Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Τουριστικοί Φραγμοί


του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Κοινά τουριστικά κριτήρια ζητεί να επιβληθούν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που είναι αντίθετος με το σύντομο άνοιγμα των συνόρων και τις επισκέψεις Γερμανών σε Τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού, με το επιχείρημα ότι η ελευθερία κινήσεως επισκεπτών θα δημιουργήσει επιπρόσθετους κινδύνους διαδόσεως του θανατηφόρου Κινεζοϊού.Πολλοί Γερμανοί σκιέρ αγνόησαν τους εγκλωβισμούς της Πανδημίας και προτίμησαν να επισκεφθούν το Αυστριακό θέρετρο Ίζγκλ, για σκι, με αποτέλεσμα αρκετοί απ’ αυτούς να προσβληθούν από τον Κινεζοϊό.

Η Αυστρία επέτρεψε την επαναλειτουργία τριών κέντρων χειμερινού Τουρισμού της χώρας προ της εξαλείψεως της Πανδημίας και χωρίς να έχει πλήρως αποκατασταθεί η ελευθερία κινήσεως προσώπων στην  Ευρωπαϊκή …Διαίρεση (ΕΔ), με τη λογική προφανώς αφού επιτρέπεται η ελευθερία κινήσεως κεφαλαίων και αγαθών (οι άλλες δύο «ελευθερίες» της Ε.Δ.) γιατί να εμποδισθεί η βασικότερη, των ανθρώπων;
Όπως η Γερμανία συνεχίζει να εξάγει τ’ αυτοκίνητα της και μηχανολογικό εξοπλισμό στις λοιπές χώρες της Ε.Δ. χωρίς εμπόδια έτσι και η Αυστρία προστατεύει την τουριστική της υποδομή. Αλλ’ όταν πρόκειται για τον Τουρισμό, η Γερμανία επιβάλλει περιορισμούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά, δια τους γνωρίζοντας τα ήθη και τα έθιμα της Γερμανικής γραφειοκρατίας, που προστατεύει την εσωτερική της αγορά από την διείσδυση Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τον ανταγωνισμό. Όστις επιχείρησε ν’ ανοίξει Τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρία στην Γερμανία στο παρελθόν, συνάντησε ανυπέρβλητες δυσκολίες.
Τώρα όμως, το 60% των Τουριστικών επιχειρήσεων της Γερμανίας αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας, το 80% ζητούν κρατική βοήθεια να μην κλείσουν και μία στις πέντε απέλυσε το προσωπικό της.
Η Γερμανία αντιλαμβάνεται την Ευρωπαϊκή ενοποίηση «αλά καρτ», δηλ. κατά πώς τη συμφέρει με στενά εθνικά κριτήρια. Θα ήταν παράδοξο ν’ αποτελέσει εξαίρεση ο Τουρισμός, τώρα μάλιστα που ο κίνδυνος επιμολύνσεων από τον Κινεζοϊό είναι υπαρκτός.
Την τεχνολογία «5G», όμως, για την  εγκατάσταση της «ταχύτερης» κινητής τηλεφωνίας στην Γερμανία η καγκελάριος  Άγγελα  Μέρκελ ευχαρίστως ενέκρινε, παρά τις υπάρχουσες  επιφυλάξεις για την ασφάλεια των κεραιών της.
Ίσως, για τα κέρδη εκ της επανεξαγωγής της νέας τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή «αποικία», που να υπεσχέθησαν οι Κινέζοι να είναι σημαντικά. Η προετοιμασία του εδάφους στην Ελλάδα προχωρεί με δαπάνες δημοσίων σχέσεων και φιλοκινεζικά άρθρα σε κυβερνητικές εφημερίδες.
Κατά συνέπειαν, εκτός από τα κοινά κριτήρια δανεισμού, θα υπάρξουν και για τον Τουρισμό, σύμφωνα με τον χερ Μάας, όπως θα διαπιστωθεί στην σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ε.Δ.  
Δεν πειράζει , είμαστε συνηθισμένοι στις διακρίσεις εις βάρος της Ελλάδος από την εποχή του χερ Σόημπλε. Μπορεί η φράου Ούρσουλα, πρόεδρος του Κομμισσαριάτου να υπόσχεται δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, χωρίς να διακυβεύεται ή «σταθερότητα των τιμών», όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδος το 2010 αλλά τώρα διακυβεύονται και  Γερμανικά συμφέροντα.
Ας μην ανησυχεί η Γερμανίς πρόεδρος για τους Έλληνες. Θα τα καταφέρουν και χωρίς Γερμανούς τουρίστες. Αυτοί θα χάσουν ενώ είμαστε συνηθισμένοι από Γερμανικές υπονομεύσεις. Άλλωστε «υπάρχουν κι’ αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» ως λέγει ο θυμόσοφος Ελληνικός λαός.
Πηγή energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου