Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Γιορτάζοντας την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
του Γιώργου Κούρου

Από σήμερα επιτέλους μπορούμε όλοι να αναπνέουμε ελεύθεροι. Να μη σκεφτόμαστε τι άλλο έχουμε να πληρώσουμε μπροστά μας, ακόμη κι αν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υποστηρίζει ότι πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον 11 δισ. ευρώ.
Σήμερα γιορτάζουμε την «Tax Freedom Day», την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας.
Την ημέρα δηλαδή κατά την οποία ο μέσος κάτοικος έχει ήδη, θεωρητικά, δουλέψει αρκετές μέρες μέσα στο έτος ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των ετήσιων φόρων και εισφορών που οφείλει στο κράτος. Με άλλα λόγια, είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία το 100% του εισοδήματός του από κάθε πιθανή πηγή τού ανήκει εξ ολοκλήρου. Είναι γεγονός ότι τα χρόνια των μνημονίων οι συγκεκριμένες Ημέρες αργούσαν όλο και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ο μέσος Έλληνας θα εργαστεί 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009, αλλά και 12 ημέρες περισσότερες από πέρυσι για πληρώσει φόρους και εισφορές. Σχετικές μελέτες μάλιστα, όπως αυτή του ΚΕΦΙΜ, δείχνουν ότι το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 ημέρες για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.

Είναι τραγικό δε αν αναλογιστεί κανείς ότι η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Αυτά όμως μέχρι σήμερα. Γιατί από τις 21 Αυγούστου όλα αλλάζουν. Επανέρχεται η κανονικότητα, αφού η κυβέρνηση θα πάρει τα «κλειδιά» της οικονομίας από τους δανειστές και θα χαράσσουμε την οικονομική μας πολιτική, όπως τόσο καλά γνωρίζουμε.
Και όλοι φυσικά ευχόμαστε από εδώ και στο εξής η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έρχεται κάθε χρόνο και νωρίτερα. Να επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές, οπότε με λιγότερες ημέρες δουλειά είχαμε καταφέρει να αποπληρώσουμε το σύνολο των βαρών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όλα δείχνουν μάλιστα ότι είμαστε πολύ κοντά. Αν αναλογιστούμε ότι το οικονομικό επιτελείο παλεύει για να μη μειωθούν οι συντάξεις, «πάγωσε» έστω και για έξι μήνες την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, ετοιμάζει «πακέτο» ελαφρύνσεων ύψους 750 εκατ. ευρώ, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.
Μένει λοιπόν να δούμε εάν όντως οι ημέρες που έρχονται θα είναι καλύτερες, ή θα ζήσουμε ένα deja vu… εποχών που λεφτά υπήρχαν. Εποχών που τα… έδωσαν όλα, προς άγραν ψήφων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια που θα πληρώνουμε μέχρι το 2060.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου