Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Δεν συνίσταται πιστωτικό γεγονός, αποφάνθηκε η ISDA

reporter.gr


 Έγινε γνωστό ότι δεν συνίσταται πιστωτικό γεγονός από την ενεργοποίηση των CACs.
Δεν υπήρξε πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα αποφάνθηκε η ISDA, που σημαίνει ότι δεν ενεργοποιούνταιτα CDS. Η απόφαση αφορά, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, και τα δύο ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη διεθνή ένωση. Η απόφαση δε, ήταν ομόφωνη για την μη ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος στη χώρα μας. Η αρμόδια επιτροπή της ISDA τονίζει ότι το PSI βρίσκεται σε εξέλιξη, ίσως να υποβληθούν και νέα ερωτήματα.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «Όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα: Την συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ. ευρώ σε ρευστό) και την ρήτρα ΑΕΠ», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως πρόκειται για «μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά» και δήλωσε βέβαιος «πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου».

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η συμμετοχή στο PSI δεν αναμένεται να αγγίξει τα υψηλά επίπεδα που επιθυμούνται, κι έτσι θα ενεργοποιηθούν τα CACs. Αυτό θα καταλήξει πιθανότατατα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά αυτό θα πρέπει να ειδωθεί στα πλαίσια μίας συμφωνίας η οποία πλέον υπάρχει για να προστατευθούν οι Ελληνικές τράπεζες έναντι των συνεπειών ενός τέτοιου γεγονότος. Αυτό θα διατηρήσει την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και έτσι θα περιορίσει την δυναμική του σοκ στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον οίκο λοιπόν, το πιστωτικό αυτό γεγονός θα είναι διαχειρίσιμο και η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα.

Σύμφωνα με την HSBC, oι μεγάλες τράπεζες έχουν αγοράσει τα ελληνικά CDS από μικρότερες τράπεζες και τα έχουν πουλήσει ως προστασία σε hedge funds. Η αδυναμία πληρωμής κουπονιού ή κεφαλαίου μετά την περίοδο χάριτος, η πιθανότητα κύρηξης μορατόριουμ και η αναδιάρθρωση, αποτελούν τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση της πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου. Η ψήφιση των CACs από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει βέβαια ότι η εφαρμογή τους δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, αλλά η ενδεχόμενη χρήση τους θα το κάνει. Ωστόσο, ο οίκςο σημειλώνει ότι αναμένεται να υπάρξει πιστωτικό γεγονός μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανταλλαγής χρέους, από τη στιγμή που θα ζητηθεί από τους ομολογιούχους να ψηφίσουν για αλλαγές που θα επιβάλλονται και σε όσους δεν συμμετάσχουν μέσω των CACs.

ΗGoldman Sachs υπογραμμίζει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενεργοποίησης των CDS. Οι υψηλότερες απώλειες που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας, που αφορούν την ενεργοποίηση των CACs και των CDS, αποτελούν πηγές βραχυπρόθεσμα έντονης μεταβλητότητας. Πάντως, εάν η εθελοντική συμμετοχή είναια ξκρε΄τ αυψηλή μπορεί να είναι αρκετή για να γίνει η συναλλαγή χωρίς τα CACs, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν οι εταίροι της Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου