολλοστή φορά.

Χάνει τις παρτίδες τη μία μετά την άλλη, αλλά στήνει ξανά τα πιόνια με την ίδια επιμονή και προσπαθεί. Αισθάνεται αποκαμωμένος από τις συνεχόμενες ήττες —πάντα σε πληγώνουν οι ήττες. Η νίκη φαντάζει όνειρο απατηλό και η ελπίδα σιγά σιγά ξεθωριάζει, ίσα που αχνοφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα. Στη φαρέτρα του έχει ακόμη τα όπλα του, πίστη, πείσμα, ιδανικά, όνειρα. Ανασκουμπώνεται, μα, απέναντί του βρίσκεται ένας μεγάλος αντίπαλος, η ζωή. Πώς να τα βάλεις μαζί της; Κρατά στα χέρια του μια μικρή ξύλινη σφεντόνα ενώ αυτή διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο, όμως παρόλα αυτά δεν το βάζει κάτω, δεν παραδίνεται. Η εμπειρία της μάχης, της ήττας, θα τον οδηγήσει στη νίκη κάποια στιγμή.

Στα μηνίγγια του ηχούν ακόμη οι φωνές εκείνες που στην πορεία του τον αποθάρρυναν, που του ψιθύριζαν να σταματήσει να παλεύει για τη νίκη. Ακούει ξανά κι εκείνες τις κραυγές που ήθελαν να τον κάνουν να πάψει να ονειρεύεται, να πάψει να αγωνίζεται, να γίνει σαν αυτούς που είχαν συμβιβαστεί με την ήττα. Τον στοιχειώνουν οι ορμήνιες κάποιων που ήθελαν να τον γαλουχήσουν τόσο επιτηδευμένα ώστε μην αντιδρά. Δεν το πέτυχαν όμως, ορισμένοι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να παραμείνουν «ανθρωπάκια», βολικά στρατιωτάκια που εύκολα θα τα θυσιάσει κάποιος ποδηγέτης, που θα τα κινεί όπως εκείνος θέλει, ενώ κάποιοι άλλοι είναι γεννημένοι ρομαντικοί, με μια μεγάλη δόση τρέλας μέσα τους, ονειροπόλοι. Είναι αυτοί οι τρελοί που στη σκακιέρα της ζωής μόνο σ΄ένα χρώμα ξέρουν να πηγαίνουν. Αυτοί που δεν προδίδουν ποτέ τα όνειρα και τα ιδανικά τους. 

Φυσικά και ονειρεύομαι
Ζει κανείς μόνο μ’ ένα ξερό μισθό;
Ένα μόνο δεν μου δίνει το όνειρο.
Το όριο. Ως που να κινδυνέψω.
Γιατί τότε πια δεν θα ήταν όνειρο.
Θα’ ταν γεράματα

Κική Δημουλά


II.Τα νέα μέτρα που έρχονται και μας αφορούν
Ο Πρωθυπουργός, κος Κ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε από τη Βουλή το Σάββατο που μας πέρασε μια δέσμη μέτρων που θα περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση (τα άλλα πάνε για τον Σεπτέμβριο). Δείτε τη σχετική είδηση του κόμβου (Στο 24% η φορολογία των επιχειρήσεων από το 2019 - Τα μέτρα που θα περιέχει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα). Μένει τώρα να τα δούμε όλα αυτά και στην πράξη.

 

ΙΙΙ. Παρατάσεων, ανάγνωσμα...
Ο νέος υφυπουργός έκανε την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση (Φορολογικές δηλώσεις: Υπ. Οικ. - «Δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής») που ζητήθηκε πολύ και ομολογουμένως σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Παραθέτω τις επιστολές των συναδέλφων λογιστών (τυχαία η σειρά παράθεσής τους) και δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω (είχαμε κάνει ως κόμβος και μια σημείωση Τελικά θα δοθεί η παράταση ή όχι; Ιδού η απορία )
■ ΕΦΕΕ Ιωαννίνων: Δελτίο τύπου σχετικά με την ανακοίνωση του Υπ. Οικ. για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
 ΛΣΑ: Επιστολή σχετικά με την ανακοίνωση του Υφυπουργού, κου Βεσυρόπουλου
 Επιστολή του Συλλόγου Λ/Φ Ρεθύμνου στον Υφυπ. Οικονομικών περί μη παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
■ Απάντηση της ΕΛΦΕΕ Ν. Ηλείας στο δελτίο τύπου του Υπ. Οικ. σχετικά με την παράταση των δηλώσεων
 ΕΦΕΕ Ηρακλείου: «Αναγκαία η παράταση των φορολογικών δηλώσεων» - «Άλλη μια χρονιά προβλήματα με το Taxis»
■ Σύλλογος Λογιστών Χανίων: «Επαναπροσδιορισμός ημερομηνιών λήξεων των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων»
■ Μάχιμοι Λογιστές: Απάντηση στον κύριο Βεσυρόπουλο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
 ΕΦΕΕ Σερρών: Αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων
■ Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (?)
■ Ο.Ε.Ε. (?)



  • ΙV. Βραχυχρόνιες μισθώσεις, διευκρινίσεις λίγο πριν το «φινάλε»
    Για πολλοστή φορά η Α.Α.Δ.Ε. δίνει διευκρινίσεις για πλειάδα θεμάτων αναφορικά με ένα φορολογικό ζήτημα, όμως με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση! Βέβαια, έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια σε τέτοιες πρακτικές. Είναι δυνατόν για ένα θέμα που τόσο μας απασχόλησε να δίνονται τόσες πολλές διευκρινίσεις, νέες οδηγίες και κατευθύνσεις για τον χειρισμό κάποιων περιπτώσεων μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων; Μόνο απογοήτευση και θυμό μας δημιουργεί αυτή η κατάσταση. Διαβάστε με προσοχή την παρακάτω εγκύκλιο, αλλά να είστε νηφάλιοι πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση, γιατί στο τέλος, αν μετρήσετε την πίεσή σας ίσως προβληματιστείτε με τα αποτελέσματα της μέτρησης....

    “ Μην απορείς που μας αντιμετωπίζουν έτσι οι ιθύνοντες, εμείς τους δώσαμε αυτό το δικαίωμα „

  • V. Αρθρογραφία, μελέτες, απόψεις, κ.α.
    ■ Επισκόπηση πρόσφατης αρθρογραφίας του κόμβου [Στην παρούσα επισήμανση σταχυολογήσαμε ορισμένα από τα προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα του κόμβου προκειμένου να τα μελετήσουν οι συνάδελφοι που τυχόν δεν μπόρεσαν να το πράξουν τις ημέρες που αυτά αναρτήθηκαν από την ομάδα του κόμβου TAXHEAVEN. Η επιστημονική ομάδα και οι συνεργάτες της θα συνεχίσουν με την ίδια ζέση την προσπάθεια έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης των συναδέλφων με όλα τα μέσα που διαθέτουν, καθώς και μέσω της αρθρογραφίας και της ανάλυσης πρακτικών θεμάτων της καθημερινότητάς μας].
    ■ Τόπος παράδοσης αγαθών [ του Φ. Τσιατούρα ]
    ■ Τo «κριτήριο βάθους» στις μεταβιβάσεις των ακινήτων [ του Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου ]


  •  

  • VI. Διάφορα θέματα φορολογίας εισοδήματος και φορολογικών δηλώσεων
    ■ Διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων αναδρομικών φορολογικών ετών 2015, 2016 και 2017 για τα οποία οι βεβαιώσεις αποδοχών εκδόθηκαν στο 2019 [Ερώτηση: Στις τροποποιητικές με αναδρομικά που υποβάλλονται μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται το «πέναλτι» των αποδείξεων αν δεν αρκεί το ποσό που είχε δηλωθεί στην αρχική δήλωση; ]
    ■ Λανθασμένες παρακρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από ορισμένους φορείς [κατά τ΄ άλλα, δουλεύουν όλα ρολόι στο taxis. Ααα, μη λησμονούμε πως το σύστημα είχε ανοίξει νωρίς φέτος και ήταν όλα «έτοιμα» ]


     Το μαύρο απ’ τ’ άλλο του μέρος άσπρο είναι. Δική σου δουλειά να τ’ αντιστρέψεις 
    Γιάννης Ρίτσος



    VΙI. Ανάλωση κεφαλαίου - νέες διευκρινίσεις
    Στην ανωτέρω εγκύκλιο δίνονται νέες διευκρινίσεις από την Α.Α.Δ.Ε. Παραθέτω δύο σημεία που θεωρώ σημαντικά
    -> Δάνεια και ανάλωση κεφαλαίου

    Κατά τον σχηματισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών και σε ό, τι αφορά ποσά δανείων που εισπράχθηκαν, για να ληφθούν υπόψη για τον σχηματισμό μη αναλωθέντος κεφαλαίου προηγουμένων ετών απαιτείται να αποδεικνύεται η σύναψη και η είσπραξή/καταβολή τους με έγγραφα στοιχεία τα οποία φέρουν βέβαιη χρονολογία, ή με κάθε πρόσφορο μέσο. Για τον υπολογισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου του έτους είσπραξης του δανείου, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό δανείου το οποίο ο φορολογούμενος αποδεικνύει ότι παρέμεινε αδιάθετο π.χ. στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε στο σύνολό του για τη συγκεκριμένη δαπάνη αγοράς ή ανέγερσης ακινήτου, γεγονός το οποίο ως πραγματικό εναπόκειται στην ελεγκτική αρμοδιότητα της Φορολογικής Διοίκησης.
    Προσοχή: Πριν από αρκετά χρόνια στο βιβλίο με τίτλο «Ανάλωση Κεφαλαίο. Θεωρία και πράξη» (Γ΄έκδοση 2014) είχα εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις μου σε όσα αναχρονιστικά υιοθετούσε η Διοίκηση του Υπουργείου (βασιζόμενο στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1094/1989)
    Σημείωση: Σχετικά με το ζήτημα αυτό θα παραθέσουμε τον προβληματισμό μας. Η απόφαση ΠΟΛ. 1094/23.3.1989 ανέφερε στην ενότητα που αφορούσε στα δάνεια τα ακόλουθα: «Δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη χρονολογία. Εξυπακούεται ότι αυτά τα δάνεια δεν πρέπει να είχαν ληφθεί για άλλο σκοπό π.χ. βιοτεχνικά δάνεια ή δάνειο για αγορά περιουσιακού στοιχείου που η αντίστοιχη δαπάνη του δεν αποτελεί τεκμήριο που θέλει, να καλύψει ο φορολογούμενος».
    Η ανωτέρω απόφαση κοινοποιήθηκε πριν από εικοσιπέντε χρόνια και έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά στις συναλλακτικές δραστηριότητες, στις ανθρώπινες ανάγκες καθώς και στα τραπεζικά προϊόντα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Φρονούμε ότι ο σκοπός λήψης ενός δανείου αποτελεί τον κύριο παράγοντα προκειμένου να ληφθεί υπόψη το δάνειο αυτό για την κάλυψη ή τον περιορισμό της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου. Όμως, η πιθανή χρησιμοποίηση ενός ποσού που δεν αναλώθηκε για τον σκοπό αυτό αλλά για την κάλυψη μιας άλλης δαπάνης, δεν αποτελεί τροχοπέδη, εφόσον όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται με πραγματικά στοιχεία.
    Παράδειγμα: Έστω φορολογούμενος ζήτησε και έλαβε από τραπεζικό κατάστημα στις 20.1.2012 επισκευαστικό δάνειο ύψους 50.000,00 ευρώ προκειμένου να επισκευάσει την οικία του. Τα χρήματα που τελικά δαπάνησε για τις επισκευές ανήλθαν στο ποσό των 35.000,00 ευρώ. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις 30.8.2012 και για όλες τις δαπάνες είχαν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά. Με το υπόλοιπο ποσό του δανείου (15.000,00 ευρώ), αγόρασε στις 20.9.2012 ένα αυτοκίνητο ίσης αξίας. Κατά την προσωπική μας άποψη (παρόλο που αυτό δεν αναφέρεται ρητώς στην απόφαση ΠΟΛ. 1094/23.3.1989), θα μπορούσε ο συγκεκριμένος φορολογούμενος να χρησιμοποιήσει το ανωτέρω ποσό για την κάλυψη του τεκμηρίου αγοράς του αυτοκινήτου, διότι από τα πραγματικά γεγονότα προκύπτει ότι το ποσό αυτό του δανείου ναι μεν είχε ληφθεί για άλλο σκοπό, πλην όμως, για το μη αναλωθέν ποσό του δανείου (που αποδεικνύεται με πραγματικά περιστατικά) δεν υπάρχει απαγόρευση επίκλησής του για κάλυψη άλλων τεκμηρίων. Συνεπώς, η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά και να λαμβάνονται υπόψη οπωσδήποτε τα πραγματικά περιστατικά. Μην ξεχνάμε ότι, οι αποφάσεις και οι διοικητικές λύσεις που κοινοποιούνται από το Υ.Ο. αποτελούν μεν την άποψη και την ερμηνευτική προσέγγιση της Διοίκησης σε κάποια δεδομένη στιγμή, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν θέσφατα, γεγονός που αποδεικνύεται εκτός των άλλων και από τη διαφορετική θέση που παίρνει η Διοίκηση διαχρονικά για ίδια θέματα.
    Σημαντικό: Στην απόφαση ΠΟΛ. 1207/9.10.1991, υπάρχει παράδειγμα όπου αναφέρεται ότι το υπόλοιπο ποσό δανείου που δεν ελήφθη υπόψη για κάλυψη τεκμηρίου αγοράς ακινήτου (λόγω σύναψής του μετά την ημερομηνία αγοράς), μπορεί να ληφθεί υπόψη για κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης. Ολόκληρη την ανωτέρω απόφαση μπορείτε να τη βρείτε στο φορολογικό αρχείο του κόμβουwww.taxheaven.gr.
    Βάσει της νέας εγκυκλίου Ε.2137/2019 το πρόβλημα αυτό βρίσκει λύση έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών!
    -> Ανάλωση κεφαλαίων και χρήσεις που έχουν ελεγχθεί
    Σε περίπτωση επίκλησης από τον φορολογούμενο ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών, στα οποία περιλαμβάνονται φορολογικά έτη που έχουν ήδη ελεγχθεί και για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, κατά τα έτη αυτά ως κεφάλαιο προς ανάλωση θα λαμβάνεται υπόψη αυτό που προκύπτει ή που προσδιορίστηκε με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου και όχι αυτό που προσδιορίζεται από το άρθρο 34 του ν.4172/2013, καθώς σε έτος για το οποίο έχει εκδοθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου δεν χωρεί εκ νέου εφαρμογή του άρθρου 34 του ν.4172/2013 μετά την έκδοση των πράξεων αυτών, ως αν δεν είχε μεσολαβήσει έλεγχος.
    Για τα υπόλοιπα θέματα, διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο.


    VΙΙI. Ηλεκτρονική εφαρμογή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου
    Θα περιλαμβάνει: Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δηλώσεις φόρου χρηματικών δωρεών, δηλώσεις φόρου κερδών από τυχερά παίγνια
    Αναφορικά με την υποβολή του εντύπου Ε9, σημειώνονται τα ακόλουθα:
    Ευθύνη των Συμβολαιογράφων

    Για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης με βάση τα προσκομισθέντα στοιχεία
    Για ενημέρωση της Φορολογικής Αρχής σχετικά με τη σύνταξη του συμβολαίου
    Για την αποστολή του συμβολαίου και των δικαιολογητικών εντός 15 εργασίμων ημερών από τη σύνταξη αυτού.
    Για την υποβολή της δήλωσης Ε9 (μεταβολή περιουσιακής κατάστασης) των συμβαλλομένων, εφόσον έχουν εξουσιοδοτηθεί από αυτούς (εντός του 2020).

    IΧ. Μουσικό διάλειμμα

    Χ. Εργατικά και ασφαλιστικά θέματα

     Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο ικανοί να σε πείσουν για την ανικανότητά τους ώστε στο τέλος επιβραβεύονται με την ψήφο σου „


    ΧΙ. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.
    Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρουν, αν όχι απλά προσπεράστε τα.

     Διώξε τους τοξικούς ανθρώπους από δίπλα σου κι αν δεν μπορείς απλά αγνόησέ τους 

    XΙΙ. Νομολογία, αποφάσεις Δ.Ε.Δ. - αποφάσεις Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

     

    ΧΙΙΙ. Επίλογος
    Και κάπου εδώ τελείωσε κι αυτό το «σχόλιο της Δευτέρας». Αυτό είναι και το τελευταίο σχόλιό μου πριν την ανάπαυλα του Αυγούστου (σ.σ. θυμίζω πως τον Αύγουστο δεν υπάρχει «σχόλιο της Δευτέρας», αλλά η γνωστή περίληψη που την ονομάζουμε «αντί σχολίου»). Κάθε φορά, μέσα από τούτη εδώ τη στήλη, καταγράφω προσωπικές σκέψεις, προβληματισμούς, αλληγορικές παραστάσεις, κ.λπ., που καθώς μετουσιώνονται σε κείμενο μέσα από τη δική μου προσέγγιση ενέχει κίνδυνος να φανώ γραφικός στα μάτια πολλών, ωστόσο αυτό δε με φοβίζει. Θέλω για μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω όλες και όλους που αφιερώνεται πολύτιμο χρόνο για να διαβάζετε τα σχόλιά μας. Εύχομαι αυτή η λαίλαπα που έχει ενσκήψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μην αλλοιώσει τις ψυχές μας.Ελπίζω να βρείτε λίγο χρόνο να ξεκουράσετε το σώμα και κυρίως το μυαλό σας.
    Κλείνοντας, θυμήθηκα ένα παλαιότερο άρθρο που είχα γράψει πριν από τρία χρόνια τέτοια εποχή περίπου «Στιγμές, εικόνες και σκέψεις μακριά απ΄ το επάγγελμα…». Αν  βρείτε χρόνο, ρίξτε μια ματιά.



    Πηγή: Taxheaven © 

    Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45296

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου