Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Βιογραφικό σημείωμα – Συνοδευτική Επιστολή

Το Τετράδιο του Γιάννη

«Συνοδέψτε» το βιογραφικό σας
Ττο βιογραφικό σας σημείωμα δεν θα πρέπει ποτέ να παρουσιάζεται ασυνόδευτο. Οπουδήποτε και αν το στέλνετε, είτε γνωρίζετε τον παραλήπτη ονομαστικά είτε όχι, θα πρέπει να το «προλογίζετε» με μια συνοδευτική επιστολή, όπου θα αναφέρετε επιγραμματικά το ποιος είστε, τι έχετε σπουδάσει, τη σημαντικότερη εργασιακή σας εμπειρία (αν υπάρχει) και τον λόγο για τον οποίο απευθύνεστε στον συγκεκριμένο εργοδότη, δηλαδή τι θα μπορούσατε να προσφέρετε στην εταιρία του. Η συνοδευτική επιστολή δείχνει σεβασμό, ευγένεια και μια διάθεση άμεσης επαφής με τον συνεντευκτή, και δημιουργεί ευνοϊκή εντύπωση για τον υποψήφιο πριν από τη συνέντευξη.
Ευγένεια και στην επιστολή
Και στη συνοδευτική επιστολή θα πρέπει ο τρόπος έκφρασής σας να είναι ευγενικός. Τι εννοούμε με αυτό; Σίγουρα πολλοί από εσάς είναι ιδιαίτερα μετριόφρονες, σε σημείο να υποτιμούν τον εαυτό τους ή έστω να μην τον παρουσιάζουν όπως του αξίζει. Πολλοί όμως φτάνουν στο άλλο άκρο, να γίνονται δηλαδή υπερόπτες. Αυτό ακριβώς είναι που εκλαμβάνεται ως αγένεια και αρνητικό χαρακτηριστικό από τον παραλήπτη του βιογραφικού, και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα σας. Εκφραστείτε με τρόπο επίσημο και τυπικό, ακόμη και αν δεν είναι αυτό το στυλ σας. Την προσωπικότητά σας θα τη δείξετε στη συνέντευξη και όχι σε ένα τυπικό γράμμα που απλά ενημερώνει.


Επιλογή γραμματοσειράς
Η επιλογή της γραμματοσειράς που θα συγγράψετε το cv σας θα πρέπει να είναι τυπική, όχι καλλιγράφημα. Δυστυχώς, όσο και αν η επιλογή αυτή φανερώνει κάποια πράγματα για την προσωπικότητά μας (π.χ. η γράφουσα προτιμά την Comic Sans), στο βιογραφικό μας θα πρέπει να περιοριστούμε σε πιο «σοβαρές» γραμματοσειρές, όπως Arial, Courrier και βέβαια η συνηθέστερη όλων, Times New Roman. Και η επιλογή του χρώματος όμως συμφωνεί με τα παραπάνω, καθώς το βασικό χρώμα είναι το μαύρο, ενώ μπορεί κανείς εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει μπλε σκούρο, αν θέλει να ξεχωρίζει έστω και λίγο. Καμία άλλη απόχρωση όμως δεν είναι αποδεκτή, όπως και οι καλλιγραφικές ή «περίεργες» γραμματοσειρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου