Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΕΥΑΘ/ Suez: Μία συνέντευξη που προδίδει ποιος αποφασίζει…





«Το χειρότερο για εμάς είναι να είμαστε σε μία χώρα που δεν σέβεται τον νόμο». «Το δημοψήφισμα είναι μεν σημαντικό, αλλά αποτελεί πράξη πολιτικής – να μείνουμε στο νομικό μέρος». Τάδε έφη η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της της Suez Environment Νταϊάν Ντ’ Αράς.

Το θα γίνει τελικά με την υπόθεση της πώλησης της ΕΥΑΘ, θα διαφανεί τελικά από το αν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσουν στην πώλησή της στην κοινοπραξία των Γάλλων και του ομίλου Μπόμπολα, αγνοώντας επιδεικτικά τις μαζικές αντιδράσεις φορέων, δήμων και πολιτών του Νομού Θεσσαλονίκης.
Αλλά το να φτάνει στο σημείο ένα κορυφαίο στέλεχος ξένου ομίλου να υποβαθμίζει την θέληση των πολιτών και μάλιστα σε μία συνέντευξη Τύπου, η οποία έγινε χωρίς καμία δημοσιοποίησή της και με πρόσκληση σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, αποτελεί όχι απλώς πρόκληση, αλλά ασέβεια μεγίστου βαθμού προς τους ίδιους τους καταναλωτές, τους οποίους και θα υδρεύει η εν λόγω εταιρεία εάν τελικά αποκτήσει την ιδιοκτησία της.

Η απάντηση της κ. Νταϊάν Ντ’ Αράς ότι το δημοψήφισμα είναι μεν σημαντικό, αλλά αποτελεί πράξη πολιτικής, δείχνει βεβαίως και το πώς χειρίστηκαν οι Γάλλοι όλα αυτά τα χρόνια, το θέμα των νερών στην ίδια τους τη χώρα. Όπως είναι γνωστό -και αν δεν είναι πρέπει να δημοσιοποιηθεί με οποιοδήποτε θεμιτό τρόπο- ο Δήμος των Παρισίων αναγκάστηκε να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση του νερού, καθώς οι ιδιώτες που είχαν μέχρι πρόσφατα και για χρόνια τη διαχείριση και διανομή, κατόρθωσαν να πάνε τα τιμολόγια στα ύψη, ενώ σαφώς η ποιότητα του νερού υποβαθμίστηκε και τα προβλήματα λειψυδρίας πολλαπλασιάστηκαν σε αρκετά διαμερίσματα του δήμου.
Ακριβώς όσα είπε η εκπρόσωπος της Suez, για την αξία που έχει κατά την άποψή της η γνώμη των πολιτών, μέσα από ένα δημοψήφισμα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα αναγκάστηκε να πει στη συνέχεια προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που θα προκληθούν ότι η εταιρεία θα λάβει σοβαρά υπόψη της το τοπικό όραμα για την πόλη.
Κάλεσε μάλιστα και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να μετάσχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα (αν) προκύψει ώστε να ακούγεται η γνώμη τους. Προφανέστατα, όμως, επειδή οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία… «γάιδαρος στα κεραμίδια»!
Συμπερασματικά ο «αέρας» με τον οποίο απαντούσε σε όλες ερωτήσεις των επιλεγμένων, επισημαίνουμε, δημοσιογράφων, είναι προφανές ότι προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια, «λύνει και δένει», όπως λένε οι γνωρίζοντας στα των αποφάσεων και των έργων της ελληνικής ακόμη, εισηγμένης εταιρείας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου