Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Το «παραθυράκι» που αφήνει η Κομισιόν στην Ελλάδα σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους


Τι σηματοδοτεί η απόσυρση του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, Κοστέλο.


του Αλέξανδρου Κλώσσα
Ένα «παραθυράκι» με στόχο την αποφυγή λήψης επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, αφήνει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ανακατατάξεων στη δομή της, αλλά και των νέων ισορροπιών που δημιουργούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα,  οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών φαίνεται πως αρχίζουν να αλλάζουν σταδιακά τη ρητορική τους, «στρώνοντας το χαλί» για μια πιο ήπια αντιμετώπιση σε τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους.  
Η απόσυρση των επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Παρά το γεγονός ότι το κολέγιο των επιτρόπων αποφάσισε την παράταση για 12 μήνες της ενισχυμένης εποπτείας, η απόφαση της Κομισιόν να αποσύρει από την Αθήνα τον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Ντέκλαν Κοστέλο,  προϊδεάζει για σταδιακή αλλαγή στάσης. 

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και η απόσυρση από την Αθήνα του επικεφαλής των κλιμακίων του ESM, Νικόλα Τζιαμαρόλι, ο οποίος (όπως και όλα τα στελέχη που έπαιξαν ρόλο στην Ελληνική κρίση) αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει υψηλότερη θέση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. 
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η απόσυρση των επικεφαλής από τα Ελληνικά κλιμάκια σημαίνει και χαλάρωση των ελέγχων. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα καθώς η εμπειρία των 10 χρόνων κρίσης και 8 χρόνων Ελληνικών μνημονίων έχει προσφέρει τεχνογνωσία ελέγχων εξ αποστάσεως, χωρίς την επιτόπου παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων. 
Άλλωστε η αποχώρηση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από την επέκταση για ακόμα ένα χρόνο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων (οι οποίοι αφορούν και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.  

Περιθώρια αποκλίσεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η διαφαινόμενη (μερική) ευελιξία που μοιάζει διατεθειμένη να εμφανίσει η νέα ηγεσία της Κομισιόν, σε πιθανές δημοσιονομικές αποκλίσεις από τους Ελληνικούς στόχους. Αν και στο προσκήνιο όλοι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιμένουν ότι προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και της διατήρησης των «ειρηνικών» σχέσεων με την Κομισιόν, παραμένει η πιστή τήρηση των στόχων, στο παρασκήνιο φαίνεται ότι αυτή η στάση αλλάζει. 
Χωρίς να δημιουργούν προσδοκίες σε κυβερνητικούς παράγοντες ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για δημοσιονομικές αστοχίες, σημειώνουν ότι εφόσον υπάρχει πιστή εφαρμογή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν, τότε θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική στάση σε πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η αρνητική πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία και της Ελληνικής Οικονομίας, γεγονός που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί όταν θα εξετάζεται η συνολική πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων του 2019. Προϋπόθεση βέβαια ώστε να ισχύσει η συγκεκριμένη συνθήκη είναι η Ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρυνθεί από τη γραμμή της άσκησης λελογισμένης δημοσιονομικής πολιτικής και στον τομέα των δαπανών, αλλά και στο τομέα των εσόδων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου