Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Σε δίνη διπλωματικού "πολέμου" Ελλάδα - Ρωσία


Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με τη Μόσχα να ανεβάζει τους τόνους ύστερα από την απέλαση από την Ελλάδα δύο Ρώσων διπλωματών.
Η ρωσική πλευρά αντέδρασε άμεσα στην είδηση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών με κατηγορίες της απόπειρας αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax και επικαλέστηκε το Reuters, ανακοίνωσε ότι "θα απαντήσουμε στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο".
Εξάλλου, Ρώσος βουλευτής, ο Andrey Klimov, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες.
Χωρίς μια τέτοια απάντηση, "η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των δικών της διπλωματών".

Ο Klimov τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει θεωρήσει ποτέ την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη. "Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό από μόνο του είναι αρκετό", υποστήριξε.
Επίσης, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα.
Δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" αποκάλυπτε ότι ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η "Καθημερινή", οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου.
Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.


Πηγή capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου