Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και οι νέες προκλήσεις


Εντυπωσιακές οι εισηγήσεις στη ΓΣ του ΣΕΒΤ για το μέλλον της οικονομίας, την παραγωγική της βάση, αλλά και για το αύριο της χώρας, στην αυγή της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης. 

Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος


Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την επίσημη εκδήλωση με την οποία έκλεισε η τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.), σίγουρα θα πρέπει να έφυγαν πλουσιότεροι σε γνώσεις και σε κεντρίσματα γύρω από την πολυκύμαντη εποχή μας και τις πολύπλοκες πτυχές της.
Διότι όλοι οι ομιλητές στο πάνελ που έγινε, ανέπτυξαν θέματα που βοηθούν στην ερμηνεία της σημερινής κατάστασης της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και εργαλεία διερεύνησης του μέλλοντος. Ένα μέλλον εξάλλου που έρχεται στο προσκήνιο πρώτον με μεγάλη ταχύτητα και δεύτερον, με τρόπο ορμητικό και άρα ανατρεπτικό. Είμαστε έτσι, όλοι, μάρτυρες μιας νέας εποχής, που όσοι αρνούνται να την καταλάβουν, τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς.
Προφανώς δε, έχουν ήδη χάσει το παιχνίδι, το οποίο δυστυχώς δεν επαναλαμβάνεται. Ας μελετήσουν κάποιοι γιατί από τις 50 μεγαλύτερες και ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου στην ετήσια κατάταξη του περιοδικού Fortune το 1999, οι 20 σήμερα δεν φιγουράρουν στη σχετική λίστα, ενώ οι έξι έχουν πτωχεύσει, και αμέσως θα καταλάβει ποιες είναι μερικές από τις διαστάσεις της εποχής μας.
Και αυτές τις τελευταίες, στην εκδήλωση του ΣΕΒΤ, πολύ γλαφυρά και πειστικά τις περιέγραψαν δύο ομιλητές, οι κ.κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro, και Κυριάκος Σαμπατακάκης, επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της Accenture, μιας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, αξιοποίησης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης σήμερα.

Από την πλευρά τους, ο καθηγητής κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ) και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Τ. κ. Ευάγγελος Καλούσης, παρουσίασαν την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο πρώτος, και της βιομηχανίας Τροφίμων, ο δεύτερος.
Έτσι ο κ. Νίκος Βέττας επεσήμανε κάποιες σοβαρές δημοσιονομικές προόδους που έχουν γίνει στην οικονομία τα οκτώ τελευταία χρόνια, σημείωσε όμως ότι αυτές οι εξυγιαντικές πρόοδοι θα εκλείψουν σε κάποια φάση, αν η οικονομία συνολικά δεν μεταρρυθμιστεί και δεν βελτιώσει την παραγωγικότητά της. Σοβαρότατα επίσης κατά τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ είναι και τα προβλήματα του ασφαλιστικού, της υγείας και της εκπαίδευσης.
Εντυπωσιακή ήταν επίσης η παρουσίαση του κ. Κυριάκου Σαμπατακάκη, ο οποίος αφού πολύ γρήγορα και συνοπτικά ιχνογράφησε τις διάφορες σημαντικές διαστάσεις της ψηφιακής εποχής, έδωσε έμφαση στις αλλαγές που αυτή η τελευταία προκαλεί σ’ όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ομιλητής κατέθεσε προς συζήτηση θέματα που δεν απασχολούν όσο θα έπρεπε την επικαιρότητα, αλλά δεν παύουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Ένα απ’ αυτά είναι η σημασία των δεδομένων (data),που αποτελούν και την πρώτη ύλη της πληροφορίας.
Μια πληροφορία που σήμερα προσφέρεται κατά κόρον μέσω του διαδικτύου, αλλάζοντας όμως ριζικά και τη δομή των συντελεστών παραγωγής πλούτου. Υπό αυτή την έννοια, ο επικεφαλής της Accenture έδωσε την ευκαιρία στους ακροατές του να στρέψουν το βλέμμα τους προς το μέλλον, προκειμένου να διερευνήσουν πώς μπορούν να παρέμβουν στις ζωές των παιδιών τους, έτσι ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα την πορεία τους σ’ έναν όλο και πιο γρήγορα μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό κόσμο. Άφησε δε να υπονοηθεί ο κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης ότι βασική προϋπόθεση επιτυχίας στη σημερινή πραγματικότητα και στη σχέση της με το αύριο είναι οι ανοικτοί ορίζοντες.
Ανοικτοί ορίζοντες σημαίνει όμως και εξωστρέφεια. Και αυτή η τελευταία κατά τον πρόεδρο του Σ.Ε.Β.Τ. κ. Ευάγγελο Καλούση είναι πλέον εργαλείο επιβίωσης για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, οι επιχειρήσεις είναι αδιανόητο να μένουν κλειστές στο καβούκι τους και να περιμένουν ότι μπορούν να επιβιώσουν από τις εθνικές εσωτερικές αγορές.
Παράλληλα όμως, επεσήμανε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Τ., η βιομηχανία τροφίμων που εκ των πραγμάτων είναι ευαίσθητος κλάδος, πρέπει να βρίσκει λύσεις και σε πολλά θέματα όπως η ασφάλεια των προϊόντων, η σπατάλη που παρατηρείται στην παραγωγή τους, οι πληροφορίες που αποτυπώνονται στις ετικέτες και συσκευασίες τους και η σχέση τους με το περιβάλλον και την προστασία του.
Όλες αυτές οι νέες προκλήσεις, σε συνδυασμό επίσης και με τις μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές, δημιουργούν από κάθε άποψη πρωτόγνωρο περιβάλλον, που πρέπει κανείς να το μελετήσει και καταλάβει σε βάθος.
Υπό αυτή την έννοια, η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ υπήρξε ένα πολύτιμο σεμινάριο και για τους παραγωγούς και διανομείς, οι οποίοι καλούνται πλέον να λειτουργούν σε περιβάλλοντα υψηλής κινητικότητας και αβεβαιότητας, στα οποία οι πρωταγωνιστές μόνον υπό συνθήκες συνεχών αλλαγών μπορούν και επιβιώνουν.

ath.papandropoulos@euro2day.gr


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου