Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η επανάσταση της αξιοπρέπειας και η ανάλωση κεφαλαίου

taxheaven


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Ι. Πρόλογος
Πέρασε κιόλας το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου και είμαι για μία ακόμη φορά εδώ προκειμένου να σχολιάσω τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας που ήδη στριμώχτηκε —όπως άλλωστε και οι προηγούμενεςš— στο συρτάρι του πρόσφατου παρελθόντος. Συχνά αναλογίζομαι ότι στο μοναχικό ταξίδι της σύνταξης του σχολίου της Δευτέρας έχω συνοδοιπόρους τις σκέψεις, τα βιώματα, τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα ή τα όνειρά μου και ενδεχομένως αυτή η έκθεσή τους σε δημόσια θέα να φαντάζει σε πολλούς ανούσια, βαρετή ή απλά αδιάφορη. Όμως, δεν έχω κάποιο παράπονο αφού γνωρίζω εκ των προτέρων πολύ καλά ότι αυτή είναι η «μοίρα» της ιδιαίτερης, αλλά συνάμα ανεπιτήδευτης επαφής μεταξύ του σχολιαστή και των αναγνωστών του κειμένου. Το ζητούμενο για μένα είναι ο σχολιασμός αφενός, να ενημερώνει εν συντομία, αφετέρου, να προβληματίζει και ενίοτε να χαλαρώνει. Ο συνδυασμός όλων αυτών καθώς και οι σωστές αναλογίες δεν πετυχαίνουν πάντα, όμως αυτός είναι ο στόχος μου.  
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι πίσω στο χρόνο, όσο πιο συνοπτικά γίνεται γιατί ο χρόνος κυλά...
«Τα ουσιώδη γεννιούνται, προκύπτουν εκεί που δεν τα περιμένεις. Κάποιες αλλαγές δεν προετοιμάζονται γεννιούνται»  -  Χρήστος Γιανναράς

 
ΙΙ.  Το briefing της ημέρας
Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων.


ΙΙΙ. Σημαντικά θέματα - Πολυνομοσχέδιο
Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το πολυνομοσχέδιο. Άλλο ένα πολυνομοσχέδιο με επαχθείς όρους μπήκε στη ζωή μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (σ.σ. ενδιαφέρον έχει και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο). Η επιστημονική ομάδα του κόμβου, πρώτη όπως πάντα προχώρησε στην άμεση κωδικοποίηση όλων των νόμων που τροποποιήθηκαν (Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4472/2017 (πολυνομοσχέδιο) - Άμεση επιστημονική κωδικοποίηση σε όλες τις διατάξεις που τροποποιούνται).
Ποια αγαθά επιστρέφουν στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. από 1.7.2017 (προσέξτε ειδικά τις νέες αλλαγές γιατί θα έχουν εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2017).
 Παρελθόν η μείωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες (από 1.1.2017 η εν λόγω αλλαγή. Άραγε τώρα θα είναι διακοσμητικά τα pos στους γιατρούς ή όχι; Επίσης, είναι σημαντική η επιβάρυνση που θα έχουν και όλοι οι συνάνθρωποί μας που δαπανούν πολλά χρήματα το χρόνο σε φάρμακα, για να μην αναφερθώ στις δαπάνες τοκετού, κ.λπ. Λυπάμαι πολύ, μόνο αυτό θα γράψω).
Για να δείτε και να διαβάσετε τα πάντα γύρω από το νέο πολυνομοσχέδιο μπορείτε να επιλέξετε τη σχετική "ετικέτα" του κόμβου Πολυνομοσχέδιο Μαΐου 2017
«Δεν λείπουν οι ιδιοφυείς άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά αποκεφαλίζονται όταν πρέπει να προκριθούν οι κομματικοί» - Χρήστος Γιανναράς

ΙV. Χρηστικά θέματα σχετικά με τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων: Μερικές σημαντικές επισημάνσεις για την ανάλωση κεφαλαίου
Η ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (Ε1) όπως είναι γνωστό σε μας τους φοροτεχνικούς δεν είναι εύκολη υπόθεση λόγω των συνεχόμενων αλλαγών στην κείμενη νομοθεσία. Κάθε χρόνο υπάρχουν τροποποιήσεις, αλλαγές, κ.λπ. με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο το έργο μας. Σε κάθε σχόλιο —με αφετηρία το προηγούμενο— θα προσπαθώ να αναδεικνύω κάποιο θέμα που πρέπει να προσέξουν οι συνάδελφοι. Σήμερα θα αναφερθώ σε μερικά βασικά σημεία που αφορούν στην ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών.
Οι διατάξεις περί ανάλωσης κεφαλαίου του ν. 4172/2013, δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις διατάξεις που ίσχυαν με τον ν. 2238/1994. Από την 1/1/2014 και μετά, ισχύουν τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34 του ν. 4172/2013 όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί με την ΠΟΛ 1076/26.3.2015. Συγκεκριμένα οι διατάξεις περί ανάλωσης κεφαλαίου αναφέρονται στην περίπτ. ζ', της § 2 του άρθρου 34 του ν. 4172/2013, ερμηνεύθηκαν με την ΠΟΛ 1076/26.3.2015 και δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις διατάξεις που ίσχυαν με τον ν. 2238/1994 (σχετ. 1144110/ΔΕΑΦ Α'/ΕΞ 2015/5.11.2015).

Τα έτη προς επίκληση πρέπει να είναι συνεχόμενα μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Τα έτη προς επίκληση πρέπει να είναι συνεχόμενα μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα όλων των ετών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη (βλ. ΠΟΛ 1076/26.3.2015 και σχετ. 1144110/ΔΕΑΦ Α'/ΕΞ 2015/5.11.2015).

Δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των δαπανών με ανάλωση κεφαλαίου. Απαιτούνται όμως τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων και τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Για την κάλυψη της διαφοράς μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών. Ο φορολογούμενος όμως πρέπει να προσκομίσει και τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων και όχι μόνο τα εκκαθαριστικά σημειώματα προκειμένου να υπολογιστεί σωστά το κεφάλαιο προηγούμενων ετών. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για φορολογικά έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής αποτελούν πλήρη απόδειξη για τα αναγραφόμενα σε αυτά ποσά χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση λοιπών δικαιολογητικών. Τα δεδομένα φορολογικών δηλώσεων που δεν αναγράφονται στο εκκαθαριστικό λαμβάνονται υπ' όψη μόνο μετά από διασταύρωση (βλ. ΠΟΛ. 1076/26.3.2015).

Αν ο φορολογούμενος δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης τότε δεν υπάρχει κεφάλαιο προς επίκληση για το έτος αυτό. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος για κάποιο έτος δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων, τότε δεν υπάρχει κεφάλαιο προς επίκληση για το έτος αυτό και λαμβάνεται ως μηδενικό (βλ. σχετ. 1144110/ΔΕΑΦ Α'/ΕΞ 2015/5.11.2015).

Εισοδήματα παραγεγραμμένων ετών, τα οποία δηλώνονται στο επόμενο μη παραγεγραμμένο έτος, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά το σχηματισμό ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Επιτρέπεται η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης (συμπληρώνοντας συγκεντρωτικά εισόδημα προηγούμενων ετών που δεν υπήρχε υποχρέωση να δηλωθεί όταν αποκτήθηκε, πχ. μερίσματα, πώληση μετοχών, τόκοι κλπ ή ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα αλλά καλύπτουν τεκμήρια, όπως πχ. εκποίηση περιουσιακών στοιχείων), χωρίς την επιβολή κυρώσεων, στο αμέσως επόμενο μη παραγεγραμμένο έτος, δεδομένου ότι με την παράλειψη αυτή δεν παραβιάζεται κάποια φορολογική διάταξη.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι, εισοδήματα παλαιότερων ετών, που αποκτήθηκαν πριν από την επιβολή της εισφοράς και δεν ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν, δύνανται να δηλώνονται εκπρόθεσμα στο πρώτο μη παραγεγραμμένο έτος, που έως 31.12.2016 είναι η χρήση 2010 (οικονομικό 2011), στου οποίου τα εισοδήματα άρχισε να επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η δυνατότητα αυτή έχει δοθεί, διότι κάποια εισοδήματα που δεν είχαν υποχρέωση να δηλωθούν και συνεπώς δεν καθιστούν παράβαση για τον φορολογούμενο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ληφθούν υπόψη κατά το σχηματισμό κεφαλαίων προηγούμενων ετών.
Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω συνάγεται ότι, δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν πριν από την 2010 (οικονομικό 2011), ακόμη κι αν δηλωθούν εκ των υστέρων σε έτος του οποίου τα εισοδήματα υπόκεινται σε εισφορά, διότι το γεγονός αυτό είναι διαδικαστικό και δεν καθιστά τα εισοδήματα αυτά εισοδήματα του οικονομικού έτους 2011. Κατ' ανάλογη εφαρμογή, τα παραπάνω ισχύουν και για τις άλλες εισφορές που επιβλήθηκαν, δηλαδή την έκτακτη εφάπαξ εισφορά στα εισοδήματα άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ του ν. 3833/2010 και της εισφοράς στα εισοδήματα πάνω από εξήντα χιλιάδες ευρώ (60.000) του ν. 3758/2009.

Κατά την ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών θα αφαιρούνται οι απαλλασσόμενες τεκμαρτές δαπάνες για κύρια κατοικία επιφάνειας άνω των 200 τ.μ., δευτερευουσών κατοικιών επιφάνειας άνω των 150 τ.μ. και σκάφους αναψυχής μήκους μέχρι 10 μέτρα.
Είχε κριθεί με το 1159239/Δ12/ΕΞ 2010/25.11.2010 έγγραφο, πως σε ό,τι αφορά στις δαπάνες διαβίωσης κύριων και δευτερευουσών κατοικιών, κατά την ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών αφαιρούνται μόνο αυτές που προκύπτουν από κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. και δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 150 τ.μ. Αντίθετα, προκειμένου για απαλλασσόμενες δαπάνες διαβίωσης σκάφους αναψυχής μέχρι 10 μέτρα, αυτές θα αφαιρούνται κατά τον σχηματισμό κεφαλαίου προηγουμένων ετών (με εξαίρεση τις χρήσεις 2008 και 2009 βλέπε παρακάτω), δεδομένου ότι προβλέπεται δαπάνη διαβίωσης για τα σκάφη αναψυχής.

Οι χρήσεις 2008 και 2009 αποτελούν την μοναδική εξαίρεση και συνεπώς κατά τις χρήσεις αυτές στον σχηματισμό κεφαλαίου προηγουμένων ετών οι δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα αφαιρούνται μόνο εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις περί εφαρμογής του τεκμηρίου.

Λογιστικές διαφορές κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου προηγουμένων ετών. Αν ελεγχθούν προηγούμενες χρήσεις από τις οποίες προκύψουν λογιστικές διαφορές (και επιβληθεί ο οικείος φόρος για τα εισοδήματα αυτά) και σε μεταγενέστερη από τον έλεγχο χρήση προκύψει δαπάνη, είχε κριθεί με το 1011722/ΕΞ 2010/Δ12/28.1.2010 έγγραφο του υπ. Οικονομικών, ότι τα εν λόγω εισοδήματα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη της διαφοράς αυτής ως κεφάλαιο προηγούμενων ετών.
Σημείωση: Σχετικά με την περαίωση του ν. 3259/2004, και το ερώτημα αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προσαύξηση των λογιστικών διαφορών που προέκυψε από τη διαδικασία της περαίωσης και για την οποία κατεβλήθη το αντίστοιχο ποσό φόρου, ως αναλωθέν κεφάλαιο για κάλυψη δαπάνης μεταγενέστερης χρήσης, η απάντηση είναι καταφατική, δεδομένου ότι με τον ν. 3259/2004 περαιώθηκαν υποθέσεις από τις οποίες προέκυψαν, είχε κριθεί με το 1007027/83/Α0012/23 Μαρτίου 2009 έγγραφο, ότι οι παραπάνω λογιστικές διαφορές για τις οποίες υποβλήθηκε ο προβλεπόμενος από το νόμο της περαίωσης φόρος.

Ανάλωση κεφαλαίου συζύγων, κ.λπ. Ο σύζυγος μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών αλλά το κεφάλαιο που επικαλείται μπορεί να προέρχεται μόνο από τα δικά του εισοδήματα πριν την έναρξη της έγγαμης συμβίωσης και από το οικογενειακό εισόδημα κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης.
Προσοχή: Σε περιπτώσεις που το εισόδημα του ενός συζύγου δεν αρκεί για να καλύψει τυχόν τεκμήριο των άρθρων 16 και 17 του ν. 2238/1994 ή των άρθρων 31 και 32 του ν. 4172/2013, τότε αυτό αρχικά καλύπτεται από το οικογενειακό εισόδημα (δηλαδή από το εισόδημα και του άλλου συζύγου). Στην περίπτωση αυτή όμως η κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης είναι ανεξάρτητη από την τυχόν αναζήτηση της προέλευσης των χρημάτων από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. κατά την εφαρμογή της φορολογίας κεφαλαίου (άτυπη δωρεά, κ.λπ.). Να σημειώσουμε όμως ότι το βάρος της απόδειξης για τον χαρακτηρισμό της ανωτέρω περίπτωσης ως άτυπης δωρεάς μεταξύ συζύγων, το φέρει αποκλειστικώς η φορολογική αρχή.

Σημείωση: Στην περίπτωση υποβολής δήλωσης λόγω θανάτου συζύγου, μπορεί να επικαλεσθεί ο σύζυγος εισοδήματα από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου αλλά, μόνο από τις κοινές τους δηλώσεις (βλ. σχετ. εγγ. υπ. Οικ. 100180711/8-1-2003: «[…] Στην περίπτωση υποβολής δήλωσης συζύγου που βρίσκεται σε χηρεία, μπορούν να επικαλεσθούν εισοδήματα, από δηλωθέντα εισοδήματα που προκύπτουν από τις κοινές δηλώσεις με τον άλλο σύζυγο και φυσικά, εφόσον δεν έχει γίνει χρήση τους […]»). Επίσης, είχε κριθεί με το 1039362/Δ12/ΕΞ 2011/8.3.2011 έγγραφο του υπ. Οικ., ότι οι σύζυγοι που υποβάλλουν χωριστά δήλωση φόρου εισοδήματος λόγω διάστασης μπορούν να επικαλεστούν κεφάλαια προηγούμενων ετών για κάλυψη δαπάνης τους το οποίο θα προέρχεται μόνο από τα δικά τους εισοδήματα και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που προέκυπτε κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης.

 
V. Αρθρογραφία, μελέτες, κ.λπ.
Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν (επικαιροποιημένα) στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:
Εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα των κατοίκων εξωτερικού (άρθρο του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία του Φίλιππου Ζήρα)
Φορολογία αγροτών - Ορισμένα «φλέγοντα» ζητήματα (άρθρο του Κώστα Νιφορόπουλου και του Γιώργου Παπαδημητρίου)
Ο «αχρείαστος» «Πίνακας Κ» και η «περιπέτεια» της τοποθέτησης των «Λογιστικών αναμορφώσεων» στα φορολογικά έντυπα (άρθρο του Κώστα Νιφορόπουλου). Δείτε επίσης για το ίδιο θέμα του δυσώνυμου πλέον πίνακα "Κ" και το πολύ εύχρηστο αρχείο των συναδέλφων της Ρόδου (Αναλυτικός εύχρηστος πίνακας (αρχείο) λογιστικών-φορολογικών διαφορών από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου).
Προσοχή: Δείτε και την ΚΥΑ που σχετίζεται με την υποχρεωτική καταβολή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών (Υποχρεωτική από 1.6.2017 η καταβολή των αποδοχών από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού). Να τονίσω ότι για την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στην παρ. 10 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016  [ 10. Από 1.7.2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ].
Βέβαια, να σημειώσω ότι αφενός μεν, καθυστέρησε ένα χρόνο η έκδοση της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α., αφετέρου δε, αναφέρεται μόνο στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα που αφορούν στην άμεση εξόφληση φ.μ.υ. και ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζικού λογαριασμού των εργοδοτών, μάλλον μεταφέρονται για τις ελληνικές καλένδες!
(Upd) Η εκτύπωση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2016 (άρθρο της Ειρήνης Λιαπάτη που επικαιροποιείται διαρκώς με τις νέες αλλαγές).


 
«Η αξιοπρέπεια σήμερα βρίσκεται σε ανυπαρξία. Δεν μας σέβονται ούτε στα στοιχειώδη βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μιλούν άνθρωποι οι οποίοι είναι οι κυρίως ένοχοι για αυτήν την καταστροφή και δεν αισθάνονται την ανάγκη να πουν ένα συγνώμη ή να κλείσουν το στόμα και να αποσυρθούν από τον δημόσιο βίο. Θεωρούνται κεφάλαιο για τον πολιτικό βίο άνθρωποι οι οποίοι υπέγραψαν τον υπερδανεισμό της χώρας ξέροντας ότι ένα τέτοιο δάνειο αυτή η χώρα δε μπορεί ποτέ να το πληρώσει. Και σήμερα όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά μας κουνάνε και το δάχτυλο». -  Χρήστος Γιανναράς

VI. Τα νέα του Σ.ΛΟ.Τ.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 147 ΕΞ 20.1.2017 Συναλλαγές και στοιχεία σε ξένο νόμισμα

 
VII. Λοιπές ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.
Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση από τον Ε.Φ.Κ.Α. [ασφαλισμένοι που προέρχονται από τους εντασσόμενους φορείς π. ΟΑΕΕ, π. ΟΓΑ και π. ΤΣΜΕΔΕ μπορούν να τις εκδώσουν από την επιλογή "Βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση", καθώς και από τις ιστοσελίδες των προϋφιστάμενων φορέων] .

«Δεν έχουμε έναν άνθρωπο να μιλήσει με άλλη γλώσσα σ αυτόν τον λαό» - Χρήστος Γιανναράς

VIII. Βιβλιοπαρουσίαση
Α) Για θέματα της εργασίας μας
Φορολογικός και Λογιστικός Σύμβουλος του Αγρότη (Κώστας Νιφορόπουλος & Γιώργος Παπαδημητρίου)
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡIΑ (Γ. Χριστόπουλος)

Β) Για θέματα εκτός εργασίας


(Λίγα λόγια για το βιβλίο από τον συγγραφέα) Η αξιοπρέπεια: ένα σιωπηρό, άκρως διακριτικό, χωρίς οργανική δομή και διακηρύξεις, χωρίς ηγεσία, λαϊκό κίνημα. Θεωρητική ραχοκοκαλιά και άξονας συνοχής του «κινήματος», η Γενιά του ’30: οι Δοκιμές του Σεφέρη, τα πεζά του Ελύτη, ο Θεοτοκάς, ο Πικιώνης, ο Τσαρούχης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο Εγγονόπουλος, ο Γκάτσος, ο Μάνος Χατζηδάκις. Άλλη υποδομή της ελληνικής αξιοπρέπειας δεν διαθέτουμε. Η Γενιά του ’30 έδειξε ότι, για το ριζικά αποτυχημένο, θλιβερό και κωμικό μεταπρατικό μας κρατίδιο, εκσυγχρονισμός σημαίνει εξελληνισμός. Ενεργό μετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εγγυάται ο ελληνοκεντρισμός, όχι ο πιθηκισμός και η ξιπασιά.

IΧ. Πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων - Λύση για εκατοντάδες συναδέλφους

Δόθηκε λύση μετά από αρκετό καιρό και αφού είχε αναδειχθεί και από τον κόμβο το μείζον αυτό θέμα που απασχολούσε εκατοντάδες συναδέλφους. Διαβάστε τη σχετική ανάλυση της επιστημονικής ομάδας του κόμβου (δείτε εδώ).

Χ. Χρηστικές επισημάνσεις


ΧΙ. Επίλογος
Ο σημερινός επίλογος δεν έχει πολλές λέξεις, ούτε περιττά ψιμύθια. Έχει μονάχα δυο φωτογραφίες. Η ιστορία, οι θυσίες και οι αγώνες υπάρχουν μέσα μας, έχουν περάσει στο dna μας, άλλωστε ηχούν ακόμη στα αυτιά μας τα λόγια των παππούδων και δεν πρέπει ποτέ να χαθούν όλα μέσα στο ποτάμι της λήθης. Γιατί αν χαθούν αυτά θα χαθούμε κι εμείς μαζί...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου