Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Εμπορικός πόλεμος Η.Π.Α. Κίνας 1-0

analyst



Παρά το ότι λέγεται πως σε εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν νικητές αλλά μόνο χαμένοι, η εξέλιξη των χρηματιστηριακών δεικτών μέχρι στιγμής τεκμηριώνει το αντίθετο.
.του Άρη Οικονόμου

Επενδύσεις & Αγορές

Ο πρόεδρος Trump απειλεί την Κίνα με συνεχώς υψηλότερους δασμούς, σε όλο και περισσότερα προϊόντα – ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με τις μετοχές της να υποχωρούν, έχει τρομοκρατηθεί, προτείνοντας να μην επιβάλλονται καθόλου δασμοί στα αμερικανικά αυτοκίνητα από την ΕΕ, για να τον εξευμενίσει. Οι ενδιάμεσες εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στις Η.Π.Α. το Φθινόπωρο διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο – αφού οι δασμοί αντιμετωπίζονται θετικά από τους εκλογείς τους.
Ο τρόπος τώρα, με τον οποίο οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τον εμπορικό πόλεμο, προξενεί μεγάλο ενδιαφέρον – ενώ απεικονίζεται στο γράφημα που ακολουθεί, όπου η γαλάζια καμπύλη αφορά τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, ενώ η πορτοκαλί τον κινεζικό Shanghai Shenzhen CSI 300. Όπως διαπιστώνεται, μετά το ξεκίνημα των λεκτικών επιθέσεων του προέδρου Trump εναντίον της Κίνας το Μάρτιο (κάθετη γραμμή), ο αμερικανικός δείκτης ανέκαμψε – ενώ ο κινεζικός υποχώρησε σημαντικά, συνεχίζοντας και αυτήν την εβδομάδα την πτωτική του πορεία.

Παρά το ότι λοιπόν λέγεται πως σε εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν νικητές αλλά μόνο χαμένοι, η εξέλιξη των δεικτών μέχρι στιγμής τεκμηριώνει το αντίθετο. Εύλογα λοιπόν ο αμερικανός πρόεδρος θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, διευρύνοντας την και σε άλλες χώρες – αφού βλέπει πως είναι κερδοφόρα για τη χώρα του. Στα πλαίσια αυτά όλα τα πλεονασματικά κράτη, κυρίως η Γερμανία, έχουν τρομοκρατηθεί – γεγονός που επεξηγεί την απότομη αναδίπλωση της καγκελαρίου, η οποία φαίνεται πιο υποχωρητική στα διάφορα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου