Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Kapoor: Τα χαμόγελα δεν θα κρατήσουν για πολύ

Από την euro2day


Η ευφορία για τα αποτελέσματα της τελευταίας ευρωπαϊκής Συνόδου είναι αδικαιολόγητη και εξαιρετικά πρώιμη, εκτιμά ο Sony Kapoor της Redefine, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα πολύ πιο σύντομα από ότι περιμένουν.

Ο κ. Kapoor σημειώνει ότι το "καταπραϋντικό" των νέων φθηνών τριετών δανείων της ΕΚΤ δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα.

Η αρτηριοσκληρωτική κατάσταση της βρετανικής οικονομίας μετά τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις ποσοτικής χαλάρωσης της BOE, αποδεικνύει πως η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν επαρκεί για την τόνωση της ανάπτυξης.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες σπαταλούν πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, η μονοδιάστατη πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει, στραγγαλίζει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η Ολλανδία και η Ισπανία δεν μπορούν να ελέγξουν τα ελλείμματα τους, η ύφεση επεκτείνεται σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη και τα έσοδα από φόρους καταρρέουν.

Tι προτείνει για αντιμετώπιση της κρίσης

Ο κ. Kapoor θεωρεί ότι η ύφεση έχει φτάσει ήδη στον πυρήνα της ευρωζώνης και για αυτό το λόγο είναι εντελώς ανώφελη η επικέντρωση στο τείχος προστασίας για την αναχαίτιση της μετάστασης.

"Τα κεφάλαια του EFSF πρέπει να ξοδευτούν τώρα" υπογραμμίζει ο κ. Kapoor, λέγοντας ότι είναι καλύτερο να τοποθετηθούν για τον διπλασιασμό των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η κίνηση αυτή θα έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, το οποίο είναι το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

"Ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάπτυξης για την Ε.Ε χρειάζεται στοιχεία από την πίεση της Μ. Βρετανίας για απελευθέρωση των υπηρεσιών, το γαλλογερμανικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την διανομή των αχρησιμοποίητων εγγυήσεων του EFSF για τον διπλασιασμό του οπλοστασίου της ΕΤΕπ" υπογραμμίζει ο κ. Kapoor. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου