Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Capital Economics: Τα καλύτερα για την Ελλάδα έχουν περάσει


H συνεχιζόμενη δημοσιονομική πρόοδος που καταγράφεται στην Ελλάδα, θα επιτρέψει την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης αυτό το έτος, ωστόσο, δεδομένης της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία, η ανάπτυξη θα είναι αδύναμη και όχι αρκετή για να ξεπεράσει το "βουνό" του χρέους, προειδοποιεί η Capital Economics σε νέο της report.
ω
Η μέτρια οικονομική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε κατά το 2017, οδηγήθηκε σε σχεδόν πλήρη παύση το τέταρτο τρίμηνο και σε πτώση του οικονομικού κλίματος στην αρχή του έτους, όπως σημειώνει η Capital Economicsγεγονός που υποδηλώνει ότι "τα καλύτερα ίσως βρίσκονται πίσω μας" σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Οπως εκτιμά, η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,5% φέτος αλλά και το 2019, ενώ το 2020 θα επιβραδυνθεί στο 1%.

Η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίστηκε και οδήγησε σε ισχυρά οικονομικά στοιχεία στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, με την κυβέρνηση να αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα αγγίξει το 3,8% του ΑΕΠ το 2018 (πάνω από τον στόχο του 3,5%). Αυτή η πρόοδος έχει εξασφαλίσει τη συνέχιση των εκταμιεύσεων των δόσεων του προγράμματος και πρόσφατα επέτρεψε στην Ελλάδα να εκδώσει 7ετή ομόλογα με απόδοση 3,5%, σημειώνει η Capital Economics.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, τα βασικά οικονομικά μεγέθη παραμένουν πολύ αδύναμα.Η λιτότητα έχει ωθήσει ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών σε αρνητικά επίπεδα (στο -8,4% πέρυσι). Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει πολύ υποτονική και οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των δαπανών.
Όπως σημειώνεται, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει μειωθεί δραματικά, αυτό έχει αντικατοπτριστεί στην πτώση των εισαγωγών λόγω της κυκλικής αδυναμίας της οικονομίας. Δεδομένου ότι η αδύναμη παραγωγικότητα έχει εμποδίσει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μειωθεί περαιτέρω, η βελτίωση που είχε παρατηρηθεί στην ανταγωνιστικότητα έχει σταματήσει, κάτι που αποτελεί κακό οιωνό για τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς περαιτέρω επίσημα δάνεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο θα παραμείνει κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών, ενώ η συνεχιζόμενη λιτότητα θα εμποδίσει την οικονομία να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη. Όπως εκτιμά, χωρίς σημαντική διαγραφή του χρέους, μία άτακτη χρεοκοπία θα παραμείνει μία απειλή για το μέλλον.
Ελευθερία Κούρταλη


Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου