Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Αχνό το φως στο τούνελ


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το success story της Ελλάδας. Η Αθήνα θα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο, η οικονομία ανακάμπτει, οι επενδυτές διακρίνουν ευκαιρίες σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Μήπως όμως αυτό το αφήγημα της επιτυχίας είναι σαθρό; Ναι, η ελληνική οικονομία άφησε πίσω της την ύφεση και αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,4% το 2017. Την ίδια χρονιά, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμούς 2,4%, τους υψηλότερους της δεκαετίας. Η πολυπόθητη ανάπτυξη επέστρεψε, η ανεργία όμως δεν λέει να μειωθεί, παραμένοντας πεισματικά πάνω από το 20%, ενώ στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κάτω από το 9%. Η πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα ίσως να είναι πολύ χειρότερη. Η ΓΣΕΕ σε τελευταία έκθεσή της εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία ανέρχεται στο 27,5%, ενώ διατηρούμε τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων. Και οι έχοντες απασχόληση αμείβονται πενιχρά. Ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει αποδοχές κάτω των 800 ευρώ, με το 14,5% να λαμβάνει μισθό έως 499 ευρώ.
Ζοφερή η εικόνα και στο μέτωπο της Υγείας. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι περικοπές των τελευταίων χρόνων έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην καθημερινή διαβίωση των Ελλήνων, με τη μείωση των δαπανών για ιατρική θεραπεία και πρόληψη και τις συνθήκες υποστελέχωσης στα νοσοκομεία της χώρας να έχουν «συμβάλει» στη μείωση το προσδόκιμου ζωής και το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια.

Το success story δεν υποστηρίζεται από την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Την ευεργετική επιστροφή της ανάπτυξης δεν την έχει νιώσει ακόμη ο υπερφορολογημένος και ταυτόχρονα υποαμειβόμενος Έλληνας. Ούτε η νέα γενιά, που συνεχίζει μαζικά να αναζητεί στο εξωτερικό καλύτερες προοπτικές. Το brain drain αφήνει ανοικτή πληγή με κόστος αρκετών δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, που γίνεται κάθε χρόνο φτωχότερη σε επιστημονικό πλούτο.
Υπάρχει μέλλον ή οκτώ χρόνια μνημονιακού ζυγού έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά; Τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, που γύρισαν σελίδα και τώρα δρέπουν τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει success story. Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του τούνελ. Και μπορεί να μπει στο κλαμπ εκείνων των οικονομιών που νίκησαν την κρίση και κέρδισαν το στοίχημα - όχι μόνο των αγορών, αλλά και μιας πραγματικά δυναμικής οικονομίας. Αρκεί να μην υποπέσει στα σφάλματα και τους λανθασμένους χειρισμούς ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου