Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Η Wall Street προεξοφλεί την παρακμή των κοινωνικών δικτύων

«Δεν μας αρέσουν οι ψεύτικες ειδήσεις» διακηρύσσει το Facebook έξω από τον σταθμό Ερλς Κορτ του Λονδίνου. Αλλοι συνδρομητές του δεν πείθονται ότι προστατεύονται αποτελεσματικά από αυτές, άλλοι δυσαρεστούνται επειδή... δεν ενδιαφέρονται και τόσο για την αλήθεια
Facebook και Twitter θύματα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας τους
Δύσκολοι καιροί για τα κοινωνικά δίκτυα και τους... πρίγκιπές τους. Με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαρροών και χειραγώγησης προσωπικών δεδομένων και με τις αυστηρότερες πολιτικές διασφάλισης της ιδιωτικότητας των πελατών τους που υποχρεούνται να εφαρμόσουν, το Facebook και το Twitter χάνουν όλο και περισσότερους συνδρομητές. 

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου οι μετοχές των δύο δημοφιλέστερων ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook και του Twitter, δηλαδή, έκαναν μια άνευ προηγουμένου βουτιά. Μόνο την Πέμπτη, 26 Ιουλίου, η μετοχή του Facebook έχασε το 19% της αξίας της. Την επομένη, Παρασκευή 27 Ιουλίου, η μετοχή του Twitter έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 18%. 

«Και στις δύο περιπτώσεις αιτία του ξεπουλήματος των μετοχών τους στη Wall Street δεν ήταν οι κακές οικονομικές επιδόσεις των δύο εταιρειών, αλλά οι κόκκοι της... άμμου που, όπως φάνηκε, έχουν διεισδύσει στα γρανάζια λειτουργίας τους, με την αυστηρή πολιτική διασφάλισης των δικτύων που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν» γράφει ο Αλεξάντρ Ντεμπουτέ της «Figaro». Οι δικλίδες ασφαλείας αυτές προϋποθέτουν νέα κόστη. Και τα κόστη αυτά θα βαρύνουν τους ισολογισμούς τους, όπως εξηγεί ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας. 

Ειδικότερα, το Facebook τη «μοιραία Πέμπτη» ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 κέρδη-ρεκόρ 5,1 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσε και στοιχεία για τον αριθμό των ενεργών χρηστών και για τον ρυθμό αύξησης των νέων χρηστών που έπεσαν σαν... κεραμίδα στα κεφάλια των επενδυτών. Μια «ποιοτική» ανάγνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι το Facebook έπαψε πλέον να προσελκύει νέους συνδρομητές στη Βόρεια Αμερική.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Κλασική περίπτωση κορεσμού της αγοράς, κάτι που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε, θα σκεφθεί κανείς. Σύμφωνοι, αλλά στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού κατεγράφη απώλεια ενός εκατομμυρίου συνδρομητών! Τα κέρδη μπορεί να εκτινάχθηκαν στα ουράνια λόγω των διαφημιστικών εσόδων. Αλλά ο τζίρος της επιχείρησης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν ήταν ο αναμενόμενος από την αγορά. 

Αν στα αρνητικά αυτά στοιχεία προσθέσει κανείς την εξόχως ανησυχητική για το οικονομικό μέλλον της εταιρείας αύξηση των συνολικών δαπανών της κατά 50% σε ετήσια βάση που κατεγράφη και επίσης πλήγμα στο κύρος της από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, αντιλαμβάνεται γιατί μέσα στο δίωρο που μεσολάβησε από την ανακοίνωση όλων αυτών των στοιχείων μέχρι το κλείσιμο της νεοϋορκέζικης αγοράς η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μειώθηκε κατά περισσότερα από... 120 δισ. δολάρια - πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες που έχουν καταγραφεί στα 226 χρόνια ιστορίας της Wall Street!  Και το Twitter κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ 100 εκατ. δολαρίων το τρίμηνο που πέρασε. Αλλά και αυτό κατέγραψε επίσης μια μείωση του αριθμού των συνδρομητών του κατά ένα ολόκληρο εκατομμύριο στο διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο της χρονιάς που διανύουμε. Μια διαρροή χρηστών που οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Σημειωτέον ότι τα μέτρα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων είναι βέβαια επιθυμητά, από την άλλη όμως στερούν το «αλατοπίπερο» από τους χρήστες. Τους κλείνουν την κλειδαρότρυπα. 

Αναστρέψιμα ή όχι;

Οι δύο εταιρείες ασφαλώς δεν άφησαν ασχολίαστα τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ούτε άφησαν αναπάντητα τα ερωτήματα των επενδυτών. Απέδωσαν την πτώση της δημοτικότητάς τους στη μεγάλη μάχη που έπρεπε να δώσουν για να «καθαρίσουν» τα δίκτυά τους από το ανεπιθύμητο περιεχόμενο και από τα «fake news». Την απέδωσαν επίσης και στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που υιοθέτησε η Ευρώπη.
«Πρόκειται για επιχειρήματα όχι απολύτως σαφή και επαληθεύσιμα. Και κυρίως όχι πειστικά. Η αγορά μοιάζει να αντιδρά σαν τα δύο δίκτυα να έχουν αγγίξει ήδη το απόγειο της επέκτασης και της ανάπτυξής τους» γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης τής «Le Figaro». Πιθανόν η απώλεια της εμπιστοσύνης μεγάλου μέρους των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι αναστρέψιμη. Οι επενδύσεις τους για τον σκοπό αυτόν άλλωστε δεν είναι αμελητέες. 

Προσώρας, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά (και χρήμα...) ακόμη για να αλλάξει το κλίμα. Στις ΗΠΑ έρευνα των Reuters και Ipsos που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εμπιστεύονται το Facebook. Στη Γερμανία έρευνα που δημοσίευσε η «Bild am Sonntag» αποκάλυψε ότι το 60% των Γερμανών φοβούνται ότι το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη Δημοκρατία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου