Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Mαύρα σενάρια για το PSI, made in London


  Σύμφωνα με πληροφορίες εκ Λονδίνου, την Παρασκεύη ενεργοποιούνται CACs και CDS και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα ρήξουν την Ελλάδα στην κατηγορία του default
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,το PSI δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εθελοντικά, αν και η συμμετοχή θα ξεπεράσει το εύθραυστο όριο του 66,6% (μικρότερο ποσοστό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να υποστούν απώλειες) και θα ενεργοποιηθούν τα CACs. Με λίγα λόγια την Παρασκευή 9 Μαρτίου θα κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν οι πληρωμές των CDS. Αυτή είναι η εικόνα την οποία έχει μέχρι στιγμής το City του Λονδίνου σύμφωνα με «αρκετά καλές» πληροφορίες που συγκέντρωσε, λιγότερο από 40 ώρες πριν την λήξη του deadline για την προσφορά της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.
Εφ' όσον έχει αποκλισθεί επίσημα από την ελληνική πλευρά, η οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας για συμμετοχή στο PSI, έστω και αν πληροφορίες του IFR χθες ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να δοθεί παράταση της προθεσμίας από την Πέμπτη για να την ερχόμενη Τετάρτη - κάτι το οποίο έχει περιθώριο να το κάνει έως και σήμερα στις 5 το απόγευμα, δεν υπάρχει περίπτωση την Παρασκευή να μην κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα με τον φάκελλο του ελληνικού swap, η συμμετοχή κάτω του 75% σημαίνει άμεση εκκίνηση των ρήτρων συλλογικής δράσης έτσι ώστε να αναγκαστούν αυτοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI, να το κάνουν.

Η ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει την ISDA στην ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ενεργοποιήση της πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου.

Αν και την περασμένη Πέμπτη η ISDA δήλωσε ότι το ελληνικό swap δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε αυτήν την απόφασή της μετά την λήξη της προθεσμίας του PSI, όταν δηλαδή θα ανακοινωθεί επίσημα και η τελική συμμετοχή. Οπως δείχνουν τα πράγματα, η εξέλιξη γύρω από το ελληνικό deal θα αποτελέσει αθέτηση της συμφωνίας, οπότε και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα CDS.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CACs, θα κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς default.

Όπως τονίζει το λονδρέζικο think-tank Open Europe και ο οικονομολόγος του Raoul Ruparel, η Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο - αν όχι απίθανο - να μπορέσει να πετύχει εθελοντική μείωση του χρέους της, και οι οίκοι αξιολόγησης σίγουρα θα το δουν αυτό ως «αθέτηση του συμβολαίου» και θα τοποθετήσουν την ταμπέλα του default. Αυτό θα βάλει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά και την παγκόσμια πλέον κρίση, σε μία νεά πολύ επικίνδυνη τροπή.

www.reporter.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου