Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

"Κύριοι, πάτε για ύπνο"

Ινφογνώμων Πολιτικά

Ο τότε Λοχαγός Καταδρομών, Ελευθέριος Σταμάτης
«Σε λίγα λεπτά ήμουν σε έναν διάδρομο του ΓΕΕΦ, έξω από το Γραφείο Επιχειρήσεων. Ήταν εκεί και άλλοι καμιά δεκαριά αξιωματικοί, κυρίως διοικητές μονάδων. Δεν τους γνώριζα προσωπικά.

Υπηρετώντας επί μακρόν στον κλειστό κύκλο των Μονάδων Καταδρομών, δεν είχα πολλές γνωριμίες με αξιωματικούς εκτός των μονάδων αυτών. Στην ομήγυρη εκείνη ήμουν ο πλέον χαμηλόβαθμος. Κατάλαβα αμέσως ότι όλοι είχαν πάει για τον ίδιο λόγο, όπως και εγώ.

Όλοι αδημονούσαν να διευκρινίσουν την κατάσταση. Επικρατούσε ακαταστασία, αντράλα και φωνασκίες. Γινόταν σχεδόν διαδήλωση.

Πρώτη και τελευταία φορά έβλεπα τέτοιο φαινόμενο. Στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών, γνωστοί ή άγνωστοι μεταξύ μας, αφήσαμε κατά μέρος την καλώς νοουμένη πειθαρχία και στρατιωτική δεοντολογία και απαιτούσαμε, χειρονομώντας και φωνασκώντας σε έντονο ύφος, κάποιος να μας ενημερώσει επί της καταστάσεως.

Μάχιμοι αξιωματικοί, «χρεωμένοι» με σοβαρές πολεμικές αποστολές, ωθούμενοι υπό το βάρος της ευθύνης και από τη «λεπταισθησία της κρίσεως», ζητούσαμε με αγωνία να φύγουν αμέσως οι μονάδες από τα στρατόπεδα για τις θέσεις τους, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια. Ηταν μια εικόνα συγκλονιστική και ασυνήθης για τα στρατιωτικά δεδομένα.

Κάποια στιγμή, επιτέλους, βγήκε στο διάδρομο ένας ταγματάρχης, επιτελής του Γραφείου Επιχειρήσεων. Επεκράτησε «σιγή ιχθύος».

Ηταν η στιγμή κατά την οποίαν από υπεύθυνα χείλη, από την πηγή και όχι από φημολογίες, θα είχαμε αυθεντική και έγκυρη πληροφόρηση για τις εξελίξεις, καθώς και οδηγίες περί του πρακτέου.

Οι πληροφορίες και οι οδηγίες του Ταγματάρχου ήταν αισιόδοξες και καθησυχαστικές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας απηύθυνε τέτοια λόγια: «Κύριοι, μην ανησυχείτε. Δεν τρέχει τίποτε.
Μας διαβεβαίωσαν από πάνω (Ελλάδα) ότι οι Τούρκοι κάνουν απλήν επίδειξη δυνάμεως». Σε παρατήρηση κάποιου δύσπιστου ως προς τη βασιμότητα της εκτιμήσεως, επικαλέστηκε τη διαβεβαίωση του Σίσκο, ο οποίος ήταν τότε ο Αμερικανός μεσολαβητής για την εκτόνωση της κρίσεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν υπάρχει πρόβλημα. Κύριοι, πάτε για ύπνο».

Αυτά μας είπε και εισήλθε ξανά στο γραφείο, κλείνοντας πίσω του την πόρτα. Φυσικά, ο ταγματάρχης δεν εξέφραζε την άποψή του. Απλώς μετέφερε την εκτίμηση των προϊσταμένων, δηλαδή της ηγεσίας μας. Επομένως, δεν υπάρχει αντικείμενο να τον ξεσυνερίζεται κανείς.

Ποτέ δεν έπαυσε να αντηχούν στα αυτιά μου εκείνα τα συγκλονιστικά λόγια. Εάν ήταν λίγο διαφορετικά, εάν μας έλεγε οτιδήποτε διαφορετικό εκτός του τραγικού εκείνου Ποτέ δεν έπαυσε να αντηχούν στα αυτιά μου εκείνα τα συγκλονιστικά λόγια. Εάν ήταν λίγο διαφορετικά, εάν μας έλεγε οτιδήποτε διαφορετικό εκτός του τραγικού εκείνου, πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη της καταστάσεως.

Διαφορετική θα ήταν η μοίρα της Κύπρου. Εάν δεν μας έλεγε τίποτε ή εάν μας έλεγε να κάνουμε ό,τι μας φωτίσει ο Θεός, ίσως τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά.
Εάν δεν παρουσιαζόταν ολότελα στον διάδρομο, ενδεχομένως, κάποιες μονάδες θα έβγαιναν από τα στρατόπεδα και θα καταλάμβαναν τις πολεμικές θέσεις τους εξ ιδίας πρωτοβουλίας».

Επίτιμος διοικητής Στρατιάς, Ελευθέριος Σταμάτης, ο οποίος έζησε τα γεγονότα ως κατώτερος αξιωματικός των καταδρομών.


Επιμέλεια: Στέργιος Σεβαστιάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου