Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Οι συσχετισμοί δυνάμεων θα κρίνουν την περικοπή των συντάξεων

Πηγή: Pixabay
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε μιλώντας στα Νέα ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβολής του νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 και προειδοποίησε πως δεν πρέπει να παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει πως με δεδομένες τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια, προκύπτει ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουμε συμφωνήσει στο Eurogroup με τους δανειστές μας.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε και σήμερα σε συνέντευξή του ο Δημήτρης  Τζανακόπουλος ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας. 
Αναφερόμενη στο μέτρο της μείωσης των συντάξεων σε δηλώσεις της προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι σε «τεχνοκρατικό επίπεδο» η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της. «Πολιτικά θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα από αυτό που ίσχυε στη δεύτερη αξιολόγηση και τούτο αποδεικνύουν πρωτίστως οι τοποθετήσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί». 

«Στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης υποστηρίξαμε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά. Σήμερα έχουμε ήδη αποδείξει ότι και τα δύο επιχειρήματα ισχύουν: η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι διασφαλισμένη, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι πολύ ισχυρό και η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους» είπε η κ. Αχτσιόγλου, και συμπλήρωσε: «Άρα στο τεχνοκρατικό επίπεδο επιμένουμε στις θέσεις μας. Πολιτικά θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα από αυτό που ίσχυε στη δεύτερη αξιολόγηση, και τούτο αποδεικνύουν πρωτίστως οι τοποθετήσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί. Τα δεδομένα θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου οπότε και θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό του 2019».

Πρόωρη η συζήτηση λένε ευρωπαϊκές πηγές 

Ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν πρόωρη τη συζήτηση αναφορικά με το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το σχετικό αίτημα έχει τεθεί ήδη από την κυβέρνηση και υπάρχουν συζητήσεις για αυτό με την Κομισιόν.
Στη βάση αυτή ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως για αναστολή του μέτρου των συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2019, διευκολύνοντας ενδεχομένως τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου και παραδίδοντας τη «νάρκη» των περικοπών στην επόμενη κυβέρνηση.
ESMΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους σε περίπτωση υπαναχώρησης έναντι των δεσμεύσεων να έχουν βαρύνουσα σημασία ως προς το εγχείρημα επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. Το ΔΝΤ μάλιστα, ξεκάθαρα έχει δηλώσει πως η περικοπή των συντάξεων θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Στο τέλος της ημέρας το Eurogroup θα είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει για τις συντάξεις. Η στάση που κράτησε η Γερμανία στο Eurogroup του Ιουλίου, όταν η αναίρεση της δέσμευσης κατάργησης του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου από την κυβέρνηση στάθηκε αιτία νέων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, είναι ενδεικτική.

Πηγή cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου