Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Οι επαφές με τους θεσμούς και οι ενδιάμεσοι σταθμοί


Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους θεσμούς η κυβέρνηση - Συναντήσεις γνωριμίας από σήμερα

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Θάνου Τσίρου

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους θεσμούς τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάρτιση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η οριστικοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2019 -μεταξύ αυτών οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εξήγγειλε ήδη ο YΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας-, η κοστολόγηση των φορολογικών ελαφρύνσεων στις οποίες θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε βάθος 4ετίας (με την αρχή να γίνεται από το 2020), αλλά και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της μεταμνημονιακής αξιολόγησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη εκταμίευση των ANFAs και των SMPs μέχρι το τέλος του χρόνου.
Διακοπή τον Αύγουστο
O μακρύς αυτός κύκλος επαφών -με «πάγωμα» των διαβουλεύσεων τον Αύγουστο λόγω των θερινών διακοπών στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- έχει ενδιάμεσους «σταθμούς»:
1Ο πρώτος γύρος είναι σε πλήρη εξέλιξη και αφορά την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τα μέτρα που επηρεάζουν την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Δύο είναι τα βασικά ανοικτά θέματα. Η εξαγγελία για τις νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για επέκταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (13%) σε όλα τα προϊόντα εστίασης. Η ανταλλαγή στοιχείων για τις διατάξεις που ετοιμάζεται να στείλει στη Βουλή η κυβέρνηση -υπάρχουν πλήθος νομοθετικών αλλαγών χωρίς άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο αλλά με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα- θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ημέρες.

Ειδικά στο θέμα των 120 δόσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει στις αλλαγές το ταχύτερο δυνατόν, καθώς πρακτικά η διαδικασία έχει «παγώσει» μέχρι να ανακοινωθούν οι τροποποιήσεις. Το θέμα συνδέεται άμεσα με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς οι οποίοι έχουν διατυπώσει ανοικτά τις ενστάσεις τους για το συγκεκριμένο μέτρο. Μάλιστα, έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έως και 0,6% του ΑΕΠ πριν καν προχωρήσει και η επέκταση της ρύθμισης σε 120 δόσεις για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και πριν ανακοινωθεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για τροποποιήσεις με στόχο τη διευκόλυνση και των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων με οφειλές. Χρονικά, ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Ιουλίου. Στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές και να μπορέσει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει τόσο στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ όσο και στην τροποποίηση της πλατφόρμας για τις 120 δόσεις.
2Ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα είναι το κυρίως πιάτο, καθώς θα περιλαμβάνει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο, ενώ θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να έχει εκείνη την περίοδο στα χέρια της στοιχεία που να πιστοποιούν ότι ο προϋπολογισμός του 2019 κλείνει χωρίς δημοσιονομικό κενό.
Βάσει αυτών των στοιχείων, θα προσδιοριστεί και ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τον προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαντλήσει ενσωματώνοντας στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς το πρώτο τμήμα των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουν εξαγγελθεί. Η κυβέρνηση μαζί με τον προϋπολογισμό του 2020 θα συντάξει και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο θα αφορά όλη την περίοδο μέχρι και το 2023. Σε αυτό θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια και ο «βηματισμός» της μείωσης των φορολογικών συντελεστών: της μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των μειώσεων σε ΦΠΑ και φόρο επί των διανεμόμενων κερδών.
3 Ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο τελικός γύρος επαφών για φέτος αναμένεται προς το τέλος του χρόνου. Εκτός από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα της 3ης και της 4ης αξιολόγησης. Με αυτό τον τρόπο θα «ξεκλειδώσει» και η επόμενη δόση των ANFAs και των SMPs, συνολικού ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ.
Στην Αθήνα ο Φ. Ντρούντι
Συναντήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και σήμερα, καθώς στην Αθήνα καταφτάνει και ο 4ος επικεφαλής της ομάδας των θεσμών, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι. Δεδομένης της παρουσίας και των τεσσάρων επικεφαλής στην Αθήνα (με αφορμή το συνέδριο του Economist που ολοκληρώθηκε χθες), κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη νέα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εν όψει και των επίσημων διαβουλεύσεων του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για άτυπες συναντήσεις καθώς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης επ' αφορμή της παρουσίας τους στην Αθήνα λόγω του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.
Φλέγοντα ζητήματα
* Κατάρτιση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου
* Οριστικοποίηση παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό του 2019 (αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων - ΦΠΑ 13% σε όλα τα προϊόντα εστίασης)
* Κοστολόγηση των φορολογικών ελαφρύνσεων
* Κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της μεταμνημονιακής αξιολόγησης (εκταμίευση των ANFAs και των SMPs)


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου