Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια πορεία στην οικονομία


του Κώστα Μελά

Οι επιλογές του Ερντογάν για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής φαίνεται ότι εξακολουθούν να κινούνται σύμφωνα με τις πάγια ανορθόδοξες, βολονταριστικές  και ανόητες αντιλήψεις που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Ερντογάν διόρισε τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Αυτό επέτεινε τις ανησυχίες ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική. Χθες, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως θεωρεί ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν και ότι ο Αλμπαϊράκ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η τουρκική λίρα συνεχίζει τον κατηφορικό της δρόμο αγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό : 4,9743λίρες για ένα δολάριο την Τετάρτη. Ξεπέρασε δηλαδή τις 4,9221 λίρες ανά δολάριο της 23ης  Μαΐου 2018 όταν η ΚΤ επενέβη αυξάνοντας τα επιτόκια. Στην πτώση αυτή συνέβαλαν αποφασιστικά και τα αποτελέσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του Μαΐου 2018, τα οποία έδειξαν αύξηση του ελλείμματος στα 5,89 δις δολάρια έναντι 5,45 δις δολαρίων τον Απρίλιο και 5,37 δις δολάρια τον Μάιο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ της Τουρκίας. Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει συνεχείς υποχωρήσεις , με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν το 20%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 18,79%. Επίσης η απόδοση των δεκαετών τουρκικών ομολόγων (λήγουν τον Οκτώβριο του 2028) με ρήτρα δολαρίου αυξήθηκε, την Τετάρτη,(11.07.2018) στο 4,48% πάνω από την απόδοση των αντίστοιχων Αμερικανικών, έναντι 4,0% της Δευτέρας(09.07.2018) και 3,37% κατά τη διάρκεια της έκδοσης τον Απρίλιο του 2018. Η αύξηση του ανοίγματος της απόδοσης είναι χαρακτηριστική.


Το γεγονός που έχει εξαιρετική σημασία , όμως, είναι η κατάσταση του Τουρκικού τραπεζικού τομέα, δεδομένου ότι σε αυτόν θα επιπέσουν πρώτα τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης αδόκιμης οικονομικής πολιτικής, αν δεν παρθούν γρήγορα μέτρα στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει επιλέξει ο Ερντογάν. Σύμφωνα  Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν μικρές διακυμάνσεις αφού υποχώρησαν χθες κατά περισσότερο από 9% - καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους εδώ και πέντε χρόνια. Η πτώση του δείκτη δείχνει τους φόβους και την αβεβαιότητα των κατόχων των μετοχών ότι ο τραπεζικός τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις που επικεντρώνονται στην πιθανή αδυναμία των επιχειρήσεων  να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους με ρήτρα ξένου νομίσματος (δολάρια και ευρώ). 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τράπεζας Garanti, η οποία αποτελεί και τη ναυαρχίδα του τουρκικού τραπεζικού τομέα, της οποίας η αξία των μετοχών της μειώθηκε κατά 13,0% την προηγούμενη εβδομάδα (Γραφική παράσταση 1). Οι μετοχές της διαπραγματεύονται  στο χρηματιστήριο σε αξία που αντιπροσωπεύει το 70,0% της λογιστικής αξίας!!!  


Γραφική παράσταση 1


Garanti Bank Share Price in TRY

Το 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Garanti,ανήκει στον ισπανικό όμιλο BBVA. Η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική θεωρείται υπεύθυνη για την κατάσταση της τράπεζας.

Όμως γενικότερα οι τουρκικές τράπεζες εκτός του ότι χρειάζεται να αναχρηματοδοτούν υψηλό ετήσιο χρέος σε ξένο νόμισμα, να αντιμετωπίσουν τους ήδη υπαρκτούς κινδύνους από την αύξηση των μη αποτελεσματικών δανείων έχουν να διαχειριστούν και το νέο πλαίσιο  IFRS 9(International Financial Reporting Standard (IFRS) που αφορούν στην νέα λογιστική απεικόνιση των στοιχείων των τραπεζικών ισολογισμών. Οι τουρκικές τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιήσει μεγάλα ποσά τόκων για αρκετά χρόνια, γεγονός το οποίο με τους νέους κανονισμούς χρειάζεται να αφαιρεθούν ως συνεισφορά στο κεφάλαιο κάτι που απαιτεί πολύ υψηλότερες προβλέψεις   


www.kostasmelas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου