Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Μαζικές εκροές κεφαλαίων

analyst


Άρχισαν ξανά να επιταχύνονται από τα μέσα Ιουνίου, όπου σημειώθηκαν μεγάλες εκροές από χώρες όπως η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.
.του Άρη Οικονόμου

Επενδύσεις & Αγορές

Τυχόν εντατικοποίηση του παγκοσμίου εμπορικού πολέμου μεταξύ των Η.Π.Α. και της Κίνας, η οποία δεν ισχυροποιείται μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά, τοποθετώντας «φύλακες» στο δρόμο του μεταξιού τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα, θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα κυρίως για τις ασιατικές αναπτυσσόμενες οικονομίες – οι οποίες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διεθνή παραγωγική αλυσίδα.
Το γεγονός αυτό διαπιστώνεται από τις ροές των κεφαλαίων και από τις κινήσεις των χρηματιστηρίων – όπου οι πρώτες, μετά από ένα ενδιάμεσο χρονικό διάστημα σταθεροποίησης, άρχισαν ξανά να επιταχύνονται από τα μέσα Ιουνίου, όπου σημειώθηκαν μεγάλες εκροές από χώρες όπως η Ν. Κορέα, η Ταιβάν, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη. Στο σύνολο του μήνα ανήλθαν στα 8 δις $ – ένα μεγάλο ποσόν, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται – ενώ αποδυναμώνει τα νομίσματα τους.

Όπως φαίνεται από το γράφημα (γκρίζα γραμμή), ο κύκλος των εκροών ξεκίνησε τον Απρίλιο – όταν η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου, ενέτειναν τη νευρικότητα των αγορών. Μέχρι πρόσφατα υπερέβησαν ήδη την κίνηση τους από 2013, όπου η Fed ανακοίνωσε τη μείωση του QE (Taper Tantrum), σύμφωνα με τη γαλάζια γραμμή – με αποτέλεσμα τότε την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων με κατεύθυνση τις Η.Π.Α.
Η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει επί πλέον όλες τις εξαγωγικές βιομηχανικές οικονομίες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία και την Ελβετία – οπότε λογικά ανησυχούν για τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Η.Π.Α., φοβούμενες την πτώση των εξαγωγών τους όχι μόνο προς την αμερικανική αγορά, αλλά και την ασιατική. Επίσης τυχόν αθετήσεις πληρωμών, εάν ακολουθήσει μία παγκόσμια ύφεση – ειδικά από χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Τουρκία, ο ιδιωτικός τομέας των οποίων είναι υπερχρεωμένος σε δολάρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου