Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Mεγάλες προσδοκίες για την επόμενη ημέρα


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ένα σκίτσο που κυκλοφόρησε προ διετίας και απεικόνιζε την Ελλάδα ως «κοιμώμενο γίγαντα» είχε προκαλέσει αίσθηση και είχε κάνει τον γύρο του διαδικτυακού κόσμου. Ο γίγαντας κειτόταν ξαπλωμένος και λαβωμένος, έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης και λιτότητας. Δίπλα του μικροί πολεμιστές, που τον εμπόδιζαν να σπάσει τα δεσμά του. «Θα έρθει η μέρα που θα ξυπνήσει» αναγραφόταν στο κάτω μέρος της εικόνας.
Ο «λαβωμένος γίγαντας» άφησε πίσω του τα χρόνια των μνημονίων.  Τον Αύγουστο του 2019 εξήλθε από το πρόγραμμα στήριξης, αν και με σαφώς συρρικνωμένο εθνικό προϊόν. Η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, που όμως φάνηκε να σκοντάφτει στο πρώτο τρίμηνο. Η ανεργία έχει υποχωρήσει αισθητά, παραμένει όμως η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και πάνω από το 19%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο. Η φυγή των νέων στο εξωτερικό αφήνει τη χώρα φτωχότερη σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, την ώρα που η γήρανση του πληθυσμού βάζει ακόμη μία θηλιά στις ήδη εύθραυστες οικονομικές προοπτικές.

Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες να σταθεί γερά στα πόδια της, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Η αντίδραση των αγορών μετά την κάλπη της 26ης Μαΐου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτυπώνει τις προσδοκίες, αλλά και την ανάγκη για μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει φιλοαναπτυξιακή πολιτική, με έμφαση στις επενδύσεις και στη στήριξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και όχι στην υπερφορολόγηση.
Αυτές οι προσδοκίες, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει ήδη σημειώσει η ελληνική οικονομία, τροφοδοτούν το δυναμικό ράλι σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, με το κόστος δανεισμού να έχει υποχωρήσει σε ιστορικό ναδίρ και τον γενικό δείκτη στο Χ.Α. σε υψηλά 13 μηνών και πάνω από το όριο των 800 μονάδων.
Η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σημαίνει και νέο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία. Μετά την «τρικυμία», τα τρία μνημόνια και τα κρυφά σενάρια Grexit που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ έρχεται επιτέλους η στιγμή για τον «γίγαντα» να ξυπνήσει και να απελευθερωθεί από τα δεσμά του.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου