Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Άρωμα γυναίκας στον SSM

Η θητεία της Νουί λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δυνητικοί διάδοχοι περιλαμβάνουν τον Σάρον Ντόνερι της Ιρλανδίας και την Ελίζα Φερέιρα της Πορτογαλίας.
Από την έντυπη έκδοση 
Της Ειρήνης Σακελλάρη

«Άρωμα» γυναίκας επιθυμούν να επιλέξουν, σύμφωνα με πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους, για τη θέση του επικεφαλής του SSM οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Kάποιοι το αντιμετωπίζουν το θέμα με τη λογική της ποσόστωσης. Άλλοι πάλι θεωρούν πως οι κυρίες είναι ιδανικές για τέτοιες θέσεις, σε τέτοιους οργανισμούς. O έλεγχος και η οργάνωση «σου λέει» ρέουν στο γυναικείο αίμα! (σ.σ. Συχνά μοιάζει ακατανόητο πώς και γιατί δεν υπεισέρχεται και η έμπνευση στον συγκεκριμένο κατάλογο προσόντων. Μια πρώτη εξήγηση αποτελεί πως παρόμοιοι οργανισμοί δεν την χρειάζονται).
Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν -πιθανόν και ατεκμηρίωτα- πως το τιμόνι του SSM «πήγε γάντι» στην Ντανιέλ Νουί. Αυτοί πάντως τυχαίνει να είναι και οι ιθύνοντες, δηλαδή οι υπεύθυνοι και για την επόμενη επιλογή.
Ασχέτως με το αν η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και ασχέτως με το αν τελικώς η άποψη των όσων διεξάγουν τον σχετικό διαγωνισμό για τον επικεφαλής του SSM, ο οποίος έληξε χθες- στο σκέλος κατάθεσης των υποψηφιοτήτων-, το διεθνές πρακτορείο Bloomberg αναφέρει μεταξύ άλλων:

H ΕΚΤ προτιμά να επιλέξει μια γυναίκα, σύμφωνα με τρεις υπαλλήλους της Ευρωζώνης με γνώση του θέματος. Οι άνθρωποι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς η διαδικασία είναι εμπιστευτική έως ότου υπάρξει κάποια short list, η δε εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η θητεία της Νουί λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δυνητικοί διάδοχοι περιλαμβάνουν τον Σάρον Ντόνερι της Ιρλανδίας και την Ελίζα Φερέιρα της Πορτογαλίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα ψηφίσει για τις υποψηφιότητες, έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κυριαρχία των ανδρών στην Κεντρική Τράπεζα. Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο έχει μόνο δύο γυναίκες. Μόνο φέτος η αντιπροεδρία της ΕΚΤ κατέληξε στον Ισπανό Λουίς ντε Γκίντος, ενώ η Ισπανίακαι η Φινλανδία εξέλεξαν άνδρες διοικητές.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Μπενουά Κερέ κάλεσε για «πιο αποφασιστική δράση», όπου ως τέτοια προσδιορίζεται ο διορισμός περισσότερων γυναικών.
Και ενώ η θητεία της αντιπροέδρου του SSM Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ λήγει τον Φεβρουάριο, ο διάδοχός της πρέπει να επιλεγεί μεταξύ των συναδέλφων της του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ - οι οποίοι είναι όλοι άνδρες. Και ενώ έχει τα διαπιστευτήρια να πάρει τη θέση της Νουί, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, εκτός και αν νωρίτερα εγκαταλείψει το Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου