Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Διεθνές Εμπόριο και Υπερπόντιος Ναυτιλία


του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Η προβλεπομένη από τον «Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» (ΠΟΕ) επιβράδυνση των εμπορικών συναλλαγών στον πλανήτη εφέτος σημαίνει περαιτέρω κάμψη της ναυτιλιακής δραστηριότητος και συνεπώς συμπίεση κερδών επί της Ελληνικής υπερποντίου ναυτιλίας 

– κάτι που ήδη είναι αισθητό στους εφοπλιστικούς κύκλους της χώρας αν αυτός είναι ο λόγος και όχι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζητήσεως μεταφορικής δυναμικότητος. Σύμφωνα με νέες προγνώσεις του ΠΟΕ, το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθή μεν κατά 2,6% εφέτος, αλλά κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδος έναντι των προηγουμένων εκτιμήσεων.
Ως αίτιον θεωρείται η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, λόγω της εξατμίσεως του δημοσιονομικού κύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, των διενέξεων με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή …Διαίρεση για την επιβολή δασμών στα εμπορεύματα όπου Κινέζοι και Ευρωπαίοι «κλέβουν» (πατέντες) την Αμερικανική παραγωγή και εκμεταλλεύονται την μεγάλη της αγορά, χωρίς εμπορική αμοιβαιότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΠΟΕ στρατηγού Ρομπέρτο Αζεβέντο, εδρεύοντος εις Γενεύη, «η ασθενέστερα ανάπτυξη σε Βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Ασία, λόγω χαμηλοτέρας δημοσιονομικής ώθησης, θα μειώσει το διεθνές εμπόριο κατά μία ποσοστιαία μονάδα».
Αλλά και πέρυσι ο ΠΟΕ προέβλεπε εμπορικό τζίρο αυξημένο 3,9% και δεν ξεπέρασε το 3% που βέβαια δεν είναι και αμελητέος.
Εν τούτοις, τα χρηματιστήρια συνέχισαν εφέτος ν’ ανέρχονται και να μην φοβούνται τις προγνώσεις περί υφέσεως που καλλιεργούν διάφορες Πυθίες ή μήπως είναι επιθυμητές σκέψεις για να προσκομίσουν πολιτικά οφέλη.
Το Μπίτκοϊν λχ, που είναι ένας σημαντικός δείκτης της αγοράς, χτύπησε πάλι ανώτερο επίπεδο προσφάτως παρά την εμπλοκή του ΜΠΡΕΞΙΤ, τα προβλήματα σε Κίνα - Χονγκ Κόνγκ και τους καυγάδες στην Ευρωπαϊκή…Διαίρεση, όπου ο μεσιέ Μακρόν προσθέτει την Γαλλική αλαζονεία στις εμπορικές διενέξεις με τον πρόεδρο Τράμπ.
Νομίζω ότι οι προσωπικές διαφορές των οικουμενικών ηγετών διαμορφώνουν το οικονομικό περιβάλλον παρά οι πραγματικές εμπορικές συνθήκες. Πώς άλλωστε ο ΠΟΕ προβλέπει από τώρα ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου το 2020 αφού ομιλεί περί υφέσεως;
Ο «θείος-Τραμπ» έχει δίκιο όταν λέγει ότι οργανισμοί σαν την Κομμισσιόν (με 45.000 υπαλλήλους) το ΝΑΤΟ (με 35.000) και τον ΟΟΣΑ, με αρκετούς «οικονομολόγους του γραφείου», είναι αποκομμένοι από την πραγματική οικονομία και βγάζουν χρησμούς καταπώς τους βολεύει.
Αν το εμπόριο επιβραδύνεται, τούτο μάλλον οφείλεται στις κυκλικές διακυμάνσεις και στην περιοδική κόπωση, παρά στην οπισθοδρόμηση της παγκοσμίου οικονομίας που έφτασε τα 7,7 δις. κατοίκους εφέτος. Ο πολύς κόσμος θέλει τροφή και ενέργεια κι αμφότερα εξασφαλίζει το εμπόριο και η μεταφορά με τα καράβια. Άρα, παιδιά, μην ακούτε τους οικονομολόγους που ουδέποτε προέβλεψαν τις κρίσεις.


πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου