Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

iskra



του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Σοκάρουν κυριολεκτικά τα αποτελέσματα μεγάλης ετήσιας έρευνας για τις διαθέσεις της γαλλικής κοινωνίας που δημοσίευσε η εφημερίδα "Λε Μοντ". Μένει κανείς εμβρόντητος όταν διαπιστώνει πόσο έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των Γάλλων οι βασικότεροι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το συνταρακτικό εύρημα της δημοσκόπησης αυτής ότι μόνο το... 8% (!!!) των ερωτηθέντων πολιτών εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος;
Οταν μόλις το 23% των Γάλλων έχουν εμπιστοσύνη στους βουλευτές και το 28% στο κοινοβούλιο, πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τα ευρήματα αυτά πέρα από το ότι αποκαλύπτουν την κατάρρευση του συστήματος στη συνείδηση των πολιτών; Η κατάσταση γίνεται πολύ σοβαρότερη, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στην ίδια έρευνα, τον στρατό τον εμπιστεύεται το 79% των Γάλλων που ερωτήθηκαν και την αστυνομία το 73%! Είναι εξόφθαλμη η απειλή αποσταθεροποίησης του δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης, αν μόνο το 8% των πολιτών εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα έναντι του 79% που εμπιστεύεται τον στρατό, αν μόλις το 23% έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές έναντι του 73% που εμπιστεύεται τους αστυνομικούς!
Δεν χωράει δεύτερη ερμηνεία. Τα πλήγματα άλλωστε κατά των πολιτικών πέφτουν σαν το χαλάζι. Το 65% των Γάλλων πιστεύει ότι η πλειονότητα των πολιτικών είναι διεφθαρμένοι. Το 84% έχει την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί έχουν κύριο στόχο την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους συμφέροντος. Το 78% των Γάλλων θεωρούν ότι το δημοκρατικό σύστημα λειτουργεί άσχημα στη χώρα τους.
Αν κάποιος ελπίζει ότι μπορεί η ΕΕ να διασώσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων στο δημοκρατικό πολίτευμα μέσω της αντικατάστασης της διεφθαρμένης και παρακμιακής γαλλικής δημοκρατίας από μια σφριγηλή και ακμάζουσα δημοκρατική διακυβέρνηση της ΕΕ, βαθιά είναι νυχτωμένος.

Μόλις το 31% των Γάλλων έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, το υπόλοιπο σχεδόν 70% δεν την εμπιστεύεται! Μάλιστα αυτό το γλίσχρο ποσοστό, που δεν φτάνει καν στο ένα τρίτο των ερωτηθέντων πολιτών, έχει βαθύτατα ταξικά χαρακτηριστικά. Μόνο το 20% των Γάλλων εργατών έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55% των στελεχών επιχειρήσεων - δηλαδή ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο. Οριακή πλέον είναι και η υπεροχή του ποσοστού των Γάλλων που θεωρούν "καλό πράγμα" το ότι η χώρα τους ανήκει στην ΕΕ - το 45% το θεωρεί καλό και το 40% κακό, με το ποσοστό των στελεχών που το θεωρούν καλό να είναι πολύ υψηλότερο (67%).
Υπό το πρίσμα των ευρημάτων αυτών δεν εκπλήσσει βεβαίως το γεγονός ότι το 70% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών της Γαλλίας, έστω και αν αυτό σηματοδοτεί συρρίκνωση των εξουσιών της ΕΕ. Οι ταξικές διαφοροποιήσεις είναι ακόμη πιο έντονες στη στάση που υιοθετούν οι Γάλλοι πολίτες απέναντι στο ευρώ. Εν πρώτοις σίγουρα εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το 33% των Γάλλων υποστηρίζει την αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ και την επαναφορά του εθνικού νομίσματος, του φράγκου. Το γεγονός ότι ένας στους τρεις Γάλλους επιθυμεί αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Υποκρύπτει όμως πολύ σοβαρότερες ταξικές διαφοροποιήσεις. Ηδη η πλειοψηφία των Γάλλων εργατών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από το ευρώ σε ποσοστό 52%. Εντελώς αντίθετη είναι όμως η στάση των στελεχών επιχειρήσεων, τα οποία με το ποσοστό... σοβιετικού τύπου του 94% (!) τάσσονται αναφανδόν υπέρ του ευρώ.
Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Αν μάλιστα κάνουμε σύγκριση με τα περυσινά αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, διαπιστώνουμε ότι πέρυσι οι εργάτες που τάσσονταν υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από το ευρώ δεν ήταν ακόμη πλειοψηφία, ήταν 44%, 8 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες από φέτος. Αλλά και τα στελέχη που τάσσονταν υπέρ της παραμονής στο ευρώ πέρυσι ήταν το 82%, δηλαδή 12 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι η ταξική πόλωση γύρω από την έξοδο ή την παραμονή στο ευρώ κλιμακώνεται με καλπάζοντες ρυθμούς.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου