Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Το νέο οικονομικό δόγμα: «Πρώτα η χώρα μου»


Η «κανονικότητα» των εντάσεων και του αυτοτραυματισμού

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

Από τη συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη που οδηγούσε τα τελευταία χρόνια τους χρηματιστηριακούς δείκτες από ρεκόρ σε ρεκόρ έχουμε περάσει στη συντονισμένη επιβράδυνση μικρών και μεγάλων οικονομιών και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις του σινο-αμερικανικού πολέμου, του Brexit και του μόνιμου αναβρασμού στη Μέση Ανατολή. Οι εντάσεις, οι διαχωριστικές γραμμές και το δόγμα «Η δική μου χώρα πρώτα» από τους ηγέτες όλων των μεγάλων παιχτών της διεθνούς σκηνής, είτε το δηλώνουν ρητά είτε το υπονοούν είναι η «νέα κανονικότητα». 
Στις δημοσκοπήσεις του Reuters, στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες οικονομολόγοι και επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, σταθερά προειδοποιούν τα τελευταία χρόνια ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις είναι ο κορυφαίος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. 
Κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομικών του G20, που θα συναντηθούν στην Ιαπωνία, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την νέα πραγματικότητα, αλλά και να πουν τι σχεδιάζουν να κάνουν στο εξής. Πρωτίστως οι επενδυτές θα θέλουν να ακούσουν τα σχέδια των κυβερνήσεων, αφού οι κεντρικές τράπεζες έστειλαν το μήνυμα. Τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ εξετάζουν νέες μειώσεις επιτοκίων την ώρα που πέρυσι πιστεύαμε ότι αυτόν τον καιρό θα έχουμε αυξήσεις και το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού.

Η JPMorgan προβλέπει δύο μειώσεις επιτοκίων από τη FED μέσα στο τρέχον έτος. Όσο για την ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιστρέψει και στην ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή στις αγορές ομολόγων και άλλου ενεργητικού, αν και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής.
Οι κεντρικές τράπεζες Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ήδη μειώνουν τα δικά τους επιτόκια, αφού η περιοχή απειλείται με ύφεση ύστερα από πολλά χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. 
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της δεν θέλει να υιοθετήσει το δυσμενές σενάριο περί ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά υπογραμμίζει ότι οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου θα είναι σοβαρές και καλεί τους πάντες να σκεφτούν εάν θέλουν να συνεχίσουν το παιχνίδι του αυτοτραυματισμού.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου