Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Γεωπολιτική Αμοιβαιότητα


Μπορεί, προς το παρόν, ο Ερντογκάν να ερωτοτροπεί με την Ρωσσική άρκτο. Δυνατόν ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Καρ-πασάς να διατείνεται ότι έχει χρήματα για το αντιπυραυλικό σύστημα των ΕΣ 400. Ενδέχεται οι νέοι Τούρκοι πιλότοι να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στην Αμερική στο μαχητικό αεροσκάφος ΕΦ-35, αλλά τελικώς η Τουρκία θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ ως αναντικατάστατη χώρα - μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. 

του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Το υπαγορεύει η Γεωγραφία και η στρατηγική, διότι χωρίς αυτήν εξασθενεί το αίσθημα ασφαλείας της δύσεως. Η Τουρκία, παρά τις μεγαλοστομίες του προέδρου της, απέχει παρασάγγας από του να γίνει μεγάλη περιφερειακή δύναμις. Με μία οικονομία γονατισμένη, στρατό κολοβωμένο και δύο πολέμους υπό εξέλιξιν στη Συρία και με τους Κούρδους, θα ακολουθήσει την Ελληνική σύγκληση ως προς την Δύση. Η Ρωσσία δεν μπορεί να την βοηθήσει οικονομικώς διότι έχει τα δικά της προβλήματα και τα Τουρκικά χρέη είναι μεγάλα και ληξιπρόθεσμα…
Είναι ζήτημα χρόνου να αποσταλεί Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, όπου λείπει από διετίας. Η προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για μία πίστωση 150 δισ. δολαρίων έχει ανάγκη της Αμερικανικής συγκαταθέσεως (οι ΗΠΑ έχουν το 17% των ψήφων στο Δ.Σ. της μαντάμ Λαγκάρντ). Άλλως, εντός του τρέχοντος έτους το Τουρκικό δημόσιο χρεωκοπεί.

Πάντα ταύτα δε σημαίνουν ότι ο Τουρκικός κίνδυνος εξέλειπε δια την Ελλάδα. Ο διάλογος των δύο υπουργών Αμύνης είναι σοβαρός, αλλά κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθή την Τουρκική ηγεσία. Η εμπειρία διακοσίων ετών της Ελληνικής διπλωματίας από τέτοιους διαλόγους, πείθει ότι δεν οδηγούν πουθενά. Μόνο την φωνή της ισχύος ακούει η γείτονα, αλλά δυστυχώς η ισχύς μας εξασθενεί, όπως δέκα Έλληνες στρατηγοί έγραψαν προχθές.
Βεβαίως τα ΕΦ 35 δεν θα δοθούν από το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Τουρκία, αλλά η ζημιά μπορεί να γίνει και με τα υπεράριθμα Τουρκικά ΕΦ 16. Ο ναυτικός στόλος μας υστερεί σε materiel -όχι σε σθένος- και το στρατηγικό πλεονέκτημα στον Έβρο επνίγει στα νερά της Πρέσπας. Με τέτοιο κυβερνήτη «δεν πηδάς από το αερόπλανο δίχως αλεξίπτωτο».
Αντιστοίχως επείγει η αναβάθμιση των Ελληνικών ΕΦ16, η απόκτηση δύο τουλάχιστον φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας κλπ κλπ. Ένας βαθμός αμοιβαιότητας στον «στρατηγικό διάλογο» με τις ΗΠΑ που σήμερα δεν υπάρχει, είναι απαραίτητος.
Αν δεν μπορεί να επιτύχει κάποια αντιστάθμιση στις πολλαπλές Ελληνικές διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς ο κομμουνιστής υπουργός Εξωτερικών, ας βρεθεί κάποιος άλλος, γιατί έτσι όπως πάμε θα σταματήσουν κι οι εξαγωγές φέτας, ελαιολάδου και γιαούρτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβάλλουν δασμούς $11 δισ. στα γαλακτοκομικά της «Ευρωπαϊκής…Διαιρέσεως». Η οποία βεβαίως επιδοτεί παρατύπως την Γερμανογαλλική αεροπορική βιομηχανία ΑΙΡΜΠΑΣ με εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, απ’ το υστέρημα του Ευρωπαίου φορολογουμένου.


Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου