Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Από το Μάτι στις Θερμοπύλες. ‘Ηρωες και Εγκληματίες


Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!»
Νίκος Καζαντζάκης
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Δεν υπάρχει πιο γνωστό αρχαίο επίγραμμα από το επιτύμβιο του Σιμωνίδη για τον Λεωνίδα και τους άνδρες του: Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι. (Ω ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι εδώ ταφήκαμε, υπακούοντας στα προστάγματά τους.)
Διαβάζω τώρα την είδηση και δεν πιστεύω στα μάτια μου. ‘Όχι δηλαδή ότι είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει, με το ρυθμό που αποσυντίθεται η χώρα μας.
Οι Δανειστές, εκτός από τη γενική καταστροφή, τη δήωση και αποικιοποίηση της Ελλάδας, που συνεχίζουν με πολύ μεγάλη επιτυχία, με τη συνδρομή όλων σχεδόν των «ελληνικών» πολιτικών δυνάμεων, έβαλαν τώρα στο μάτι και τις Θερμοπύλες, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι του ελληνικού,  αλλά του παγκόσμιου πολιτισμού.
Αν αληθεύουν οι σχετικές διαμαρτυρίες των κατοίκων και του συλλόγου των Αρχαιολόγων, οι αχρείοι του ΤΑΙΠΕΔ κι αυτοί που είναι πίσω τους και τους σιγοντάρουν, θέλουν να ξεπουλήσουν μια περιοχή που θεωρείται οργανικό τμήμα ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας. Πιέσεις, όπως γράφεται, ασκούνται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να άρει την προστασία του χώρου και να επιτρέψει αυτή τη νέα ιεροσυλία. Που άλλωστε ακολουθεί την σχεδιαζόμενη ανέγερση υπερμεγέθων ουρανοξυστών στην Αττική και μεγάλου εμπορικού κέντρου της Blackrock, στην Ακαδημία του Πλάτωνα, το ένα από τα δύο κέντρα της πνευματικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας.

Στις Θερμοπύλες, οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από την προδοσία του φιλάργυρου Εφιάλτη και σκοτώθηκαν μέχρις ενός. Ο ηρωϊσμός όμως που επέδειξαν τους επέτρεψε να νικήσουν μέσα στην ήττα τους. ‘Επληξε καίρια το ηθικό της Αυτοκρατορίας, απέδειξε ότι η αντίσταση είναι δυνατή, ντρόπιασε τους επιζώντες,  επέτρεψε στους Αθηναίους, επικεφαλής των Ελλήνων, να ανασυγκροτηθούν, νικώντας τελικά στη Σαλαμίνα και διασώζοντας το λίκνο της ανθρώπινης ελευθερίας, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από την βαρβαρότητα της αρχαίας ολοκληρωτικής Αυτοκρατορίας.
Ο Ξέρξης δεν θα μπορούσε να νικήσει τον Λεωνίδα χωρίς τη βοήθεια του Εφιάλτη. Σήμερα, οι Λεωνίδες έχουν λιγοστέψει απελπιστικά, περισσεύουν όμως οι Εφιάλτες μεταξύ των Ελλήνων.
Ελπίζει κανείς οι Έλληνες αρχαιολόγοι να μην επιτρέψουν και να μην πάρουν την ιστορική ευθύνη για τέτοιο έγκλημα. Ελπίζω, αν και αμφιβάλλω, να έχει απομείνει ακόμα και κανένας αριστερός στον ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις του κόσμου. Ελπίζω ότι κάποιο φιλότιμο μπορεί να διαθέτουν και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, η Ακαδημία Αθηνών, οι χιλιάδες καθηγητές Πανεπιστημίων που περιφέρουν τους τίτλους τους, να κάνουν και να πουν όλοι αυτοί κάτι. Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνοι.
Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους που είναι εντελώς απαράδεκτη η εκποίηση του χώρου των Θερμοπυλών, εν όλω ή εν μέρει. Οποιοσδήποτε ελεύθερος και αξιοπρεπής άνθρωπος, οποιασδήποτε εθνικότητας, όχι μόνο Έλληνας, το νοιώθει και το καταλαβαίνει, τα επιχειρήματα περιττεύουν.
Αν είμαστε, και πολλοί δυστυχώς είναι, έτοιμοι στην Ελλάδα να πουλήσουμε τη μάνα μας και τον πατέρα μας, τότε θα έρθει αναπόφευκτα στο τέλος και η δική μας μοίρα, όπως προσφάτως απεδείχθη.
Τα μνημεία και τα σύμβολα έχουν μεγάλη σημασία, γιατί αυτά συγκροτούν τους ανθρώπους, τις κοινωνίες τα έθνη, συναισθηματικά, ηθικά και διανοητικά. Οι Εξουσίες και οι Αυτοκρατορίες το ξέρουν αυτό και γι’ αυτό τους αποδίδουν κι εκείνες πολύ μεγάλη σημασία.
Η μάχη των Θερμοπυλών δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο επεισόδιο της ελληνικής ιστορίας. Είναι και το παγκόσμιο, διαχρονικό σύμβολο του αγώνα των ελεύθερων Ανθρώπων όπου Γης εναντίον του αυτοκρατορικού Ολοκληρωτισμού κάθε εποχής. Είναι το σύμβολο του ‘Όχι που συγκροτεί τον Άνθρωπο.
Γι’ αυτό ίσως μισούν τις Θερμοπύλες και τα άλλα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού, γι’ αυτό θέλουν να τις αποκτήσουν, να τις εκπορνεύσουν, να τις επιδεικνύουν ως τρόπαιο της νίκης τους επί του Ανθρώπου, οι εκπρόσωποι του σύγχρονου αυτοκρατορικού Ολοκληρωτισμού, των μεγάλων διεθνών τραπεζών δηλαδή.
Αυτή είναι και η μυστική σημασία του «ελληνικού πειράματος», που, εκτός από οικονομικό και γεωπολιτικό, είναι και ένα «ιδεολογικό» πείραμα, αποβλέπει στην καταστροφή ή/και υποδούλωση του λαού που, πρώτος στην ιστορία της Ανθρωπότητας, έγραψε την λέξη Ελευθερία στη γλώσσα του.
Λεωνίδες υπάρχουν και στις μέρες μας, μόνο που είναι αδύνατο να τους βρούμε στα υψηλά δώματα της κοινωνίας, όπως συνέβη στην Αρχαία Ελλάδα, πρέπει να κατέβουμε μέχρι και τα έγκατά της και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα τους συναντήσουμε σήμερα. (δες το άρθρο μας )
Οι Αυτοκρατορίες και τα Σύμβολα
Τα σύμβολα ενδιαφέρουν πολύ τις Αυτοκρατορίες. Θυμάμαι τον περασμένο Μάη, έτυχε να βρεθώ στην Απαγορευμένη Πόλη, στα ανάκτορα των αυτοκρατόρων της Κίνας, ακούγοντας τη φωνή της ξεναγού να εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο ανάμεσα στα κτίρια. Τους καταπληκτικούς τους Κήπους τους έχτισαν πίσω, σε άλλο σημείο οι Αυτοκράτορες. Γιατί δεν έπρεπε τίποτα να υψώνεται πάνω από το σύμβολο της αυτοκρατορικής εξουσίας.
Είναι για τον ίδιο ακριβώς λόγο, νομίζω, που η σύγχρονη Αυτοκρατορία του Χρηματοπιστωτικού Ολοκληρωτισμού, αυτή που επιδιώκει να καταστρέψει τους ‘Ελληνες και να υποτάξει όλη την ανθρωπότητα, θέλει να χτίσει ουρανοξύστες, να υψώνονται πάνω από την Ακρόπολη και να την επισκιάζουν, στην ιερή Γη της Αττικής, λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού και των αγώνων του ανθρώπου για την ελευθερία του, μνημείο παγκόσμιας και μοναδικής αισθητικής, κλιματολογικής και ιστορικής αξίας.
Για τον ίδιο λόγο η κακόφημη Blackrock θέλει να κάνει την Ακαδημία του Πλάτωνα, ένα από τα δύο σπουδαιότερα πνευματικά ιδρύματα της Αρχαίας Αθήνας, παράρτημα και αξιοθέατο ενός υπερμεγέθους εμπορικού κέντρου, Mall, που θα χτίσει στην περιοχή.
Ένας πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας λέγεται ότι έχει πει πως πρέπει να διασκορπίσουμε τους ‘Ελληνες και να τους κάνουμε μικρόψυχους σαν τους λαούς του Ινδουστάν. Η Βρετανία κυβέρνησε δύο αιώνες όλο τον κόσμο, κι επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, εξακολουθεί να διέπεται από τη διαρκή επιθυμία να υπαγορεύει στα αφεντικά του κόσμου την πολιτική τους. Ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στην αυτοκρατορία της όσο διήρκεσε (αυτό γινόταν, μούπε μια μέρα ένας φίλος από μια πρώην αποικία της, γιατί ο Θεός δεν είχε καμιά εμπιστοσύνη στους Εγγλέζους και ήθελε να μπορεί διαρκώς να βλέπει τι κάνουν!). Για αυτούς τους λόγους πάντως είναι που τείνω να ενδιαφέρομαι περισσότερο για όσα λένε και κυρίως πράττουν οι Αυτοκράτορες, παρά για όσα ακούω εγχωρίως από τους ανθυποϋπηρέτες τους.
Ας ελπίσουμε να σταματήσει το νέο ανοσιούργημα
ΥΓ. Κάθε φορά που είναι να γίνει ένα έγκλημα γίνεται επίκληση της ανάπτυξης. Εξηγήσαμε σε ένα προηγούμενο άρθρο μας γιατί όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ανάπτυξη και στρέφονται εναντίον της, όπως και πως μπορεί όντως να αξιοποιηθεί οικονομικά, προς όφελος και με σεβασμό του ελληνικού λαού, ο ασύγκριτος πλούτος του σε μνημεία και φυσικό περιβάλλον. ‘Αλλωστε οι πωλήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, σε συνθήκες κανονικής εξυπηρέτησης «εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους» και των νομικών δεσμεύσεων που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις μας συνιστά καθαρή λεηλασία της Ελλάδας.
Βλέπε επίσης σχετικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου