Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ο σούπερ Μάριο δικαίωσε τον τίτλο του


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Oι κεντρικοί τραπεζίτες κουνούν τα ραβδιά τους και οι αγορές «χορεύουν» σε ανάλογους ρυθμούς. Μερικές φορές αρκεί απλά ένα... νεύμα για να προκαλέσει αναταράξεις. 
Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, με το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 30 δισ. ευρώ τον μήνα. 
Η μικρή όμως αλλαγή στη ρητορική του QE -αφαιρώντας τη δέσμευση για αυξήσεις στις αγορές ομολόγων εφόσον κριθεί αναγκαίο- ήταν το πρώτο, συμβολικό βήμα στροφής της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της νομισματικής σύσφιγξης. Και η στροφή της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση, με σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας του ευρώ από τις «θεραπείες» του Μάριο Ντράγκι, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές.
Μόνο που ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατάφερε αυτή τη φορά να περάσει το μήνυμα που ήθελε χωρίς να φουντώσει το υφιστάμενο κλίμα αναστάτωσης. Σε κίνηση αντιπερισπασμού, έστρεψε την προσοχή των επενδυτών στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%. 

Με βάση μάλιστα τις προβλέψεις της ΕΚΤ, οι τιμές καταναλωτή θα παραμείνουν υποτονικές φέτος αλλά και το 2019, δηλαδή έως την εκπνοή της θητείας Ντράγκι. 
Ο χαμηλός πληθωρισμός αφήνει περιθώρια στον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να κρατήσει υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική, αφήνοντας τις δύσκολες αποφάσεις για εκείνον που θα τον διαδεχθεί στο υψηλότερο αξίωμα της κεντρικής τράπεζας.
Με τους χειρισμούς του, ο σούπερ Μάριο αποδεικνύει ότι δεν απέκτησε τυχαία αυτόν τον τίτλο. 
Μπορεί να μην έχει μπροστά του μια κρίση που απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης, όπως η κρίση χρέους, έχει όμως πολλές εστίες προκλήσεων, από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η Αμερική, την πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές στην Ιταλία, αλλά και τα καμπανάκια για νέες φούσκες, εξαιτίας της υπερβολικής ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται περισσότερο από ποτέ στα ραντάρ των επενδυτών, που αναζητούν απεγνωσμένα μια κατεύθυνση σε έναν κόσμο αβέβαιο και απρόβλεπτο.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου