Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Η μάχη της Βάρνας


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Στις 10 Νοεμβρίου 1444 διεξήχθη μια από τις τελευταίες μάχες των Σταυροφοριών. Στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ο μικτός χριστιανικός στρατός, υπό τον Λαδίσλαο Γ’, αντιμετώπισε τον αριθμητικά υπέρτερο οθωμανικό στρατό, υπό τον σουλτάνο Μουράτ Β’ και κατατροπώθηκε. Ο Λαδίσλαος, μάλιστα, σκοτώθηκε σε μια παράτολμη προσπάθεια να συλλάβει τον σουλτάνο, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Ladislaus Varnensis» στα λατινικά (Λαδίσλαος της Βάρνας).
Η νέα ήττα θα σημάνει την τελευταία προσπάθεια των Δυτικών να αναχαιτίσουν τους Οθωμανούς. Από τη μάχη της Βάρνας στην άλωση της Πόλης μεσολαβούν εννέα χρόνοι όλοι κι όλοι.
Ο Ερντογάν, που επιμένει νεο-οθωμανικά, δεν άλωσε χθες τη Βάρνα. Κορμιά δεν έπεσαν. Έπεσαν αιτήματα. Η Ευρώπη δεν αντέχει -και πολιτικά- νέα μεταναστευτικά κύματα, γι’ αυτό και τα πιο πολλά στοιχήματα πριν από την έναρξη της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας τοποθετήθηκαν στα προσχήματα.

Το γεγονός πάντως ότι η συνάντηση στη λουτρόπολη της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε, με ό,τι προηγήθηκε, είναι θετικό, καθώς δεν καταρρέει το σκηνικό. Τον «αιώνιο» ηγέτη της Τουρκίας υποδέχτηκαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου και ο προεδρεύων της Ε.Ε. στο β’ εξάμηνο, ενώ πριν από δέκα μέρες του υποσχέθηκαν τρία ακόμα δισ. ευρώ ως χρηματοδοτική βοήθεια για τους πρόσφυγες.
Από τη σκηνοθεσία της ενταξιακής διαδικασίας, η Ε.Ε. έχει εμβάσει σχεδόν 9 δισ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία, αλλά πολλά έργα είτε δεν έγιναν είτε έμειναν στη μέση. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο μιλάει με στοιχεία, ενώ η Αυστρία ζητάει, χωρίς περιστροφές, να σταματήσει η κοροϊδία. Σχέδιο, όμως, δεν καταθέτει για τη συνέχιση της πορείας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δύσκολη ευρω-τουρκική σχέση θα συνεχίσει να περνά από την αμηχανία στη συνεργασία (σε συγκεκριμένους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος), από τις κραυγές στις πραγματιστικές παραδοχές, από τα λυμένα ζωνάρια στα παζάρια. Στο τέλος της ημέρας θα μετρά το περιεχόμενο στα ταγάρια.   

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου