Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Οι πιστοί «στρατιώτες»


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Νατάσας Στασινού

Είμαστε οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής και μπορεί να “σκοτωθούμε” κατά την εξέλιξη του πολέμου... Τουλάχιστον όμως αυτός παλεύει για εμάς, οι προηγούμενοι δεν πέτυχαν τίποτα». Η δήλωση αυτή του Πολ Τζέσκι, αγρότη στο Βόρειο Ιλινόις, στο Associated Press είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις δοκιμαζόμενες αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ. Αλλά και έχει πολλά να πει και για τα δικά μας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη το 2016 υποσχόμενος να προστατεύσει τους Αμερικανούς αγρότες έναντι των κινεζικών αθέμιτων πρακτικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του και με τη σινο-αμερικανική διαμάχη να κλιμακώνεται, η κατάσταση στον αγροτικό τομέα όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα, με τις τιμές της σόγιας να βυθίζονται σε χαμηλά δεκαετίας και εκείνες σε σιτάρι και καλαμπόκι να καταγράφουν επίσης πτώση.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος, αλλά καταλαβαίνω τα οφέλη που έρχονται. Άλλωστε, αν ήταν στη θέση του κάποιος άλλος, θα τα έκανε καλύτερα;» λέει ο Τζέσκι, εξηγώντας γιατί ο Τραμπ δεν πληρώνει το πολιτικό τίμημα για τις παρενέργειες της πολιτικής του. Έτερος αγρότης συμπληρώνει: «Αισθανόμαστε μερικές φορές πράγματι ότι είμαστε στη μέση και δεχόμαστε χτυπήματα και από τις δύο πλευρές. Αλλά τουλάχιστον δίνουμε μάχη».

Αυτό το «γιατί οι άλλοι καλύτεροι ήταν;», η πεποίθηση ότι «τουλάχιστον αυτός το παλεύει» ή η εκτίμηση ότι τα δεινά τα προκαλούν άλλοι και όχι αυτός που βρίσκεται στην εξουσία δεν μας είναι καθόλου άγνωστα. Τα ζήσαμε εδώ, τα ζει τώρα και η Ιταλία.
Ο Ματέο Σαλβίνι είδε το κόμμα του να ανεβαίνει στην εξουσία υποσχόμενος ότι με το σχέδιό του θα φέρει ανάπτυξη και δουλειές. Αντ’ αυτού έχει φέρει ύφεση. Η δημοτικότητά του ωστόσο όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά ενισχύεται συνεχώς, στη βάση της πεποίθησης ότι μόνο αυτός τα βάζει με τις Βρυξέλλες, ότι δίνει μάχη για τους Ιταλούς και ότι τα ζοφερά οικονομικά στοιχεία δεν είναι αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής (και των ελλείψεών της), αλλά της άρνησης των άλλων να τον αφήσουν να κάνει αυτά που θέλει.
Οι «πατριώτες-αγρότες», όπως τους αποκαλεί το AP, δηλώνουν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον Τραμπ στον «πόλεμό» του έως τέλους.
Ανάλογους πιστούς στρατιώτες έχει βρει και ο Σαλβίνι. Κάποια στιγμή όμως γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι πατριωτισμός δεν είναι να τρως «σφαίρες» εξαιτίας της εμμονής του στρατηγού…

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου