Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Success story με σύστημα 996


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Για τον Τζακ Μα της Alibaba, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, η εργασία είναι συνώνυμο της «ευλογίας». Παρά τη θύελλα αντιδράσεων, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Alibaba επιμένει υπέρ του λεγόμενου «συστήματος 996», δηλαδή ωράριο 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ επί έξι ημέρες την εβδομάδα. «Εάν βρούμε πράγματα που μας αρέσουν, τότε το 996 δεν αποτελεί πρόβλημα. Εάν από την άλλη δεν μας αρέσει η εργασία μας, τότε κάθε λεπτό είναι βασανιστήριο», έγραψε σε ανάρτησή του στην κινεζική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αυτοδημιούργητο Μα, η σκληρή δουλειά αποτελεί ένα από τα μυστικά του success story της κινεζικής οικονομίας. Χωρίς το σύστημα 996, η οικονομία της Κίνας «πολύ πιθανό να χάσει τη ζωντάνια και αναγκαία ώθηση», έγραψε στο blog. Η δική του προσωπική ιστορία επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Στα πρώτα του βήματα όσες πόρτες κι αν χτύπησε τις βρήκε κλειστές. Η αίτησή του για πρόσληψη στο αστυνομικό σώμα απορρίφθηκε και του είπαν «δεν είσαι καλός». Σήμερα, στα 54 του χρόνια, ο «αποτυχημένος» Μα συγκαταλέγεται μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, με περιουσία σχεδόν 40 δισ. δολ.

Την άποψη του ιδρυτή της Alibaba συμμερίζεται και ο Ρίτσαρντ Λιου, επικεφαλής της JD.com, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο Λιου υποστήριξε ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επί σειρά ετών αναπόφευκτα αύξησε τον αριθμό των «τεμπέληδων». Επί 25 χρόνια -από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000- οι ρυθμοί ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στο 10%, για να επιβραδυνθούν στη συνέχεια κοντά στο 6%. 

Ο Λιου ίδρυσε την JD.com το 1998, για να τη δει να μεγαλώνει σε μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών στην Κίνα, με περισσότερους από 300 εκατ. ενεργούς χρήστες. Ο ίδιος ο Λιου συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων επιχειρηματιών της Κίνας, με περιουσία άνω των 12 δισ. δολ. Το σύστημα 996 αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και start-ups της Κίνας. Απαντώντας στους επικριτές του, ο Μα αντέτεινε ότι το σύστημα 996 δεν αποτελεί ουσιαστικά υπερωριακή εργασία και ότι εκείνοι που δουλεύουν λιγότερες ώρες «δεν γεύονται την ευτυχία και ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς».

Όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις, τις επαναστατικές ιδέες και τα επιτεύγματα που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο τα οφείλουμε στους οραματιστές, εκείνους που κυνηγούν ακούραστα το όνειρό τους. Όμως ένας καλύτερος κόσμος δεν στηρίζεται μόνο στα όνειρα των λίγων. Και ένας κόσμος σκληρής δουλειάς που αμείβεται με ψίχουλα μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη παρά με ευλογία.   


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου