Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Το παρασκήνιο και το προσκήνιο


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τα κύματα ψυχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκρυπτογραφεί  ο αγγλοσαξονικός Τύπος που κινήθηκε σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος από τον αντίστοιχο γερμανικό. Έτσι οι «FT» επιχειρούν να μεταφράσουν τον τρόπο που σκέφτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ώστε να ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές αντιρρήσεις στα πιθανά σχέδιά του. Και ποια είναι αυτά; Μα η εφαρμογή μιας ηπιότερης και περισσότερο κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, η γερμανική «Handelsblatt» δεν διστάζει να ασκήσει ευθεία κριτική στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, προεξοφλώντας μερικώς και το πιθανό τους αποτέλεσμα.  Πάντα, όμως, έτσι ήταν: οι Αγγλοσάξονες επιχειρούν να περιγράψουν από το παρασκήνιο, ενώ οι Γερμανοί... επιλέγουν την επί της σκηνής περιγραφή. Και στις δύο πάντως περιπτώσεις εντοπίζει κανείς αλήθειες και ψέματα...
Τι επισημαίνουν λοιπόν οι «FT»:
* Δεν αλλάζει το οικονομικό επιτελείο το οποίο αφήνει να αντιμετωπίσει μια νέα πιθανή αντιπαράθεση με τους εταίρους, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να αναβάλει την περικοπή των συντάξεων.
* Η εφημερίδα πιθανολογεί τον χρόνο των εκλογών. Δεν αποκλείει το σενάριο του Σεπτεμβρίου του 2019, αλλά βάζει μπροστά το σενάριο του προσεχούς Μαΐου.
* Σημειώνεται η αντικατάσταση των υπουργών που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών.
* Αναφέρεται στην αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τις επικρίσεις που υπήρχαν, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα φέρεται να ευνοήθηκαν κατηγορούμενοι σε δικαστικές υποθέσεις οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
* Πραγματοποιεί ήπια αναφορά στην παραμονή Κοτζιά - Καμμένου (χωρίς να αποφεύγει να μιλήσει για τα πραγματικά γεγονότα).
* Σημειώνει τη γυναικεία παρουσία σε καίρια υπουργεία.

Τι επισημαίνει η «Handelsblatt»:
* Ο πρωθυπουργός σχηματίζει ομάδα για τη «μητέρα των μαχών».
* Ο Αλέξης Τσίπρας «προσπαθεί με τον ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου να δώσει στην κυβέρνησή του τη νέα ώθηση που χρειάζεται, κάτι που δεν είναι πολύ πιθανό. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές (σ.σ.: για την κυβέρνηση)».
* Επισήμανση της πολιτικής ταυτότητας του Πάνου Σκουρλέτη. Τώρα καλείται να αναλάβει το καθήκον να αποκαταστήσει τον ιδιαίτερα παραμελημένο κομματικό μηχανισμό εν όψει των επόμενων εκλογών.
Ασχέτως το πώς κινείται ο διεθνής Τύπος, υπάρχει ένα πραγματικό γεγονός: Το διάστημα που απομένει έως τις εκλογές είναι συν-πλην ένας χρόνος. Τα νέα χαρτοφυλάκια, αλλά κυρίως τα παλιά και τα βαριά καλούνται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να αποδείξουν πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.  


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου