Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ανταλλαγές και λαχανιασμένες επιλογές


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Το αδελφό κόμμα της καγκελαρίου την κατηγορεί για συνδιαλλαγή στο προσφυγικό. Οι Χριστιανοκοινωνιστές τής καταλογίζουν ότι ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που της παρέχει για την προσφυγική της πολική, η Άγκελα Μέρκελ αποδέχτηκε την πρόταση του ενοίκου του Μεγάρου των Ηλυσίων, Εμανουέλ Μακρόν, για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Φίδια ζώνουν το CSU -τοπικές κάλπες τον Οκτώβριο είναι η αιτία- και βλέπει παντού εχθρούς. Το κόμμα που κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα τη Βαυαρία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει πλέον ανταγωνιστές, την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό τρίζει ο συνασπισμός στη Γερμανία. Το CSU ζητά τη συνεδρίαση των ηγεσιών των τριών κυβερνητικών κομμάτων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών συμφωνεί. Μόνο που ο λόγος είναι διαφορετικός. Το SPD με το συνολικό σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών διαφωνεί.

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να κάνει στην καγκελάριο κακό, που μπορεί να φτάσει μέχρι τη διάλυση της ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU και την αποχώρηση από την κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών. Υπάρχει και θέμα πρόωρων εκλογών;
Τι να σας πω, το σίγουρο είναι ότι εκφύονται και σε άλλα πεδία καταγγελίες «συναλλαγών». Χρέος έναντι «Μακεδονικού», κάτι παραπάνω για το χρέος έναντι προσφυγικού και ποιος ξέρει τι άλλο θα συνδεθεί με τι και μέχρι πού η υποψία θα απλωθεί. Κι αν το πρώτο είναι θολό -«ειπώθηκαν και αυτά, αλλά όμως μπήκαν όλα σε μια ζυγαριά»- το δεύτερο βγαίνει από το τσόφλι της αοριστίας στο φως διμερών συμφωνιών με κράτη πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. Η Ελλάδα πρώτη στη γραμμή.
Τι στιγμή! Κάτι που πάει να μοιάσει με χαμόγελο στη σκηνή, είναι τόσο σακατεμένο από την ειρωνεία που αντιφεγγίζει ανησυχία. Από τις 21 Ιουνίου οι μέρες θα αρχίσουν σιγά σιγά να μικραίνουν στο βόρειο ημισφαίριο. Μόνο οι σκιές δεν μικραίνουν στο ευρωπαϊκό ημισφαίριο.  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου